7 Manfaat Kesihatan Buah Pir |

Adakah anda peminat pir? Buah berkulit hijau ini rasanya manis dan garing ketika digigit sememangnya sedap sebagai makanan ringan yang sihat. Di sebalik rasa yang enak, pir juga mengandungi pelbagai khasiat dan kesihatan.

Kandungan nutrien pir

Pir adalah buah berbentuk loceng dengan rasa manis dan masam. Buah ini selalu dianggap sebagai salah satu makanan yang dimakan dengan pemakanan seimbang, kerana kandungan gizinya sangat banyak dan pelbagai.

Seperti buah-buahan pada umumnya, nutrien yang paling banyak terdapat dalam pir adalah vitamin, mineral, dan serat. Namun, ini bukan semua. Berikut adalah kandungan nutrisi makan sebiji pir bersaiz sederhana.

 • Tenaga: 101 kcal
 • Protein: 0.6 gram
 • Lemak: 0.2 gram
 • Karbohidrat: 27 gram
 • Serat: 5.5 gram
 • Tiamin (vitamin B1): 0,021 miligram
 • Riboflavin (vitamin B2): 0,05 miligram
 • Niacin (vitamin B3): 0.29 miligram
 • Asid pantotenik (vitamin B5): 0.09 miligram
 • Pyridoxine (vitamin B6): 0,05 miligram
 • Folat (vitamin B9): 12.5 mikrogram
 • Kalsium: 16 miligram
 • Besi: 0.3 miligram
 • Magnesium: 12.5 miligram
 • Fosforus: 21.4 miligram
 • Kalium: 206 miligram
 • Natrium: 1.8 miligram

Sebagai tambahan kepada nutrien yang disebutkan di atas, pir juga tinggi antioksidan dan sebatian tumbuhan. Semua nutrien bermanfaat ini disimpan dalam buah yang rendah kalori, lemak, dan kolesterol.

Manfaat kesihatan pir

Pengambilan pir secara berkala dapat memberi tubuh anda pelbagai faedah yang dijelaskan di bawah.

1. Mencegah sembelit

Kandungan serat pir sangat tinggi sehingga buah ini dianggap berkesan untuk mencegah dan mengatasi sembelit. Cukup dengan memakan sebiji pir sederhana, anda dapat memenuhi 22% keperluan serat dalam sehari.

Pir juga mengandungi sejenis serat yang disebut pektin. Dalam kajian orang Cina, 24 gram pektin sehari selama satu bulan terbukti dapat membantu melegakan sembelit dan menyokong pertumbuhan bakteria usus.

2. Berpotensi menurunkan risiko diabetes

Sebatian flavonoid pada pir dikatakan mempunyai manfaat dalam mengurangkan risiko diabetes. Ini disokong oleh kajian di AS yang melibatkan lebih daripada 9,600 orang dewasa berusia 25-74 tahun selama lebih kurang 20 tahun.

Dalam kajian ini, orang yang secara teratur mengkonsumsi lima porsi buah dan sayur-sayuran mempunyai risiko lebih rendah terkena diabetes. Selain itu, pir juga memiliki indeks glisemik rendah, yang bermaksud mereka tidak menaikkan gula darah dengan cepat.

3. Membantu menjaga kesihatan tulang

Pir mengandungi pelbagai vitamin dan mineral penting untuk tulang, termasuk vitamin K dan boron. Vitamin K bersama dengan mineral lain seperti kalsium, magnesium, dan fosforus bekerjasama untuk mengekalkan kepadatan tulang dan mencegah osteoporosis.

Sementara itu, boron berperanan dalam meningkatkan kepadatan mineral tulang, menjaga kadar vitamin D pada tulang, dan mengurangkan keradangan di sekitar tulang. Pelbagai fungsi ini adalah kunci kepada tulang yang kuat dan lebat.

11 Makanan yang Mengandungi Kalsium Selain Susu

4. Rakan diet yang kuat

Pir kaya dengan kandungan serat dan air. Pada masa yang sama, buah dengan nama saintifik Pyrus communis Ia juga rendah lemak, kalori, dan kolesterol. Semua ini adalah kombinasi yang tepat bagi anda yang sedang berjuang untuk menurunkan berat badan.

Ini telah terbukti dalam kajian yang diterbitkan dalam jurnal Makanan & Fungsi . Setelah peserta kerap memakan pir selama 12 minggu, pasukan penyelidik mendapati bahawa lilitan pinggang mereka menurun sebanyak 2.7 sentimeter.

5. Berpotensi melawan barah

Berbagai kajian membuktikan bahawa diet yang mengandung banyak buah, terutama pir, berpotensi melindungi tubuh dari barah. Manfaat ini mungkin berasal dari dua zat antikanker pada pir, iaitu antosianin dan asid kayu manis.

Kajian lain juga menunjukkan bahawa buah yang mengandung flavonoid dapat mengurangkan risiko barah payudara dan ovari. Salah satu contoh buah dengan kandungan flavonoid tertinggi tidak lain adalah pir.

6. Membantu menjaga kesihatan jantung

Manfaat pir yang lebih jauh berasal dari bahan antioksidan yang disebut procyanidin. Bahan ini dipercayai dapat mengurangkan kekakuan pada tisu jantung, menurunkan kolesterol "buruk" LDL, dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).

Bukan hanya daging, kulit pir juga mengandung antioksidan lain dalam bentuk quercetin. Bahan ini membantu menjaga kesihatan jantung dengan mengurangkan keradangan dan menurunkan tekanan darah.

7 Makanan Sumber Antioksidan Tinggi untuk Melawan Radikal Bebas

7. Berpotensi menurunkan risiko penyakit kronik

Banyak penyakit kronik bermula dengan keradangan di dalam badan, seperti penyakit jantung, barah, dan diabetes jenis 2. Salah satu petua yang boleh anda lakukan untuk mengatasi kesan keradangan adalah dengan memakan makanan yang kaya dengan antioksidan.

Pir adalah sumber flavonoid terbaik. Sebagai antioksidan, flavonoid membantu melindungi sel tubuh dari kerosakan radikal bebas. Kompaun ini juga melegakan keradangan yang berisiko berkembang menjadi penyakit kronik.

Berkat kandungan khasiatnya, tidak hairanlah buah pir disebut sebagai salah satu buah dengan kandungan nutrisi terbaik. Buah ini berguna untuk menurunkan berat badan, melawan barah, untuk melegakan keradangan di dalam badan.

Recent Posts