Mudah lapar jadi tanda kehamilan, betul-betul? •

Terdapat pelbagai tanda kehamilan dan setiap ibu akan mengalami perkara yang berbeza. Beberapa tanda kehamilan termasuk kekejangan di perut, payudara bengkak, keletihan, dan sakit pagi.

Namun, ada juga yang merasa lapar dengan mudah sebagai tanda kehamilan. Selera makan juga meningkat. Namun, adakah ini benar?

Mudah lapar sebagai tanda wanita hamil

Rasanya sudah banyak makan, tapi saya belum kenyang. Ternyata memang benar, rasa lapar yang mudah dan selera makan yang meningkat adalah tanda-tanda wanita hamil.

Pada awal trimester, ibu mungkin mengalami penurunan selera makan kerana dia harus mengatasinya sakit pagi yang menyebabkan loya dan muntah. Lama kelamaan, ibu tidak lagi mengalami sakit pagi. Sebaliknya, selera makan juga meningkat.

Tanda-tanda peningkatan selera makan juga dapat dialami pada awal kehamilan, disertai dengan tanda-tanda lain. Jadi selalu ada makanan yang mesti dimasukkan ke dalam mulut dan dikunyah.

Adakah ini normal? Sudah tentu YA. Untuk menjawab mengapa ibu mudah lapar semasa mengandung, kerana bayi tumbuh di dalam rahim.

Kehadiran si kecil di rahim memberi tanda lapar dan peningkatan selera makan pada wanita hamil. Bayi dalam kandungan ibu akan bertambah besar dari semasa ke semasa. Jadi, ibu juga memerlukan banyak kalori untuk membantu tumbesaran si kecil.

Kerana ketika dia tumbuh di rahim, ada banyak nutrien yang diperlukan dalam pembentukan tulang, otot, dan tisu lain. Ini adalah salah satu peluang ibu di sebalik rasa lapar yang kerap untuk terus memberikan nutrien penting semasa kehamilan.

Apa yang perlu diberi perhatian semasa kelaparan melanda?

Kelaparan yang mudah sebagai tanda kehamilan membuat anda ingin makan makanan tertentu. Walaupun anda perlu bertindak balas terhadap rasa lapar, anda perlu memilih dan memperhatikan bahagian anda dengan bijak. Dengarkan badan anda dan ingat bahawa bayi anda yang belum lahir memerlukan makanan berkhasiat.

Berikut adalah beberapa petua untuk mengawal rasa lapar semasa hamil.

1. Terus minum air mineral

Semasa mengandung, ibu memerlukan banyak cecair di dalam badan. Sentiasa memenuhi keperluan cecair dengan minum 12-13 gelas setiap hari. Elakkan meminum soda kerana dapat membekalkan lebih banyak kalori dan gula dalam badan.

Dengan minum air, ibu dapat mengetahui sama ada apa yang anda rasakan hanyalah kelaparan biasa atau kelaparan sebenar. Kadang-kadang perasaan dahaga datang seperti lapar.

Jadi, jangan membenarkan tanda-tanda kelaparan semasa mengandung, dengan memakan banyak makanan. Buktikan dengan meminum air mineral terlebih dahulu.

2. Pengambilan makanan berkhasiat

Apabila tanda-tanda kelaparan muncul pada wanita hamil, selalu ingat untuk makan makanan berkhasiat. Untuk mengekalkan daya tahan, ibu boleh makan makanan berkhasiat dengan serat tinggi, seperti buah-buahan dan biji-bijian.

Dalam menu, masukkan nutrien tinggi seperti protein dan lemak sihat. Sentiasa pilih makanan yang segar dan dimasak, dan elakkan makanan yang diproses dan terlalu banyak diproses. Untuk pilihan menu makanan semasa mengandung, ibu boleh memilih salad buah. Terdapat banyak nutrien dan serat yang terkandung di dalamnya.

3. Makan dengan kerap dalam bahagian kecil.

Apabila rasa lapar datang dengan cepat, anda boleh makan lebih kerap dalam bahagian yang lebih kecil. Cuba ikuti diet sihat ini dengan makan bahagian kecil lima hingga enam kali sehari. Anda boleh makan setiap tiga jam. Kaedah ini dapat mengatasi tanda-tanda kelaparan semasa hamil.

Makan dengan banyak sekali boleh membuatkan perut terlalu kenyang. Ini boleh mencetuskan gangguan gastrointestinal kerana ia menyebabkan kembung, gas, dan sensasi pedih ulu hati. Untuk mengelakkan ini, cukup untuk mengawal diet anda dengan melakukan perkara-perkara yang telah dijelaskan sebelumnya.

4. Sentiasa bekalkan makanan ringan

Apabila wanita hamil merasa lapar dengan mudah, ini adalah petanda bahawa anda mesti selalu makan makanan ringan di dalam peti sejuk. Pastikan makanan ringan yang anda sediakan juga berkhasiat dan berserat. Contohnya, yogurt Yunani dicampurkan dengan kenari dan buah-buahan seperti mangga.

Ibu boleh mendapatkan nutrien dari probiotik untuk menyuburkan sistem pencernaan, serta asid lemak omega-3 yang baik untuk pertumbuhan si kecil di rahim. Sementara itu, mangga mengandungi vitamin B yang membantu perkembangan bayi.

Anda boleh menggabungkan pelbagai buah dan kacang. Supaya pemakanan dapat dipenuhi secara optimum semasa kehamilan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found