Bahaya yang bersembunyi jika anda mengambil terlalu banyak garam Himalaya

Garam Himalaya atau garam Himalaya yang berwarna merah jambu baru-baru ini menjadi popular di kalangan orang ramai. Sebenarnya, kandungan garam Himalaya hampir sama dengan garam meja. Garam Himalaya mempunyai banyak manfaat, tetapi juga mempunyai beberapa bahaya. Sama seperti garam meja biasa, jika dimakan secara berlebihan. Lihat ulasan berikut.

Apakah perbezaan antara garam Himalaya dan garam meja?

Garam Himalaya adalah simpanan garam batu Himalaya yang dituai dari lombong garam terbesar di dunia yang disebut Tambang Garam Khewra di Pakistan. Garam pertama kali ditemui pada tahun 320 SM ketika seekor kuda menjilat garam. Kemudian, garam itu digunakan oleh pemerintah Mughal dan menjadi popular di dunia.

Warna merah jambu garam Himalaya berasal dari kandungan zat besi oksida yang sedikit. Dipetik dari laman web Harvard School of Public Health, garam Himalaya mirip dengan garam laut yang kurang diproses dan ditapis. Itulah sebabnya kristal garam Himalaya kelihatan lebih besar. Selain itu, garam merah jambu ini juga mengandungi sejumlah kecil mineral, termasuk zat besi, kalsium, kalium, dan magnesium.

Secara lebih terperinci, sebuah artikel yang diterbitkan di laman web Universiti McGill, menyebut bahawa garam Himalaya terdiri daripada 87% natrium klorida dan 13% mineral lain.

Sementara itu, garam meja biasanya ditambang dari simpanan garam bawah tanah. Garam ini lebih banyak diproses untuk menghilangkan mineral dan biasanya mengandungi bahan tambahan untuk mengelakkan penggumpalan. Sebilangan besar garam telah menambahkan yodium, nutrien penting yang membantu mengekalkan tiroid yang sihat.

Garam meja juga dikenali sebagai natrium klorida (NaCl). Perasa makanan yang digunakan sebagai pengikat terdiri daripada 40% natrium dan 60% klorida. Garam juga berfungsi sebagai pengawet makanan, kerana bakteria tidak dapat berkembang dalam kandungan garam yang tinggi.

Apa bahaya memakan garam Himalaya yang terlalu banyak?

Laman web Kesihatan Queensland mengatakan apa-apa jenis garam, termasuk garam Himalaya, masih berbahaya. Sekiranya anda meningkatkan pengambilan garam Himalaya untuk mendapatkan faedah mineral yang terdapat di dalamnya, anda akan membahayakan diri sendiri.

Berikut adalah bahaya yang boleh mengundang anda jika anda terlalu banyak mengambil garam Himalaya:

1. Risiko penyakit

Mengonsumsi terlalu banyak garam, termasuk garam Himalaya, akan menimbulkan bahaya peningkatan jumlah natrium dalam sel dan mengganggu keseimbangan cairan. Peningkatan jumlah darah bererti menjadikan jantung bekerja lebih keras.

Lama kelamaan, kerja dan tekanan tambahan dapat mengeras saluran darah, yang boleh menyebabkan penyakit seperti:

 • Tekanan darah tinggi
 • Serangan jantung
 • strok

Harvard School of Public Health mengatakan terdapat banyak bukti yang melaporkan bahawa mengambil terlalu banyak garam, termasuk garam Himalaya, berbahaya bagi kesihatan jantung, saluran darah, dan ginjal. Garam juga mungkin buruk untuk kesihatan tulang.

2. Mengandungi radioaktif yang tidak baik untuk badan

Garam Himalaya memang mengandungi banyak mineral, tetapi dalam jumlah yang sangat kecil. Walaupun mengandungi mineral yang bermanfaat bagi tubuh, mineral dalam garam Himalaya juga boleh membahayakan.

Sebilangan mineral dalam garam Himalaya beracun dan radioaktif yang sebenarnya tidak berguna dan berpotensi membahayakan. Nutrien yang tidak sihat, seperti merkuri, arsenik, plumbum, dan thallium terkandung dalam garam Himalaya. Elemen radioaktif, seperti radium, uranium, polonium, hingga plutonium juga ada.

Seperti diketahui, radiasi boleh menyebabkan barah, walaupun anda memakannya dalam jumlah kecil. Namun, dalam hal garam Himalaya, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan mengenai bahaya mineral dan radioaktif di dalamnya.

3. Lebih mahal daripada garam meja

Bahaya garam Himalaya lebih lanjut mungkin tidak mempengaruhi kesihatan anda secara langsung. Namun, anda mungkin menanggung kos tambahan untuk garam yang sebenarnya tidak jauh berbeza dengan garam meja biasa.

Bagaimana panduan pengambilan garam untuk kesihatan?

Berikut adalah cadangan daripada Organisasi Kesihatan Sedunia mengenai pengambilan garam:

 • Untuk orang dewasa: Ambil kurang daripada 5 gram garam (satu sudu teh) sehari
 • Untuk kanak-kanak: Pengambilan garam untuk kanak-kanak disesuaikan dengan pengambilan garam maksimum orang dewasa untuk kanak-kanak berumur 2-15 tahun, berdasarkan keperluan tenaga mereka.
 • Semua garam yang dimakan, sama ada garam Himalaya atau sebaliknya, mesti iodisasi atau "diperkaya" dengan yodium, yang penting untuk perkembangan otak yang sihat pada janin dan anak kecil, serta memaksimumkan fungsi mental pada orang pada umumnya.

Kandungan natrium yang terdapat dalam garam Himalaya atau garam meja boleh membahayakan kesihatan anda, salah satunya adalah peningkatan tekanan darah.

Beberapa petua untuk mengurangkan penggunaan garam, termasuk garam Himalaya, yang boleh anda lakukan, termasuk:

 • Elakkan makanan yang diproses. Apa sahaja yang segera dan dilabel "cepat dan mudah" boleh mengandungi natrium.
 • Makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Semasa membeli buah atau sayur beku, pilih yang tanpa garam atau sos tambahan.
 • Sekiranya anda makan di restoran, minta garam yang berasingan. Anda tidak boleh menambahkan garam pada makanan yang telah dibumbui.
 • Sentiasa baca label. Perhatikan pembungkusan makanan yang diproses, seperti burger atau hot dog, kerana makanan ini dibungkus dengan natrium.
 • Beli makanan ringan tanpa garam. Kami mengesyorkan mengambil makanan ringan yang tidak mengandungi garam.
 • Masukkan rempah ke makanan dan bukannya garam. Ini untuk mengelakkan kesan buruk yang terdapat pada kandungan garam, baik garam Himalaya atau garam lain. Rempah tidak akan meningkatkan tekanan darah dan mempunyai banyak faedah anti-radang.
 • Cari pengganti garam lain untuk menambahkan rasa pada hidangan anda. Pengganti garam tertentu mengandungi lebih banyak kalium daripada natrium.
 • Pengganti garam tertentu mungkin tidak baik untuk penghidap penyakit buah pinggang. Oleh itu, selalu berbincang dengan doktor anda mengenai pengganti garam yang tepat untuk anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found