Nitrazepam •

Ubat Nitrazepam apa?

Untuk apa Nitrazepam?

Nitrazepam adalah ubat yang berfungsi untuk mengatasi masalah tidur (insomnia). Ia juga digunakan untuk merawat jenis kejang tertentu.

Dos nitrazepam dan kesan sampingan nitrazepam akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Bagaimana cara menggunakan Nitrazepam?

Ambil ubat ini tepat seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Jangan meningkatkan dos, menggunakannya lebih kerap atau untuk jangka masa yang lebih lama daripada yang ditetapkan kerana ubat ini boleh menyebabkan ketagihan. Juga, apabila digunakan dalam jangka masa yang lama, jangan berhenti menggunakan ubat ini secara tiba-tiba tanpa kebenaran doktor anda. Lama kelamaan, ubat ini mungkin tidak berfungsi juga. Rujuk doktor anda jika ubat berhenti berfungsi. Sekiranya ubat digunakan untuk merawat insomnia, minum ubat sebelum tidur.

(rujukan: medicinenet.com)

Bagaimana Nitrazepam disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found