7 Cara Menghilangkan Kahak Secara Semula Jadi dan Dadah |

Kahak yang berlebihan di saluran udara boleh menjengkelkan. Terdapat pelbagai cara yang dapat dilakukan untuk menghilangkan kahak secara berkesan, baik dengan ubat penipisan kahak, terapi pernafasan, ubat semula jadi atau rawatan di rumah. Rawatan ini dilakukan sebagai cara menghilangkan kahak yang terkumpul sambil mengawal pengeluaran kahak di saluran udara.

Cara menghilangkan kahak dengan teknik batuk dan pernafasan

Kahak sebenarnya berfungsi melembapkan, membersihkan, dan melindungi organ dalam sistem pernafasan daripada bahan-bahan asing yang menjengkelkan. Walau bagaimanapun, gangguan pada paru-paru, seperti radang paru-paru, bronkitis, atau penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD) boleh menyebabkan pengeluaran kahak yang berlebihan.

Akibatnya, kahak menumpuk, menimbulkan rasa gumpalan, dan mengganggu pernafasan. Apabila pengeluaran kahak meningkat, tubuh biasanya berusaha mengeluarkan kahak melalui mekanisme batuk. Keadaan ini menyebabkan batuk dengan kahak.

Jika anda sering terganggu oleh kahak yang terkumpul di kerongkong anda, anda boleh mencuba pelbagai cara untuk menghilangkan kahak.

Mengawal batuk

Batuk juga mempunyai teknik tersendiri sehingga anda dapat mengeluarkan kahak dengan mudah. Teknik ini melibatkan pergerakan otot dada dan perut. Terdapat dua teknik batuk yang boleh anda cuba, iaitu:

  • batuk dalam

    Pertama, duduk di kerusi dengan kaki anda menyentuh lantai. Lipat lengan anda di hadapan badan anda sehingga anda menekan perut dan menarik nafas panjang. Dengan tangan anda diikat dan perut anda ditekan, batuk kuat sehingga kahak keluar dari kerongkong anda.

  • Batuk kuat

    Cara menghilangkan kahak dengan teknik batuk yang kuat bermula dengan menarik nafas sehingga memenuhi paru-paru. Kencangkan otot perut anda, hembuskan nafas dengan membuka mulut sambil mengucapkan "ha". Hembuskan nafas tiga kali dengan cara yang sama.

Batuk Terus Bosan, Belajar Teknik Batuk Berkesan di Bawah!

Tarik nafas dalam-dalam

Selain teknik batuk, teknik bernafas juga dapat digunakan sebagai cara berkesan menghilangkan kahak. Lakukan senaman pernafasan dalam dengan menarik nafas lebih lama sehingga paru-paru anda mengembang. Selepas itu, hembuskan semula sehingga paru-paru kembali mengempis.

Teknik pernafasan ini membantu membersihkan paru-paru lendir yang menyekat udara bergerak di saluran udara.

Cara menghilangkan kahak secara semula jadi

Bahan semula jadi juga boleh menjadi kaedah yang boleh dipercayai untuk menghilangkan kahak. Terdapat beberapa bahan semula jadi yang boleh anda temui di rumah yang berkhasiat dalam menghilangkan kahak.

Berikut adalah penipis kahak semula jadi:

1. Minuman panas

Perbanyakkan pengambilan cecair hangat ketika batuk kahak. Minuman hangat, seperti air suam, sup kaldu tulang, dan teh dapat membantu melonggarkan kahak dan memberikan rasa lega.

Selain itu, berkumur dengan air garam suam beberapa kali juga dapat membantu menghilangkan kahak yang terkumpul di sekitar tekak.

2. Bawang

Bawang adalah penipisan dahak semula jadi kerana dianggap berfungsi seperti ekspektoran (kahak menipis).

Rempah memasak ini sebenarnya mengandungi sebatian anti-radang yang dapat merangsang anda untuk batuk dan mengeluarkan kahak.

Anda boleh menambah bawang cincang ke sup sup kaldu dengan sumber protein seperti ayam atau daging lembu.

3. Sayang

Rasanya tidak hanya sedap, anda juga boleh menggunakan madu untuk mengatasi kahak yang berlebihan di kerongkong. Madu terbukti berkesan untuk menyembuhkan gejala batuk dan sakit tekak yang dialami oleh anak-anak jika diminum secara berkala. Madu berjaya mempercepat penyembuhan keradangan dan menghilangkan kahak.

Sekiranya kahak benar-benar mengganggu anda, anda boleh mencampurkan madu dalam teh suam. Campurkan dalam jus lemon untuk rasa yang lebih segar. Walau bagaimanapun, jangan berikan madu sebagai ubat penipisan kahak kepada kanak-kanak di bawah usia satu tahun. Ini boleh membahayakan botulisme anak anda.

4. Halia

Penipis kahak semulajadi ini pastinya sangat senang diperoleh. Selain sebagai rempah asas dalam memasak, halia sering digunakan sebagai ubat alternatif yang kuat untuk mengatasi beberapa masalah kesihatan seperti perut kembung dan mual.

Cara menghilangkan kahak menggunakan halia boleh dilakukan dengan menambahkan potongan halia ke dalam minuman suam seperti teh, susu, atau air suam.

5. Daun pudina

Rasa daun pudina yang kuat boleh membuat tekak anda lebih lega. Menurut kajian dalam jurnal ThoraxDaun pudina mengandungi mentol yang berfungsi mengurangkan pengeluaran kahak dan mencairkan kahak yang beku.

Untuk menggunakan daun pudina sebagai ubat penipisan dahak semulajadi, anda boleh memasukkannya ke dalam teh suam dan meminumnya ketika kahak terasa tersekat di kerongkong anda.

6. Lobak

Lobak adalah sejenis sayur yang dipercayai dapat membantu tekak anda bebas dari kahak yang telah terkumpul. Selain itu, lobak juga dapat membantu mengatasi sakit tekak, meningkatkan selera makan, dan membantu menyembuhkan anda dari selsema dan batuk.

Bahan makanan ini berfungsi dengan merangsang sistem kekebalan tubuh agar lebih kuat menyerang menyerang bakteria dan virus. Sama seperti bawang, lobak dapat diproses menjadi ubat penipisan kahak semula jadi dengan menambahkan lobak ke sup hangat.

7. Gunakan pelembap

Gunakannya pelembap untuk meningkatkan kelembapan bilik sambil membersihkan udara dari habuk, pencemaran, dan kuman. Dengan cara itu, anda dapat mengelakkan perkara yang boleh menyebabkan kerengsaan di saluran udara sehingga kahak tidak bertambah.

Pilihan pengencer kahak dan rawatan lain

Penggunaan ubat perubatan, seperti ubat batuk tanpa resep dan terapi paru-paru untuk bernafas boleh menjadi pilihan rawatan perubatan untuk menghilangkan kahak yang mengganggu.

kahak lebih nipis

Terdapat dua jenis ubat penipisan kahak yang biasa dikonsumsi, iaitu:

  1. Ekspektoran
  2. Mukolitik

Salah satu jenis ubat batuk OTC, iaitu ekspektoran, adalah kahak yang biasa dimakan.

Ekspektoran (guaifenesin) adalah salah satu ubat penipisan kahak yang dijual bebas (OTC). Ubat ini berfungsi dengan menipis kahak yang tebal dan kental sehingga lebih mudah dikeluarkan semasa batuk.

Selain itu, ubat penipisan kahak ini juga menghalang pengeluaran protein penghasil kahak sehingga dapat mengurangkan jumlah kahak secara signifikan.

Sementara itu, mucolytics (bromhexine) juga merupakan ubat batuk biasa, tetapi diperlukan preskripsi doktor untuk mendapatkannya. Mucolytics berfungsi dengan memecahkan ikatan kimia pada kahak sehingga tekstur kahak menjadi lebih lancar dan lebih mudah dikeluarkan melalui batuk.

Terapi paru-paru

Terapi paru (fisioterapi dada) penggunaan alat perubatan mungkin diperlukan apabila keadaan kahak yang berlebihan menjadikan anda sukar bernafas secara normal. Dalam rawatan terapi dada, alat biasanya digunakan yang dapat mengangkat kahak yang tersumbat keluar dari saluran udara.

Rawatan ini boleh dilakukan di hospital di bawah pengawasan ahli terapi. Semasa terapi, anda mungkin juga diajar teknik batuk dan pernafasan tertentu sebagai kaedah berkesan untuk menghilangkan kahak.

Di samping itu, anda juga boleh melakukan terapi dada di rumah dengan menggunakan nebulizer. Lebih baik jika terapi untuk menghilangkan kahak dilakukan secara berkala setiap minggu sehingga keadaan kesihatan anda bertambah baik dan pernafasan kembali normal.

Cara Pantas untuk Meringankan dan Mengubati Batuk yang Perlu Anda Ketahui

Selain menggunakan pelbagai kaedah di atas untuk menghilangkan kahak, anda juga harus berehat. Lebih-lebih lagi, batuk kadang-kadang juga membuat anda letih. Rehat akan membantu badan anda pulih dengan lebih cepat. Sekiranya kahak yang disertai batuk tidak hilang, segera berjumpa doktor untuk mencari punca batuk yang anda alami.

Recent Posts