Mari ketahui perbezaan antara AHA dan BHA supaya anda tidak memilih produk yang salah

Sebelum ini, mungkin anda masih belum biasa dengan AHA dan BHA. Walau bagaimanapun, selepas penjagaan kulit Korea mula menjamur, populariti AHA dan BHA mula diketahui ramai. Namun, tidak semua orang memahami perbezaan antara keduanya. Untuk lebih jelasnya, saya akan membincangkan perbezaan antara AHA dan BHA dengan lebih terperinci.

Perbezaan antara AHA dan BHA yang mesti difahami

Sebelum membeli toner atau yang lain, berikut adalah perbezaan antara AHA dan BHA yang perlu anda fahami:

Kandungan

AHA bermaksud asid hidroksi alfa. AHA mengandungi beberapa sebatian seperti asid glikolat (dari tebu), asid laktik (dari susu), asid malik (dari epal), dan asid sitrik (dari jeruk). AHA adalah asid larut air.

Manakala BHA bermaksud asid hidroksi beta. Dalam dunia perubatan dermatologi, BHA disamakan dengan asid salisilik. Jadi, tidak seperti AHA yang mengandungi banyak sebatian, BHA hanya mengandungi satu sebatian. Selain itu, BHA juga tidak larut dalam air tetapi dalam minyak atau lemak.

Utiliti

AHA mempunyai keupayaan untuk merosakkan lapisan kulit terluar (stratum corneum). Tujuannya adalah untuk merangsang pertumbuhan kulit baru yang lebih sihat. Selain itu, AHA juga membantu meningkatkan jumlah kolagen agar kulit lebih kenyal dan anjal. Oleh itu, AHA biasanya banyak digunakan dalam produk krim anti-penuaan.

Sementara itu, BHA secara umum dapat memasuki pori-pori kulit untuk membuang sel-sel kulit mati yang terkumpul dan minyak berlebihan. Oleh itu, BHA biasanya sesuai untuk kulit berminyak dan rawan jerawat.

Kesan sampingan

AHA dan BHA adalah bahan yang menjengkelkan yang boleh merengsakan kulit jika digunakan dengan tidak betul. Untuk itu, anda mesti tahu cara menggunakannya dengan betul dengan membaca arahan penggunaannya terlebih dahulu.

Masalah kulit yang boleh diatasi

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, AHA digunakan untuk merawat pelbagai masalah kulit yang berkaitan dengan penuaan. Contohnya, warna dan tekstur kulit yang tidak rata dan kedutan halus pada kulit. Manakala BHA sangat sesuai digunakan untuk mengatasi pelbagai masalah kulit berminyak dan jerawat.

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memilih produk AHA dan BHA

Jangan sembarangan memilih produk AHA atau BHA. Semasa memilih produk AHA yang tepat misalnya, anda harus melihat kepekatan produk. Sebabnya, setiap kulit mempunyai ambang yang berbeza untuk kepekatan AHA.

Jangan biarkan, anda membeli produk dengan kepekatan yang terlalu tinggi kerana boleh merengsakan kulit. Oleh itu, adalah lebih baik jika anda berjumpa dengan pakar dermatologi dan pakar venereal (Sp. KK).

Peraturan yang sama berlaku semasa anda ingin membeli produk BHA. Anda mesti terlebih dahulu mengetahui jenis jerawat yang anda ada. Sebabnya, ini berkaitan dengan kepekatan BHA yang harus dibeli.

Sekiranya jerawat masih ringan atau masih dalam bentuk komedo, anda boleh membeli produk BHA dengan kepekatan rendah yang banyak dijual di pasaran.

Namun, jika jerawat sudah meradang dan meriah, anda memerlukan kepekatan BHA yang tinggi. Walau bagaimanapun, produk yang satu ini tidak dapat dibeli di pasaran dan hanya boleh diperolehi dengan izin doktor pakar.

Bagaimana menggunakan produk yang betul?

AHA dan BHA mesti digunakan dengan betul. Namun, ini sebenarnya bergantung pada jenis dan masalah kulit setiap orang sehingga tidak dapat digeneralisasikan. Tetapi secara amnya, produk AHA yang dijual bebas di pasaran mempunyai konsentrasi 5 hingga 10 peratus.

Produk ini biasanya boleh dimulakan sekali sehari selama beberapa minggu. Sekiranya wajah telah mula menyesuaikan diri dan tidak menyebabkan kesan negatif, anda boleh meningkatkan penggunaannya hingga dua kali sehari.

Jangan lupa, selalu gunakan pelindung matahari pada waktu pagi dan petang supaya kulit wajah dilindungi dengan baik dan produk AHA dan BHA dapat berfungsi dengan optimum.

Bolehkah saya menggunakan produk AHA dan BHA bersama?

AHA dan BHA boleh digunakan bersama. Walaupun kandungannya berbeza, kedua-duanya mempunyai sifat yang hampir serupa. Satu-satunya perbezaan yang ketara adalah pada kelarutan. Walaupun sekarang, terdapat banyak produk yang menggabungkan AHA dan BHA pada masa yang sama.

Namun, kerana mereka berdua pengelupas, jangan gunakan AHA dan BHA pada masa yang sama. Gunakannya secara bergantian, sebagai contoh, gunakan AHA pada waktu pagi dan BHA pada waktu malam.

Anda juga boleh menggunakan ini secara bergantian setiap hari, misalnya hari ini AHA kemudian esok BHA. Sebagai alternatif, gunakan produk AHA di kawasan kulit kering dan produk BHA pada kulit berminyak jika anda mempunyai kulit kombinasi.

Setelah mengetahui perbezaan antara AHA dan BHA, jangan membuat pilihan yang salah dalam memilih produk. Sekiranya anda masih keliru mengenai produk mana yang sesuai, anda boleh berjumpa doktor terlebih dahulu.

Recent Posts