Pelbagai Punca Sering Melupakan dan Cara Mengatasinya

Adakah anda tiba-tiba lupa nama seseorang yang baru anda jumpa atau terlupa meletakkan kunci kereta anda? Sekiranya demikian, anda pasti merasa kesal dan tertanya-tanya mengapa anda lupa dengan mudah. Tetapi jangan risau, anda tidak keseorangan. Kerana, semua orang pasti lupa. Jadi, apa yang menyebabkan seseorang sering lupa? Bagaimana mengatasi dan mencegahnya?

Pelbagai alasan yang sering anda lupakan

Sebenarnya, adalah perkara biasa untuk melupakan nama atau perkara yang baru anda pelajari. Ini berlaku kerana maklumat yang baru anda pelajari belum mencapai ingatan jangka panjang anda, atau anda tidak fokus untuk mengingat apa yang baru anda pelajari.

Di samping itu, walaupun kapasiti simpanan otak anda besar, ia masih memerlukan ruang baru untuk menyimpan barang-barang penting. Akibatnya, otak akan "menghapus" maklumat yang dianggap kurang penting, kurang spesifik, dan jarang diingat. Maklumat ini akhirnya diganti dengan yang baru.

Walaupun kelihatan normal, seseorang sering atau mudah lupa kerana faktor-faktor tertentu. Berikut adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan anda sering melupakan fakta atau perkara tertentu:

 • Kurang tidur

Kurang tidur adalah salah satu sebab utama anda mudah lupa untuk mengingati sesuatu. Kerana tidur yang terlalu sedikit atau tidur yang kurang berkualiti dapat menyebabkan perubahan mood, perubahan mood, dan kegelisahan. Untuk ini, ia dapat mengurangkan fokus dan tumpuan yang seterusnya dapat mempengaruhi kemampuan ingatan seseorang.

 • Diet yang tidak baik

Tanpa anda sedari, diet yang buruk dapat mempengaruhi otak anda dalam mengingat sesuatu. Melaporkan dari laman Harvard Health Publishing, seseorang yang makan banyak makanan yang mengandung lemak jenuh dan lemak trans cenderung mempunyai ingatan yang lebih buruk daripada mereka yang kurang makan makanan ini.

Selain itu, kekurangan pengambilan vitamin B-12, seperti dari produk tenusu dan ikan, juga boleh menjadi sebab yang sering anda lupakan. Sebabnya, vitamin B-12 dapat membantu mengekalkan sistem saraf yang sihat, terutama kesihatan otak.

 • Pengambilan alkohol yang berlebihan

Anda juga boleh menjadi pelupa jika anda minum alkohol terlalu kerap atau mengambil alkohol secara berlebihan. Sebabnya, pengambilan alkohol terlalu banyak boleh mengganggu ingatan jangka pendek, walaupun kesan alkohol mereda. Minuman ini juga boleh merosakkan kemampuan mental seseorang.

 • Tekanan, kegelisahan dan kemurungan

Tekanan, kegelisahan, dan kemurungan boleh mengganggu daya tumpuan dan daya ingatan sehingga anda menjadi pelupa. Apabila anda tertekan dan tertekan, minda anda akan berlebihan atau terganggu, sehingga mengurangkan kemampuan otak anda untuk mengingat. Sebenarnya, tekanan boleh menyebabkan trauma emosi yang boleh menyebabkan hilangnya ingatan.

 • Ubat-ubatan tertentu

Beberapa ubat penenang, antidepresan, ubat tekanan darah, diketahui mempengaruhi memori dan boleh menyebabkan kesan sampingan seperti penenang atau kekeliruan. Keadaan ini boleh menyukarkan anda untuk memperhatikan perkara-perkara baru, jadi ini boleh menjadi penyebab sering lupa.

 • Penuaan atau peningkatan usia

Penuaan atau peningkatan usia sering dikaitkan dengan penyebab seseorang sering lupa. Sebabnya, seiring bertambahnya usia, kemampuan untuk mengingati seseorang akan menurun. Oleh itu, orang tua pada amnya memerlukan masa lebih lama untuk belajar dan mengingat maklumat.

Selain itu, seiring bertambahnya usia, anda juga mengalami perubahan fisiologi yang boleh menyebabkan gangguan fungsi otak. Oleh itu, pada usia tua, perlu mengetahui perbezaan antara kealpaan akibat penuaan normal atau mungkin sebagai petunjuk masalah atau penyakit tertentu.

 • Kerosakan kognitif ringan

Sebagai tambahan kepada sebab-sebab di atas, sering terlupa juga berlaku kerana gangguan kognitif ringan (kognitif ringan kemerosotan /MCI), termasuk pada usia muda. Kerosakan kognitif ringan adalah penurunan fungsi kognitif (berfikir dan mengingat) yang terdapat pada seseorang, yang keadaannya lebih serius bagi individu seusianya.

Penurunan fungsi kognitif ini tidak benar-benar mempengaruhi aktiviti atau kehidupan seharian penghidap. Walau bagaimanapun, orang dengan MCI mempunyai risiko lebih tinggi terkena demensia, termasuk penyakit Alzheimer, yang menyebabkan seseorang mengalami kehilangan ingatan.

Kerosakan kognitif ringan dianggap berlaku kerana kerosakan otak yang sama dengan penghidap demensia dan Alzheimer. Beberapa faktor risiko yang boleh menyebabkan keadaan ini termasuk kemurungan, kurang bersenam, kegemukan, kadar kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi, merokok, diabetes, tahap pendidikan rendah, hingga kurangnya aktiviti merangsang mental dan sosial.

Bagaimana cara mengatasi dengan sering lupa?

Terdapat pelbagai sebab mengapa orang sering lupa, termasuk pada usia muda. Dengan mengenal pasti sebab-sebab ini, anda dapat mengatasi keadaan pelupa yang sering berlaku kepada anda.

Sekiranya anda mengalami kealpaan kerana kurang tidur, tidur yang cukup dan berkualiti secara perlahan dapat meningkatkan masalah ingatan anda. Anda juga perlu mengurangkan pengambilan alkohol, meningkatkan pengambilan vitamin B-12 dan asid lemak omega-3, dan menghadkan makanan yang mengandungi lemak tepu dan lemak trans, yang dapat meningkatkan kemampuan otak anda untuk mengingat.

Sementara itu, jika anda mengalami kealpaan kerana mengambil ubat tertentu, anda boleh berjumpa doktor untuk mengatasinya. Doktor anda mungkin mengubah atau menyesuaikan dos ubat yang anda ambil untuk mengurangkan masalah ingatan anda.

Sementara itu, pelupa yang kerap disebabkan oleh gangguan kognitif ringan dapat diatasi dengan memberi ubat untuk mencegah demensia dan penyakit Alzheimer. Beberapa ubat atau kaedah lain mungkin juga diberikan sesuai dengan keadaan anda, seperti memberi ubat tekanan darah jika anda mempunyai faktor risiko hipertensi atau ubat atau terapi untuk mengatasi kemurungan bagi mereka yang mengalami masalah dengan kemurungan.

Memandangkan pelbagai sebab dan cara mengatasi kealpaan, anda disarankan berjumpa doktor, terutamanya jika ia terus berlaku dan berulang. Doktor akan mendiagnosis penyebab anda sering lupa dan memberikan rawatan yang sesuai.

Petua untuk menangani dan mencegah terlupa

Selain cara di atas, anda juga dapat mengatasi kealpaan dengan melakukan pelbagai cara yang dapat meningkatkan kemampuan otak anda untuk mengingat. Anda juga boleh menggunakan kaedah ini untuk mengelakkan pelupa yang kerap di masa depan. Inilah caranya:

 • Menjaga otak anda aktif, seperti mempelajari kemahiran baru atau melakukan aktiviti yang mencabar dan melibatkan minda dan badan, seperti belajar bermain gitar, belajar menari, dan sebagainya.
 • Luangkan masa dengan rakan dan keluarga untuk mengawal tekanan.
 • Gunakan kalendar, buku nota, atau alat lain yang dapat membantu anda mengingat perkara yang akan anda lakukan.
 • Letakkan alat kecil dan penting, seperti kunci, dompet, cermin mata, atau apa sahaja yang sukar anda temui setiap hari, di tempat yang sama.
 • Melakukan senaman secara berkala, seperti senamrobik (berjoging, berbasikal, berenang, dll.) Selama 150 minit seminggu, dapat meningkatkan kadar oksigen ke otak dan mengurangkan risiko masalah kesihatan, termasuk lupa dan kehilangan ingatan.
 • Menjaga diet yang baik, terutama meningkatkan pengambilan vitamin B-12 dan asid lemak omega-3, seperti salmon, tuna, sayur-sayuran, buah-buahan, produk tenusu rendah lemak, dan sebagainya, dan menghadkan makanan yang mengandungi lemak tepu dan trans lemak .
 • Berhenti merokok, tidak mengambil ubat haram, dan mengehadkan pengambilan alkohol (maksimum dua minuman untuk lelaki dan satu minuman untuk wanita setiap hari).
 • Pastikan rehat dan tidur yang mencukupi, sekurang-kurangnya 7-9 jam malam sehari (untuk orang dewasa).

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found