Apakah Fungsi Protein untuk Badan? |

Protein merangkumi nutrien yang diperlukan untuk metabolisme dan kesihatan tubuh. Nutrien ini dapat diperoleh dari makanan, baik dari sumber haiwan atau sayur-sayuran. Betul, apa fungsi protein dan apakah sumber nutrien ini?

Apakah fungsi protein?

Protein adalah nutrien dengan fungsi utama memperbaiki tisu sel sehingga dapat berfungsi dengan baik. Nutrien ini terdapat di seluruh badan termasuk tulang, kulit, otot, dan rambut. Boleh dikatakan, sekitar 20% tubuh manusia terbuat dari protein.

Salah satu fungsi protein yang paling penting adalah menghasilkan enzim dan hormon untuk membantu mengekalkan fungsi sel dan organ dalam badan.

Enzim berfungsi dengan mendorong reaksi kimia dan hemoglobin yang membawa oksigen ke dalam darah, sementara hormon akan menjadikan badan sihat dan tidak mudah sakit.

Selain itu, protein juga berfungsi untuk membangun sel dan tisu di dalam badan, meningkatkan sistem kekebalan tubuh, dan memperbaiki sel-sel tubuh yang rosak.

Protein terdiri daripada blok bangunan yang disebut asid amino. Terdapat kira-kira 20 jenis asid amino, 9 daripadanya adalah penting, sementara 11 selebihnya tidak penting. Asid amino dapat dihasilkan oleh badan tanpa memerlukan pengambilan makanan.

Malangnya, asid amino yang dihasilkan oleh badan tidak penting, jadi anda harus mengambilnya dari sumber lain untuk mendapatkan asid amino penting.

Sembilan asid amino penting terdiri daripada:

  • histidin,
  • isoleusin,
  • leucine,
  • lisin,
  • metionin,
  • fenilalanin,
  • threonine,
  • triptofan, dan
  • valin.

Anda boleh mendapatkan semua jenis ini dari pengambilan makanan yang mengandungi protein haiwan dan sayur-sayuran.

Keperluan pengambilan protein setiap orang berbeza. Biasanya, kecukupan protein untuk wanita adalah 56-69 gram sehari, sementara lelaki memerlukan 62-66 gram sehari.

Walau bagaimanapun, peraturan ini dapat disesuaikan lagi mengikut usia anda. Keperluan untuk kanak-kanak biasanya kurang daripada orang dewasa.

Dari makanan apa nutrien ini boleh diperoleh?

Berikut adalah pelbagai jenis makanan yang boleh anda gunakan sebagai sumber protein yang terbahagi kepada dua jenis, iaitu protein haiwan dan protein sayuran.

Sumber protein haiwan

Asid amino dalam protein haiwan adalah asid amino penting yang lengkap. Strukturnya hampir sama dengan asid amino di dalam badan. Sementara itu, sumber makanan protein tumbuhan tidak mempunyai asid amino penting selengkap asid amino dari protein haiwan.

Itulah sebabnya, nilai penyerapan asid amino yang lebih baik adalah yang berasal dari sumber makanan haiwan. Makanan apa dari sumber haiwan yang baik untuk anda makan?

1. Telur ayam

Telur adalah salah satu sumber makanan haiwan yang mengandungi vitamin, mineral, lemak sihat, dan antioksidan. Satu telur ayam mengandungi 6 gram protein dan 78 kalori.

2. Ayam tanpa lemak dan daging lembu

Dada ayam sangat mudah dimasak, dengan syarat anda boleh memasaknya dengan betul. Kandungan protein yang terdapat dalam 1 dada ayam tanpa kulit adalah 53 gram sementara daging lembu 22 gram.

3. Keju kotej

Keju jenis ini dibuat dari susu lembu dan cenderung rendah lemak dan kalori. Keju ini mengandungi kalsium, fosfor, selenium, vitamin B2, dan vitamin B12. Secawan keju kotej dengan 2% lemak mengandungi 27 gram protein dan 194 kalori.

4 Yogurt dan susu

Yogurt dan susu adalah makanan yang rasanya enak, mempunyai tekstur lembut, dan kaya dengan nutrien. 170 gram yogurt mengandungi 17 gram protein dan 100 kalori. Sementara secawan susu dengan 1 peratus lemak mengandungi 8 gram protein.

5. Tuna

Tuna mempunyai lemak dan kalori yang rendah sehingga enak dimakan. Seperti ikan lain, tuna mengandungi nutrien yang kaya dengan asid lemak omega-3. Dalam 1 ons tuna mengandungi 30 gram protein dan 157 kalori.

Sumber protein sayuran

Tidak kurang dari sumber makanan yang diperoleh dari haiwan, sumber protein sayuran dari tumbuhan seperti kacang soya, kacang ginjal, dan pelbagai kacang lain juga mempunyai banyak fungsi.

Sumber protein sayuran mempunyai fungsi untuk dapat mengurangkan risiko terkena diabetes jenis 2, menjaga berat badan, dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Dari mana anda boleh mendapatkan nutrien ini?

1. Badam

Badam adalah salah satu jenis kacang yang paling popular kerana mengandungi nutrien penting termasuk serat, vitamin E, mangan dan magnesium. Kandungan protein dalam badam ialah 6 gram setiap 1 ons.

2. Gandum

Gandum juga merupakan makanan yang paling sihat kerana mengandungi banyak serat, magnesium, mangan, vitamin B1 dan beberapa nutrien lain. Kandungan protein yang terdapat dalam gandum mentah adalah 13 gram dan 303 kalori.

3. Lentil

Lentil adalah sumber makanan berkhasiat dengan setiap cawan mengandungi 18 gram protein, memberikan pengambilan 230 kalori. Selain itu, lentil adalah sumber serat dan mineral yang baik seperti zat besi, fosforus, thiamin, dan folat.

4. Brokoli

Brokoli adalah sayuran yang mengandungi 2.8 gram protein dalam setiap cawan. Selain itu, brokoli kaya dengan vitamin C dan vitamin K yang dapat mengurangkan risiko barah.

Apa yang berlaku apabila badan kekurangan protein?

Seperti yang dijelaskan di atas, makronutrien ini mempunyai banyak faedah untuk tubuh. Sekiranya tubuh kekurangan protein, maka akan ada beberapa masalah kesihatan yang boleh datang.

Anda mungkin mudah jatuh sakit. Kerana, apabila anda kekurangan pengambilan protein, pengeluaran sel darah putih akan berkurang. Akibatnya, tubuh menjadi lebih mudah terkena jangkitan kuman dan virus yang membawa penyakit.

Selain itu, kekurangan zat ini juga akan menjadikan luka lebih lama untuk sembuh. Ini boleh berlaku, kerana protein diperlukan dalam penyembuhan sel yang rosak dan membina tisu dan kulit baru.

Selain itu, kekurangan nutrien ini boleh menyebabkan masalah kulit kering, kuku kusam dan kuku rapuh, perubahan tekstur rambut, dan rambut yang mudah gugur.

7 Jenis Protein dalam Badan dan Setiap Fungsi

Sebenarnya, sebilangan orang menghidap edema. Edema adalah penumpukan cecair di tisu dan rongga badan yang menyebabkan pembengkakan.

Keadaan ini berlaku kerana protein yang seharusnya membantu mengatur dan mengekalkan keseimbangan cairan dalam badan tidak ada. Pembengkakan ini sering berlaku di perut, tangan, pergelangan kaki, dan kaki.

Setelah mengetahui betapa pentingnya fungsi protein dalam badan, anda mesti memenuhi keperluan hariannya. Tetapi sekali lagi, pemakanan pemakanan harus dilakukan secara sederhana tanpa berlebihan.

Protein berlebihan juga boleh membahayakan. Diet protein tinggi yang mengandungi banyak daging merah dan lemak jenuh dalam jumlah tinggi menjadikan anda berisiko lebih tinggi terkena batu ginjal, penyakit jantung, dan barah usus besar.

Oleh itu, gunakan makanan protein dalam jumlah yang sesuai dengan keperluan badan anda.

Recent Posts