Ketahui Jenis Gimnastik dan Faedahnya untuk Kesihatan

Bersenam adalah kaedah berkesan yang boleh anda lakukan untuk mencapai kecergasan fizikal. Salah satu sukan yang boleh anda lakukan dengan mudah dan murah adalah gimnastik. Ia tidak memerlukan banyak peralatan dan boleh dilakukan di rumah, gimnastik boleh menjadi pilihan untuk anda pilih. Terdapat pelbagai jenis latihan yang mempunyai faedah yang berbeza dan dapat disesuaikan dengan keperluan anda.

Jenis gimnastik

Sukan atau sukan gimnastik pertama kali dipertandingkan di Olimpik moden pada tahun 1896. Dipetik dari halaman Olympic.org , ibu bapa organisasi gimnastik dunia atau Fédération Internationale de Gymnastique (FIG) ditubuhkan pada tahun 1881. Ini menjadikannya organisasi sukan antarabangsa tertua di dunia.

Selain pelbagai jenis gimnastik yang dipertandingkan, ada juga jenis gimnastik yang boleh anda jadikan rutin harian anda dan boleh dipraktikkan dengan mudah untuk mengekalkan kecergasan badan.

Berikut ini adalah penjelasan mengenai pelbagai jenis latihan, teknik melakukannya, dan faedahnya.

1. Gimnastik artistik

Gimnastik artistik atau juga dikenali sebagai gimnastik lantai adalah salah satu bentuk gimnastik yang paling popular dan diamalkan. Gimnastik jenis ini terdiri terutamanya dari penggunaan pelbagai alat gimnastik, serta penggunaan lantai untuk pelbagai latihan.

Dalam pertandingan, sukan ini dibahagikan kepada gimnastik artistik lelaki dan gimnastik artistik wanita. Kedua-duanya boleh dilakukan secara individu atau berkumpulan dengan nombor alat yang berbeza untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan.

 • Gimnastik artistik lelaki: terdiri daripada 6 alat, iaitu salib tunggal ( bar mendatar bar selari ( bar selari ), kuda pelana ( kuda pommel gelang ( masih berdering ), lompat meja ( peti besi ), dan lantai ( latihan lantai ).
 • Gimnastik artistik wanita: terdiri daripada 4 alat, iaitu palang bertingkat bertingkat ( palang tidak sekata ), balok keseimbangan ( balok imbangan ), lompat meja ( peti besi ), dan lantai ( latihan lantai ).

Walaupun alat dan teknik gimnastik yang digunakan berbeza, gimnastik artistik lelaki dan wanita menekankan beberapa aspek, seperti daya tahan, koordinasi, kekuatan, dan koreografi yang indah.

2. Gimnastik berirama

Gimnastik berirama atau gimnastik berirama adalah persembahan pelbagai pergerakan gimnastik disertai dengan muzik, tanpa atau dengan pelbagai alat bantu gimnastik. Alat gimnastik boleh berbentuk bola ( bola ), riben ( riben ), gelung ( gelung ), mace ( kelab ), dan rentetan ( tali ).

Hanya atlet wanita yang bertanding dalam gimnastik berirama di Olimpik. Gimnastik berirama boleh dilakukan secara individu atau berpasukan.

 • Persembahan individu dilakukan melalui beberapa rutin dengan 4-5 alat gimnastik.
 • Prestasi pasukan terdiri daripada 5 orang gimnas yang melakukan dua kali, sekali semua pesenam menggunakan maces dan sekali lagi dengan 2 orang gimnastik menggunakan gelung dan 3 orang gimnastik yang menggunakan pita.

Sukan ini menggabungkan elemen balet, akrobatik, dan penggunaan alat gimnastik untuk memperlihatkan ketangkasan, daya tahan, dan koordinasi mata-tangan.

3. Gimnastik trampolin

Gimnastik trampolin adalah sejenis gimnastik yang menggunakan trampolin untuk membantu gimnastik melompat sehingga ketinggian sekitar 9 meter di udara. Perlawanan berkisar dari lompatan asas hingga kombinasi bergerak untuk mendapatkan manuver dan mata sebanyak mungkin.

Sukan trampolin pertama dipertandingkan pada Sukan Olimpik Sydney 2000 yang hanya menampilkan pertandingan lelaki dan wanita sahaja. Dalam acara lain, ada juga perlawanan yang dikenali sebagai trampolin segerak e dan trampolin mini berganda .

 • Trampolin individu. Perlawanan individu menggunakan trampolin.
 • Trampolin segerak. Pertandingan berpasukan dari 2 orang gimnastik di 2 trampolin yang berasingan untuk melakukan kemahiran yang sama (penyegerakan) pada masa yang sama.
 • Trampolin mini berganda. Individu sepadan dengan trampolin kecil dan mempunyai dua tahap, iaitu bahagian condong dan rata. Ahli gim berjalan dan melompat ke hujung pandangan, kemudian melompat ke flat sebelum turun ke tikar.

4. Kuasa jatuh

Kuasa jatuh atau jatuh adalah pengembangan latihan trampolin yang digabungkan dengan kemampuan laju dan akrobatik. Pertandingan boleh dimainkan secara individu atau berpasukan.

Tidak seperti trampolin biasa, kejatuhan kuasa menggunakan trampolin kecil yang disusun untuk membentuk landasan lurus sepanjang 25 meter. Gimnas akan melakukan dua set, di mana setiap set menunjukkan lapan kemahiran.

Untuk melakukan kejatuhan kuasa betul, gimnas mesti mempunyai kekuatan yang luar biasa, keseimbangan badan, koordinasi, dan kesedaran spasial.

5. Gimnastik akrobatik

Gimnastik akrobatik adalah jenis gimnastik berpasukan untuk lelaki dan wanita. Terdapat tiga jenis pergerakan akrobatik: rutin keseimbangan — memfokuskan pada kekuatan, ketenangan, dan fleksibiliti; rutin dinamik — fokus pada lontaran, jeda, dan tangkapan; rutin gabungan — merangkumi unsur keseimbangan dan dinamik.

Gimnastik jenis ini mempunyai persamaan dengan gimnastik berirama, iaitu menggunakan arena yang sama dan disertai dengan muzik. Perbezaannya ialah, gimnastik akrobatik sama sekali tidak menggunakan alat.

Sukan ini terkenal dengan kemampuan manuver dan risiko kecederaan yang tinggi. Gimnastik akrobatik boleh dilakukan oleh dua, tiga, hingga empat orang dalam satu pasukan dengan komposisi berikut:

 • Pasangan wanita (dua ahli sukan wanita)
 • Pasangan lelaki (dua ahli sukan lelaki)
 • Pasangan bercampur (gimnastik lelaki dan gimnastik wanita)
 • Kumpulan wanita (tiga ahli sukan wanita)
 • Kumpulan lelaki (empat ahli sukan lelaki)

6. Senamrobik

Senaman aerobik atau juga dikenali sebagai senaman aerobik adalah jenis senaman yang boleh dilakukan oleh orang biasa tanpa memerlukan kemahiran khas. Latihan ini boleh dilakukan secara individu, berpasangan, atau berkumpulan tanpa menggunakan peralatan khas.

Pergerakan senaman aerobik biasanya menekankan kekuatan, kelenturan, dan kecergasan fizikal. Akibatnya, latihan ini dapat bermanfaat untuk membantu menjaga stamina, tekanan darah normal, untuk membantu menurunkan berat badan.

Pelbagai faedah bersenam untuk kesihatan

Pelbagai jenis gimnastik boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Dipetik dari Gimnastik Victoria Beberapa faedah bersenam untuk kesihatan tubuh anda termasuk yang berikut.

 • Mengikuti senaman secara teratur dapat mengurangkan risiko masalah kesihatan, seperti asma, kegemukan, diabetes, penyakit jantung, dan barah.
 • Beberapa pergerakan gimnastik dapat meningkatkan kelenturan badan sehingga tidak mudah cedera.
 • Gimnastik adalah pilihan gaya hidup sihat yang cenderung murah dan mudah dilakukan, di mana ini juga dapat disertai dengan pengambilan makanan dan rehat yang mencukupi.
 • Gimnastik dapat meningkatkan kekuatan otot, keseimbangan, refleks badan, dan tumpuan pada orang dewasa.
 • Kanak-kanak dan remaja yang mengambil bahagian dalam gimnastik dapat meningkatkan disiplin, meningkatkan pengembangan kemahiran motor, dan mempercepat pembelajaran.
 • Program senaman dapat meningkatkan kesihatan mental dan kualiti tidur semasa kehamilan, menurut kajian yang diterbitkan Jurnal Obstetrik & Ginekologi Taiwan .

Bagi orang biasa, melakukan senaman aerobik di rumah selama beberapa minit setiap hari cukup untuk mengekalkan kecergasan badan dan mengelakkan pelbagai risiko penyakit.

Tetapi jika anda berminat untuk mencuba jenis latihan lain, pastikan anda mendapatkan arahan dan pengawasan daripada pengajar untuk mengelakkan risiko kecederaan.

Recent Posts