Sakit kepala ketika anda bangun pada waktu pagi boleh berlaku kerana ini

Sakit kepala boleh berlaku pada bila-bila masa, termasuk ketika anda bangun pada waktu pagi. Anda mungkin mengalaminya sekali-sekala, tetapi ia juga kerap berlaku setiap pagi. Untuk mengatasi sakit kepala pada waktu pagi, anda mesti terlebih dahulu mengetahui apa yang menyebabkannya. Jadi, apakah penyebab sakit kepala ketika anda bangun pada waktu pagi dan bagaimana menghilangkan keadaan ini?

Punca sakit kepala ketika anda bangun pada waktu pagi

Sakit kepala sering berlaku ketika anda bangun pada waktu pagi, terutama pada jam 4-8 pagi. Sebabnya, yang dilaporkan oleh Yayasan Sakit Kepala Nasional, pada masa ini badan cenderung menghasilkan lebih sedikit endorfin dan enkephalins, yang merupakan hormon penghilang rasa sakit semula jadi, daripada pada waktu lain dalam sehari.

Selain itu, sakit kepala setelah bangun tidur juga dapat terjadi kerana pelepasan adrenalin yang lebih besar pada awal pagi. Pelepasan hormon ini secara sementara mempengaruhi tekanan darah dan pengecutan saluran darah, jadi mereka sering berperanan dalam permulaan sakit kepala pada waktu pagi.

Secara amnya, penyebab sakit kepala ketika anda bangun tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh menjadi tanda penyakit serius sekiranya sakit kepala berlaku hampir setiap pagi. Berikut adalah beberapa kemungkinan penyebab sakit kepala setelah bangun pagi:

1. Migrain

Migrain adalah sakit kepala yang biasanya bermula di satu sisi kepala, tetapi boleh merebak sehingga mempengaruhi kedua-dua belah pihak. Punca sebenar migrain tidak diketahui, tetapi keadaan ini disyaki disebabkan oleh gangguan neurologi dan perubahan aktiviti otak yang mempengaruhi isyarat saraf, bahan kimia, dan saluran darah di otak.

Migrain adalah sejenis sakit kepala yang boleh menyebabkan kesakitan berulang atau berulang. Salah satu pencetus berulang sakit kepala migrain adalah kualiti tidur yang buruk, termasuk kurang tidur atau tidur berlebihan. Dalam keadaan ini, serangan migrain sering berlaku pada waktu pagi, terutama pada pukul 8-9 pagi.

2. Insomnia

Insomnia adalah kemungkinan penyebab sakit kepala yang terjaga. Orang yang mengalami insomnia biasanya menghadapi masalah untuk tidur, tidak dapat tidur nyenyak, atau bangun pagi dan tidak dapat tidur kembali. Oleh itu, kualiti tidur anda menjadi kurang baik dan waktu tidur dikurangkan.

Kekurangan tidur dan kualiti tidur yang buruk dapat mengganggu homeostasis dan irama sirkadian yang membantu memastikan semua fungsi badan berjalan dengan optimum. Apabila ini berlaku, anda boleh mengalami sakit kepala ketegangan atau serangan migrain pada waktu pagi setelah bangun tidur, atau hingga tengah hari.

Sebenarnya, jika kurang tidur berlaku secara berterusan, anda boleh mengalami sakit kepala kronik yang boleh menyebabkan kesakitan teruk yang sering membangunkan anda pada waktu malam.

3. Apnea tidur

Apnea tidur menyebabkan seseorang berhenti bernafas dalam jangka masa yang singkat semasa tidur pada waktu malam. Keadaan ini boleh mengganggu rutin tidur dan mengurangkan kadar oksigen di otak, sehingga penderita sering merasa sakit kepala dan keletihan ketika bangun pagi.

Apnea tidur biasanya dicirikan oleh berdengkur yang kuat semasa tidur. Namun, berdengkur tidak selalu menjadi tanda apnea tidur. Kesukaran tidur (insomnia) juga merupakan gejala lain yang biasa terjadi pada penderita keadaan ini.

4. Pengisaran gigi

Bruxism atau kebiasaan menggosok gigi semasa tidur juga boleh menjadi penyebab sakit kepala ketika anda bangun pada waktu pagi. Aktiviti otot rahang yang berlebihan dianggap sebagai penyebab sakit kepala.

Bukan hanya itu, orang yang mengalami bruxism juga lebih cenderung mengalami gangguan tidur yang lain, seperti berdengkur dan berhenti bernafas (sleep apnea), yang juga dapat menyebabkan sakit kepala. Kebiasaan menggiling gigi ini boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai sebab, seperti tekanan, gigi tidak sejajar, atau keadaan lain.

5. Gangguan kemurungan atau kegelisahan

Gangguan kemurungan dan kegelisahan adalah penyebab sakit kepala yang paling biasa selepas bangun tidur. Sebabnya, kedua-dua keadaan ini sering mengganggu tidur anda pada waktu malam, jadi sakit kepala cenderung berlaku pada keesokan harinya ketika anda bangun.

Gangguan kegelisahan dan migrain juga berkaitan. Gangguan kegelisahan dikatakan lima kali lebih biasa pada penderita migrain, dan orang dengan migrain 2.5 kali lebih mungkin mengalami kemurungan daripada mereka yang tidak.

6. Bantal yang salah

Bantal yang salah boleh menyebabkan sakit leher dan kekakuan seperti tidak dapat bergerak ke kanan atau kiri. Rasa sakit mungkin memancar ke bahu.

Bantal yang salah boleh berlaku ketika otot anda terlalu tegang kerana posisi tidur yang salah atau menggunakan bantal yang salah, seperti bantal yang terlalu tinggi. Selain itu, leher dan kepala yang kaku juga boleh berlaku kerana anda berada dalam posisi yang sama untuk waktu yang lama semasa anda tidur.

7. Pengambilan minuman beralkohol

Minum alkohol pada waktu malam boleh menyebabkan sakit kepala pada waktu pagi dengan pelbagai sebab. Selain terbukti menjadi salah satu pencetus migrain, minum alkohol pada waktu malam juga dapat menyebabkan gangguan tidur.

Sebenarnya, apabila dikonsumsi secara berlebihan, alkohol dapat menyebabkan mabuk yang boleh menyebabkan pelbagai gejala, seperti sakit kepala, pening, mual, keletihan, dan lain-lain. Bukan hanya itu, pelebaran saluran darah dan dehidrasi kerana sifat diuretik alkohol juga dapat menyebabkan sakit kepala.

Periksa Tahap Alkohol Darah

8. Kesan sampingan ubat

Beberapa ubat dan makanan tambahan yang anda minum pada waktu malam juga boleh menyebabkan sakit kepala ketika anda bangun pada waktu pagi. Ubat-ubatan ini, iaitu acetaminophen, aspirin, atau ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), yang biasanya digunakan untuk merawat sakit kepala, atau ubat penahan sakit lain yang diresepkan oleh doktor.

Selain itu, pengambilan dan penggunaan kafein yang berlebihan, baik dalam bentuk ubat penahan sakit dan juga minuman dan makanan, juga boleh menyebabkan sakit kepala.

9. Keadaan perubatan yang serius

Sakit kepala ketika anda bangun pada waktu pagi yang berlaku secara berterusan dan tidak hilang boleh menjadi tanda keadaan perubatan yang lebih serius. Keadaan atau penyakit perubatan tertentu mungkin menjadi penyebab sakit kepala setiap pagi, seperti tumor otak, hipertensi yang teruk dan tidak terkawal, atau gangguan lain.

Cara menghilangkan sakit kepala ketika anda bangun pada waktu pagi

Cara mengatasi sakit kepala yang muncul pada waktu pagi boleh berbeza bagi setiap orang, bergantung pada keadaan yang menyebabkannya. Contohnya, sakit kepala akibat bantal yang salah, dapat diatasi dengan menggunakan bantal yang betul untuk menyokong posisi tidur anda.

Sekiranya ia berlaku kerana penggunaan ubat-ubatan tertentu, anda boleh berjumpa doktor untuk menyesuaikan dos atau menggantinya dengan ubat lain. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menukar atau menghentikan pengambilan ubat anda tanpa kebenaran doktor anda untuk mengelakkan kesan sampingan yang tidak diingini.

Gangguan tidur, seperti insomnia, apnea tidur, dan bruxism, serta keadaan perubatan lain, termasuk kemurungan atau gangguan kecemasan, perlu ditangani untuk menghilangkan sakit kepala pagi anda. Biasanya, setelah masalah ini diselesaikan, sakit kepala cenderung hilang.

Namun, selain kaedah di atas, anda juga dapat mengatasi sakit kepala pada waktu pagi dengan kaedah atau petua di bawah. Berikut adalah beberapa cara untuk menghilangkan sakit kepala setelah bangun pada waktu pagi yang boleh anda cuba:

  • Menggunakan waktu tidur yang teratur untuk mendapatkan tidur yang cukup dan tidur yang berkualiti. Sekurang-kurangnya tidur selama 7-8 jam setiap malam, termasuk pada hujung minggu.
  • Buat suasana tidur yang kondusif, seperti tidur di bilik yang tenang, gelap, sejuk, dan mengelakkan masa skrin atas katil.
  • Elakkan tidur lama.
  • Bersenam secara berkala, sekurang-kurangnya 5-6 jam sebelum tidur selama 30 minit.
  • Kawal tekanan dengan melakukan aktiviti yang anda gemari atau berlatih teknik relaksasi, seperti meditasi, yoga, atau hanya mendengar muzik.
  • Elakkan pengambilan kafein dan alkohol secara berlebihan.
  • Makan makanan seimbang yang seimbang, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, atau makanan yang mengandungi protein tanpa lemak tepu, seperti ikan.

Sekiranya anda telah melakukan kaedah ini dan masih merasa sakit kepala ketika bangun tidur, anda harus berjumpa doktor. Doktor akan membantu mengetahui sebab dan rawatan yang tepat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found