7 Kebaikan Kacang Hijau Yang Perlu Anda Ketahui |

Siapa yang suka bubur kacang hijau? Selain dimurnikan, kacang-kacangan kaya vitamin ini biasanya dimakan dalam bentuk makanan lain seperti onde-onde atau bakpia. Namun, tahukah anda kandungan dan faedah kacang hijau untuk kesihatan?

Kandungan kacang hijau

Kacang hijau adalah salah satu tanaman yang boleh digunakan untuk menggantikan pengambilan padi. Tumbuhan ini juga dikenali sebagai gram hijau, hanya kacang, gram emas, dan nama saintifik Vigna radiata L.

Tanaman kacang hijau berkembang dan terus dihasilkan di China, Asia Tenggara, hingga Amerika Selatan. Tidak hairanlah, memandangkan kandungan dan khasiat nutriennya sangat pelbagai.

Satu gelas kacang hijau seberat 100 gram dapat memberi anda kandungan nutrisi berikut.

 • Tenaga: 323 kcal
 • Protein: 23 gram
 • Lemak: 1.5 gram
 • Karbohidrat: 56.8 gram
 • Serat: 7.5 gram
 • Karotena (Vitamin A): 223 mikrogram
 • Thiamin (Vitamin B1): 0.5 miligram
 • Riboflavin (Vitamin B2): 0.15 miligram
 • Niacin (Vitamin B3): 1.5 miligram
 • Vitamin C: 10 miligram
 • Kalsium: 223 miligram
 • Fosforus: 319 miligram
 • Besi: 7.5 miligram
 • Kalium: 816 miligram
 • Zink: 2.9 miligram

Khasiat kacang hijau

Kacang hijau adalah sumber protein, vitamin dan mineral terbaik antara kacang-kacangan lain. Terdapat juga antioksidan dan sebatian tumbuhan yang disebut fitokimia yang boleh memberikan kebaikan kacang hijau di bawah.

1. Menurunkan risiko penyakit jantung

Plak di arteri dan kolesterol darah tinggi adalah dua penyebab utama penyakit jantung. Berita baiknya, banyak kajian mengatakan bahawa pengambilan kacang hijau berpotensi untuk mengurangkan risiko penyakit jantung.

Antioksidan vitexin dan isovitexin dalam kacang hijau dapat menghalang penyerapan kolesterol dan pembentukan tisu lemak. Selain itu, antioksidan juga melindungi saluran darah dari kerosakan radikal bebas dan penumpukan plak.

2. Menurunkan kolesterol

Kacang hijau mempunyai manfaat bagi penghidap penyakit jantung dan kolesterol tinggi. Antioksidan di dalamnya dapat membantu menurunkan kolesterol total juga lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dan trigliserida, yang merupakan kolesterol jahat.

Pakar mengesyaki bahawa antioksidan dalam kacang hijau dapat memicu pengeluaran hempedu, cairan yang memecah lemak dan kolesterol dalam proses pencernaan. Bahan ini juga kelihatan menghalang pembentukan timbunan lemak di dalam badan.

3. Manfaat kacang hijau dalam penyakit hati

Hati dapat dirusak oleh jangkitan virus, pengambilan alkohol, dan sejumlah penyakit. Walau bagaimanapun, kajian dalam jurnal Nutrien menyebutkan bahawa pengambilan kacang hijau dapat mengurangkan risiko kerosakan hati.

Kacang hijau telah terbukti mempunyai kesan melindungi hati dari kerosakan yang disebabkan oleh keradangan dan pengumpulan lemak. Memberi suplemen kacang hijau juga terbukti dapat mengurangkan aktiviti enzim hati yang menjadi penanda kerosakan organ ini.

Makanan Sihat yang Disyorkan untuk Pesakit Hepatitis

4. Menurunkan tekanan darah

Protein dalam kacang hijau ternyata bukan sahaja dapat membantu membina otot, tetapi juga mempunyai khasiat untuk penghidap hipertensi. Pakar mendedahkan bahawa protein ini dapat menghalang kerja enzim penukaran angiotensin (ACE).

ACE adalah enzim yang menyebabkan tekanan darah tinggi. Banyak ubat hipertensi berfungsi dengan menghalang fungsi enzim ini. Selidiki kalibrasi, protein tertentu dalam kacang hijau juga dapat berfungsi dengan cara yang sama.

5. Menguatkan sistem ketahanan badan

Kacang hijau kaya dengan polisakarida, yang merupakan karbohidrat kompleks dengan serat tinggi. Kajian haiwan menunjukkan bahawa polisakarida yang diekstrak dari kacang hijau mempunyai manfaat mengaktifkan sel darah putih yang disebut makrofag.

Selain itu, terdapat juga fitonutrien (bahan kimia tumbuhan semula jadi) yang berfungsi sebagai agen anti-bengkak. Fitonutrien pada kacang tanah, yang berkaitan dengan kacang kedelai, dapat meneutralkan bakteria, virus, dan mikroba lain yang menyebabkan jangkitan.

6. Faedah kacang hijau untuk PMS

Hormon yang turun naik sebelum haid boleh menyebabkan gejala PMS. Selain mengambil ubat, anda juga dapat mengatasi ini dengan memakan kacang hijau. Ini kerana kacang hijau tinggi vitamin B1, vitamin B2, dan folat.

Beberapa kajian mendapati bahawa suplemen vitamin B dan folat dapat melegakan gejala PMS. Ini mungkin kerana kedua-duanya merupakan bahan binaan bahan kimia di otak yang berperanan mencegah gejala PMS.

7. Berpotensi mencegah barah

Banyak kajian terdahulu telah menemui kaitan antara pengambilan kacang dan faedah menurunkan risiko beberapa jenis barah. Manfaat ini mungkin berasal dari kandungan protein, peptida, dan asid fenolik seperti yang terdapat dalam kacang hijau.

Ketiganya berpotensi untuk mencegah pembentukan dan penyebaran barah di sistem pencernaan, payudara, dan sel darah putih. Memberi ekstrak kacang hijau juga dapat mencegah pembentukan saluran darah yang menjadi saluran makanan bagi sel barah.

Kacang hijau adalah sejenis kekacang yang tinggi nutrien dan antioksidan sehingga mempunyai banyak manfaat kesihatan. Anda boleh mendapatkan faedah ini hanya dengan menambahkan makanan ini ke menu anda.

Recent Posts