Suntikan Putih, Betul Berkesan untuk Mencerahkan Kulit?

Kulit putih dan licin masih menjadi impian bagi kebanyakan wanita. Selain krim pemutih dan losyen, terdapat satu lagi trend kecantikan yang mendakwa memutihkan kulit secara serta-merta dan mengatasi pelbagai penyebab kulit kusam, iaitu suntikan putih.

Hasil yang diperoleh dari rawatan ini dianggap lebih memuaskan daripada kaedah lain. Namun, adakah suntikan putih selamat dan berkesan? Apa yang harus anda pertimbangkan sebelum memilih rawatan ini?

Apa itu picagari putih?

Suntikan putih adalah rawatan pencerah kulit dengan menyuntikkan kombinasi larutan vitamin C dan bahan-bahan lain, seperti glutathione atau kolagen. Penyelesaian ini disuntik perlahan ke urat pada lipatan lengan atau belakang tangan.

Apabila anda terdedah kepada cahaya matahari, sinaran cahaya ultraviolet (UV) memicu reaksi yang disebut melanogenesis. Ini adalah reaksi terhadap pembentukan melanin, pigmen atau pewarna yang memberikan warna gelap pada kulit anda.

Pembentukan melanin sebenarnya bertujuan untuk melindungi kulit dari kesan sinar UV. Namun, ini juga boleh menjadikan kulit kusam. Terutama jika kulit anda mudah berminyak atau tidak dirawat dengan pengelupasan biasa.

Vitamin C adalah vitamin penting yang diperlukan untuk sejumlah fungsi asas tubuh, salah satunya adalah kesihatan kulit. Vitamin C bersama dengan glutathione dan kolagen berfungsi sebagai antioksidan kuat yang membantu melindungi kulit dari sinaran UV.

Ketiganya juga menyediakan peluru untuk sistem imun untuk melawan proses penuaan kulit dan kerosakan kulit yang disebabkan oleh sinar UV. Hasilnya, tisu kulit dipulihkan sehingga kulit kelihatan lebih cerah, kencang, dan terhidrat.

Adakah benar suntikan putih berkesan untuk mencerahkan kulit?

Menurut kajian yang diterbitkan dalam International Journal of Aesthetics and Anti-Aging Medicine, peserta etnik Asia yang menjalani suntikan vitamin C selama 7-10 hari menunjukkan peningkatan yang drastik dalam penampilan mereka.

Sebulan selepas suntikan vitamin C terakhir, 95.4% peserta melaporkan bahawa kulit mereka tegap dan lembap, cerah, segar, dan terasa seperti kulit bayi. Hanya 4.6% peserta melaporkan tidak ada perubahan pada kulit mereka.

Keseluruhan skor kepuasan yang diberikan oleh peserta mencapai 5 daripada 7 mata. Dengan kata lain, penyelidikan ini menyokong tuntutan bahawa vitamin C dapat mencerahkan warna kulit dan memperbaiki keseluruhan penampilan kulit.

Namun, harus difahami bahawa kesan suntikan vitamin C hanya mencerahkan warna kulit dan mengembalikan rona asalnya. Rawatan ini tidak memutihkan kulit secara automatik seperti yang disebut-sebut setakat ini.

Di samping itu, proses suntikan putih sangat bergantung pada jumlah dos dan masa pemberian dos. Sebilangan besar peserta merasakan kesan penampilan kulit yang jauh lebih baik dari sesi kedua hingga keenam.

Dalam tempoh ini, para peserta merasakan kelembapan kulit kembali diikuti dengan nada wajah yang sihat dan kulit yang cerah. Ini menunjukkan bahawa untuk mendapatkan hasil yang optimum, suntikan harus diberikan dalam dosis yang tepat dan teratur.

Adakah terdapat bahaya dari suntikan putih?

Vitamin C umumnya selamat apabila digunakan dalam dos biasa. Vitamin C juga mudah larut dalam air dan akan dikeluarkan melalui air kencing jika jumlahnya berlebihan. Rawatan ini juga dilakukan di bawah pengawasan doktor sehingga prosedurnya sangat selamat.

Walau bagaimanapun, bagi orang yang sensitif terhadap vitamin C, pengambilan vitamin masam ini boleh menyebabkan gangguan seperti:

 • sakit perut,
 • sakit dada,
 • mengikis gigi,
 • pening atau sakit kepala,
 • cirit-birit,
 • keletihan,
 • ruam kulit yang menjadikan wajah menjadi merah,
 • sukar bernafas,
 • loya atau muntah,
 • kerengsaan kulit, dan
 • gangguan kencing.

Kajian di atas menggunakan dos vitamin C yang tinggi, yang mencapai 1.000 - 1.800 mg dalam setiap ampul 5 mL. Sebagai perbandingan, keperluan vitamin C pada orang dewasa mengikut Rajah Keperluan Pemakanan adalah 40 mg sehari.

Hanya 3 dari 283 peserta yang mengadu gejala ulser ringan, 2 orang dilaporkan mengalami selesema, dan 2 yang lain merasa pening setelah menyelesaikan enam sesi suntikan vitamin. Tidak ada komplikasi serius atau laporan overdosis vitamin C.

Suntikan putih dengan pengawasan doktor sangat jarang menyebabkan kesan sampingan. Yang pasti anda harus berhati-hati adalah produk suntikan putih bebas. Produk ini sangat berisiko sehingga penggunaannya tidak digalakkan.

Apa yang harus dipertimbangkan sebelum suntikan putih?

Walaupun diklasifikasikan sebagai selamat, ada beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan sebelum menjalani rawatan suntikan putih. Ini supaya anda mendapat faedah suntikan putih tanpa mengalami kesan sampingan. Inilah yang perlu anda lakukan.

1. Mengetahui bahan yang disuntik

Bahan utama larutan suntikan putih adalah vitamin C, kolagen, dan glutathione. Beberapa klinik boleh memberikan penyelesaian dengan bahan tambahan seperti vitamin E atau transamina. Pastikan anda mendapat maklumat mengenai bahan yang akan disuntik.

2. Mengetahui faedah dan kesan sampingan

Setiap ramuan dalam larutan suntikan mempunyai faedah dan kesan sampingan tersendiri apabila digunakan dalam dos yang besar. Jangan lupa tanyakan kepada doktor anda apa kesan sampingan yang mungkin berlaku dan seberapa besar kemungkinannya.

3. Lakukan ujian darah dan alergi

Sebelum menjalani suntikan putih, ada baiknya anda melakukan ujian darah terlebih dahulu untuk memeriksa kesihatan buah pinggang anda. Kerana pengambilan vitamin C dalam jumlah besar akan dikeluarkan melalui air kencing dan ini boleh membebankan buah pinggang.

Elakkan juga rawatan ini jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap vitamin C atau bahan sokongan lain. Anda boleh memilih kaedah alternatif untuk mencerahkan kulit seperti penggunaan krim, gosok, dan lain-lain.

Recent Posts