8 Perkara yang Tidak Boleh Anda Lakukan Semasa Menstruasi •

Menstruasi adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan oleh wanita, serta kesan kesakitan semasa haid. Darah yang ditumpahkan semasa haid disebabkan oleh tidak adanya persenyawaan. Kitaran bulanan ini dapat membuat anda murung, sakit perut, dan lesu, ini disebabkan oleh perubahan estrogen hormon wanita. Apabila anda mengalami PMS (sindrom pramenstruasi), atau kekejangan semasa haid, terasa seperti anda tidak mahu melakukan apa-apa, hanya berbaring di atas katil. Penyelidikan baru-baru ini juga telah mengungkapkan fakta yang menarik, iaitu bahawa sangat normal apabila kita memerlukan lebih banyak cinta, kerana hormon progesteron juga menurun.

Selain itu, kita sering mendengar mitos beredar di masyarakat, seperti ketika haid tidak dibenarkan pergi pada waktu malam, walaupun tidak ada penyelidikan perubatan yang mengatakan perkara seperti itu. Adakah benar bahawa ada perkara yang tidak dapat dilakukan semasa haid? Apakah perkara-perkara ini?

Apakah perkara yang harus dielakkan semasa haid?

Berikut adalah perkara yang perlu anda elakkan semasa dalam tempoh anda:

1. Menonton filem yang mengubah emosi anda

Anda perlu mengelakkan filem menguras emosi anda. Anda akan mengalami penurunan hormon estrogen dan progesteron semasa haid. Oleh itu, emosi anda akan tidak seimbang. Hormon estrogen mempengaruhi otak wanita, yang juga berkaitan dengan emosi, dan proses kognitif. Semasa kita haid, kita dapat merasa bahagia, kemudian tiba-tiba marah, tiba-tiba marah, dan cemas. Jadi, anda harus mengelakkan menonton filem yang membuat anda tertekan.

2. Waxing dan penyingkiran rambut

Penurunan hormon estrogen dan progesteron juga menjadikan badan kita lebih sensitif terhadap kesakitan. Tubuh kita juga mengalami perubahan, seperti payudara yang bengkak, dan sakit. Oleh itu, anda harus mengelakkan aktiviti yang akan membuat anda merasa sakit, seperti mencabut gigi, rambut ketiak yang waxing, mencabut bulu kening dan rambut halus yang lain. Tunggu sehingga haid anda berakhir, apabila kedua-dua hormon telah kembali normal.

BACA JUGA: 8 Kaedah Menghilangkan Rambut Badan

3. Diam

Sebelum dan semasa kitaran haid anda, anda mungkin merasa kekejangan di perut anda, atau gejala PMS yang lain. Anda berasa seperti menghabiskan sepanjang hari di rumah, menonton televisyen, melupakan kehidupan di luar. Sebenarnya, senaman dapat meredakan sakit kram ini. Namun, harus digarisbawahi, anda juga perlu mengelakkan sukan tertentu. Senaman yang berterusan hanya akan meningkatkan kesakitan.

4. Minum susu dan produk tenusu

Selain kesihatan tulang, kalsium juga dapat mengurangkan kekejangan semasa haid. Sebabnya ialah kalsium membantu mengekalkan otot juga. Tetapi tidak dengan produk tenusu, anda harus menjauhinya semasa haid. Memang benar bahawa susu mengandungi kalsium, tetapi susu boleh membuat perut anda kembung. Ini akan menjadikan perut anda yang sudah bengkak menjadi lebih tidak selesa. Lemak susu mengandungi asid arakidonat, yang menghasilkan prostaglandin, yang boleh menyebabkan kekejangan. Anda boleh mendapatkan kalsium dari makanan lain.

BACA JUGA: Kelebihan Minum Susu Selepas Bersenam

5. Menggunakan pembalut sepanjang hari

Adakah anda salah seorang yang sering lupa menukar alas mereka? Sekiranya demikian, anda harus mengubah tabiat. Mengganti pembalut perlu dilakukan setiap empat jam, dan lebih banyak lagi apabila anda menumpahkan sejumlah besar darah. Tuala wanita yang tidak diganti boleh menyebabkan bakteria menyerang badan anda.

6. Melakukan hubungan seks tanpa perlindungan

Ada yang berpendapat bahawa anda tidak boleh melakukan hubungan seks semasa haid, tetapi ada juga yang berpendapat bahawa anda masih boleh melakukan hubungan seks walaupun anda sedang haid, tetapi anda mesti menggunakan kondom. Jangkitan masih boleh menular ketika anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan. Kelembapan faraj meningkat semasa haid, ragi dapat berkembang dengan cepat. Ini juga mencegah anda menyebarkan jangkitan kepada pasangan anda.

BACA JUGA: Bolehkah Anda Mengandung Sekiranya Anda Berhubungan Seks dalam Tempoh Anda?

7. Makan makanan yang mengandungi garam tinggi

Sama seperti susu, makanan yang mengandungi garam juga boleh menyebabkan perut kembung. Garam sering dijumpai dalam makanan segera. Lebih baik anda memilih makanan seperti buah. Selain garam, anda juga memerlukan minuman berkafein - coklat, kopi, teh - kerana kafein boleh merosakkan hormon di dalam badan anda.

8. Tiada makanan ringan

Makanan ringan yang sihat tidak boleh dilewatkan semasa anda berada dalam tempoh haid anda. Anda mungkin kehilangan banyak darah, dan merasa lemah, jadi anda memerlukan pemakanan yang mencukupi. Anda boleh memilih alternatif seperti oatmeal, atau buah-buahan seperti pisang. Kalium rendah dalam badan boleh menyebabkan kekejangan, sementara pisang kaya dengan kalium.

Recent Posts