Ciri-ciri Penyakit Kulit Yang Mudah Anda Kenali

Penyakit kulit adalah masalah kesihatan yang mudah dijumpai. Terlepas dari jenisnya, penyakit kulit yang biasa menunjukkan gejala yang khas dan dapat dilihat. Untuk mengenalinya dengan mudah, berikut adalah pelbagai gejala penyakit kulit yang paling kerap muncul.

Gejala penyakit kulit

Setiap jenis penyakit kulit pastinya mempunyai ciri-ciri yang membezakan antara satu sama lain. Namun, ada beberapa gejala yang secara umum dapat menjadi tanda penyakit kulit yang dihidapinya. Berikut adalah pelbagai gejala dan penjelasannya.

1. Pustules

Kemunculan pustula pada kulit adalah gejala penyakit kulit yang agak biasa. Pustules adalah gumpalan kecil yang dipenuhi nanah. Benjolan ini kelihatan putih atau kuning di bahagian tengah dengan tepi merah.

Benjolan purulen ini dapat menunjukkan penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria, jamur, atau virus. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa keadaan yang disebabkan oleh penyakit kulit yang meradang. Salah satunya ialah bisul.

Bisul yang mengandungi nanah muncul akibat jangkitan bakteria Staphylococcus aureus. Bakteria ini masuk dan menjangkiti folikel rambut, akhirnya menyebabkan ketulan. Bisul itu sukar dan menyakitkan apabila disentuh.

Pustula juga biasa apabila anda mempunyai jerawat. Ini boleh berlaku kerana kotoran yang terperangkap di dalam liang pori, menyebabkan bakteria penyebab jerawat. Kadang-kadang, jerawat ini juga boleh muncul kerana reaksi alergi.

2. Papula

Papula adalah tisu atau lesi kulit yang tidak normal yang muncul akibat penumpukan kulit yang berlebihan. Papula biasanya kecil, hanya kurang dari satu sentimeter. Papula boleh menjadi gumpalan, tetapi mereka juga dapat membentuk kawasan rata pada kulit.

Walaupun kebanyakan papula pada kulit sembuh dengan cepat, mereka juga boleh menjadi tanda penyakit serius.

Anda harus berhati-hati jika gejala ini disertai dengan kulit bersisik, pendarahan, atau gatal yang menjengkelkan kerana ia boleh menjadi tanda penyakit kulit yang serius. Periksa dengan doktor anda untuk mengetahui diagnosis dan rawatan.

3. Elastik

Riak atau lepuh adalah lebam kecil yang kadang-kadang dipenuhi dengan air atau nanah. Biasanya elastiknya sangat kecil, tetapi tersebar hampir sekata ke seluruh badan.

Cacar air adalah penyakit yang dicirikan oleh penampilan keanjalan pada kulit, termasuk wajah. Selain cacar air, herpes juga merupakan penyakit kulit yang sifatnya dicirikan oleh keanjalan yang dipenuhi air.

Kadang-kadang lepuh berisi cecair atau nanah juga muncul ketika seseorang mengalami impetigo. Impetigo adalah jangkitan kulit yang menular yang biasanya menyerang bayi dan kanak-kanak. Keadaan ini dicirikan oleh luka merah yang mudah pecah dan membentuk kerak coklat kekuningan.

4. Ruam

Cukup banyak penyakit kulit yang bermula dengan munculnya ruam merah. Tidak hairanlah ruam adalah salah satu tanda penyakit kulit yang paling mudah dikenali. Pelbagai masalah kulit yang ditandai dengan ruam termasuk kurap, rosacea, dan eksim.

Ruam kadang-kadang disertai dengan gatal-gatal, tetapi tidak jarang hanya kulit merah. Lama kelamaan, ruam juga dapat membuat permukaan kulit tidak rata, tampak lebih gelap dari sebelumnya, mengeringkan kulit, atau membuat kulit kelihatan bersisik, terutama pada orang dewasa.

Perhatikan gejala ruam yang muncul di kulit anda. Sekiranya ruam atau tompok merah berlaku secara berterusan atau semakin lebar, segera berjumpa doktor. Sebabnya, ini boleh menjadi tanda kerengsaan serius atau penyakit kulit yang serius seperti karsinoma sel basal.

5. Kulit bersisik kering

Kulit kering dan bersisik adalah tanda penyakit yang perlu diperhatikan. Biasanya keadaan ini muncul pada tinea versicolor, eksim, dan psoriasis. Timbangan sering muncul disebabkan oleh kulit yang terlalu kering atau disebabkan oleh timbunan sel-sel kulit mati di atasnya.

Pada psoriasis, sisik biasanya berwarna keperakan dan sedikit naik dari kulit. Timbangannya agak tebal kerana penghasilan sel kulit baru yang tidak terkawal. Begitu kering, kulit orang yang mengalami eksim dan psoriasis sering retak dan berdarah. Walau bagaimanapun, kedua-dua masalah kulit ini tidak menular sama sekali.

6. Gatal-gatal

Ciri lain yang paling mudah dikenali dari penyakit kulit adalah gatal yang tidak dapat ditanggung. Sebilangan besar penyakit kulit dicirikan oleh gatal mulai dari kurap, kutu air, kudis, cacar air, psoriasis, eksim, tinea versicolor, dan dermatitis.

Dilaporkan dari MedlinePlus, gatal adalah sensasi yang tidak selesa yang muncul sebagai reaksi kekebalan tubuh ketika kulit jengkel, membuat anda ingin menggaru.

Kulit mengandungi sel khas sistem kekebalan tubuh yang berfungsi melindungi tubuh dari virus, bakteria, dan ancaman lain. Apabila sel kulit mengesan serangan badan asing, sistem kekebalan tubuh akan mencetuskan reaksi yang menyebabkan keradangan.

Keadaan ini kemudian mencetuskan gatal yang cukup menjengkelkan. Kadang kala gatal juga menyebabkan rasa sakit dan terbakar. Gatal boleh muncul di satu lokasi tertentu atau di semua bahagian badan.

7. Sensasi haba dan pembakaran

Sensasi panas dan terbakar adalah salah satu ciri yang sering muncul ketika anda menghidap penyakit kulit. Biasanya sensasi ini muncul ketika kulit jengkel atau mengalami ruam. Keadaan ini biasanya muncul ketika kulit terlalu kering seperti pada eksim dan psoriasis.

Bukan hanya itu, sensasi panas dan terbakar juga dapat muncul ketika seseorang mengalami selulitis. Selulitis adalah jangkitan bakteria berjangkit yang muncul di lapisan kulit terdalam.

Selulitis membuat penghidap mengalami kemerahan, bengkak, dan merasa panas di kawasan yang dijangkiti. Dalam banyak kes, keadaan ini biasanya berlaku paling kerap di kaki. Walau bagaimanapun, jangkitan juga boleh berlaku di bahagian lain badan, bahkan di muka.

Bukan hanya kulit, jangkitan dapat masuk dan menyerang jaringan di bawah kulit, kelenjar getah bening, ke aliran darah.

8. Perubahan warna kulit

Perubahan warna kulit daripada yang sering menjadi ciri penyakit kulit tertentu. Kemerahan yang teruk, pucat, perubahan warna kerana kehilangan pigmen semula jadi, atau bahkan beberapa warna gelap dari warna kulit asli.

Rosacea adalah penyakit kulit yang dicirikan oleh perubahan warna kulit yang melampau. Dilaporkan dari National Rosacea Society, rosacea menjadikan kulit berwarna kemerahan yang sangat kelihatan. Kemerahan ini mungkin hilang buat sementara waktu, tetapi boleh muncul semula di kemudian hari.

Perubahan warna kulit juga dialami oleh orang yang menderita vitiligo. Ini berlaku apabila badan kehilangan warna semula jadi kulit. Kulit yang terkena boleh berwarna sangat putih atau pucat dan muncul di kawasan kulit yang sering terkena cahaya matahari. Hasilnya, kulit kelihatan bergaris dengan tompok-tompok putih dan coklat.

Selain rosacea dan vitiligo, tinea versicolor juga merupakan penyakit yang menyebabkan kulit berubah warna.

Kenali struktur kulit manusia, termasuk jenis dan fungsinya

Gejala penyakit kulit yang lain

Pelbagai tanda yang telah disebutkan adalah tanda biasa yang biasanya muncul ketika seseorang menderita penyakit kulit. Tetapi selain itu, terdapat pelbagai gejala lain yang sering muncul dan menyertainya seperti berikut.

Demam

Pada dasarnya, demam muncul untuk menunjukkan bahawa ada sesuatu yang tidak kena pada badan. Keadaan ini sering berlaku apabila terdapat kesalahan pada bahagian badan tertentu. Akibatnya, tubuh tidak dapat menjalankan fungsinya dengan baik.

Biasanya jangkitan dan keradangan adalah keadaan yang paling sering mencetuskan demam. Oleh itu, penyakit kulit yang disebabkan oleh jangkitan dan mencetuskan keradangan biasanya muncul disertai dengan demam.

Kerengsaan mata

Sebilangan penyakit kulit boleh merengsakan mata. Rosacea adalah penyakit kulit yang dicirikan oleh kerengsaan mata.

Sebilangan orang dengan rosacea mengalami mata kering dan kelopak mata merah. Sebenarnya, ciri-ciri ini sering dilihat pada awal kemunculan penyakit ini sebelum terdapat gejala lain pada kulit.

kelemahan otot

Walaupun jarang berlaku, penyakit kulit kadang-kadang disertai oleh gejala kelemahan otot. Kusta dan dermatomiositis adalah penyakit yang dicirikan oleh keadaan ini. Gejala kelemahan otot biasanya bermula di leher, lengan, pinggul, dan bahkan di kedua-dua belah badan.

Bilakah pergi ke doktor?

Tidak semua penyakit kulit berbahaya dan mengancam nyawa. Namun, anda juga perlu peka dan segera berjumpa doktor sekiranya gejala penyakit yang muncul pada kulit tidak bertambah baik. Anda juga harus berhati-hati ketika mula mengalami perkara seperti berikut.

  • Kurang tidur kerana masalah kulit yang mengganggu.
  • Mencuba rawatan di rumah tetapi tidak berjaya.
  • Aktiviti harian terhambat kerana penyakit yang melemahkan.
  • Gejala yang dirasakan tidak menjadi lebih baik malah bertambah buruk.
  • Mengalami reaksi alergi yang teruk seperti sesak nafas, bengkak muka, dan kekeliruan.
  • Pelepasan tebal dari luka atau lesi adalah tanda jangkitan.
  • Menghidap demam melebihi 37.7 darjah celcius.
  • Mengalami ruam di dekat mata, mulut, atau alat kelamin.

Perlu difahami bahawa tindak balas badan setiap orang terhadap setiap penyakit boleh berbeza. Ada yang mengalami ruam gatal tetapi ada yang hanya ruam merah, dan sebagainya.

Oleh itu, segera berjumpa doktor kulit sebaik sahaja anda mengesyaki ciri penyakit kulit untuk mengesahkan diagnosis dan merancang rawatan keseluruhan anda.

Recent Posts