8 Ubat Herba Diabetes Yang Anda Dapatkan Dengan Mudah

Menghidap diabetes melitus tidak semestinya membuat anda putus asa. Walaupun tidak dapat disembuhkan, anda masih dapat mengatasinya sehingga gejala diabetes tidak mengganggu anda dan anda dapat menjalani kehidupan yang normal. Selain mempertahankan gaya hidup yang sihat, minum ubat, dan terapi insulin, ubat alternatif, seperti perubatan herba, masih menjadi pilihan kebanyakan orang Indonesia untuk merawat diabetes secara semula jadi.

Tumbuhan herba untuk ubat semula jadi diabetes

Mengekalkan kestabilan gula dalam darah yang normal adalah kunci utama agar tubuh tetap sihat walaupun anda menghidap diabetes. Dari banyak cara untuk mengawal gula darah, penggunaan ubat-ubatan semula jadi dari tumbuhan herba masih dipercaya oleh kebanyakan orang Indonesia sebagai terapi sokongan untuk diabetes.

Sebabnya adalah bahawa bahan semula jadi dipercayai mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit, murah dan selamat. Jadi, tumbuhan herba apa yang berpotensi menurunkan kadar gula darah pada pesakit diabetes?

1. Ginseng

Ginseng terkenal di seluruh dunia berkat prestasinya yang dipercayai dapat merawat pelbagai penyakit. Akar tanaman ini telah digunakan selama ribuan tahun untuk meningkatkan stamina.

Satu kajian mendapati bahawa ginseng mempunyai bahan semula jadi yang dapat digunakan sebagai ubat herba diabetes. Sebatian semula jadi dalam ginseng dilaporkan dapat membantu mengatur penyerapan glukosa dalam tubuh sehingga dapat mencegah lonjakan gula darah secara tiba-tiba.

Penyelidikan lain yang diterbitkan dalam Jurnal Penyelidikan Tumbuhan Ubat juga menunjukkan keberkesanan ginseng sebagai ubat semula jadi untuk diabetes. Kedua-dua akar, buah, dan daun ginseng dari spesies Amerika dan Asia sama-sama berkesan untuk membantu mengawal kadar gula dalam darah.

Dari hasil kajian, ginseng diketahui dapat menurunkan gula darah puasa (PDB), gula darah dua jam selepas makan (GD2PP), dan gula darah selama 3 bulan terakhir (HbA1c). Walau bagaimanapun, besarnya kesan penurunan sangat berbeza, bergantung pada jumlah sebatian aktif yang terkandung dalam setiap jenis ginseng.

Sebenarnya, lebih banyak penyelidikan diperlukan dengan skop yang lebih luas untuk memastikan keberkesanan ginseng sebagai ubat diabetes tradisional. Sebelum mengambil ginseng sebagai ubat herba untuk diabetes, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu.

2. Kunyit

Tidak hanya sebagai perasa makanan, kunyit juga dianggap berpotensi sebagai ubat diabetes semula jadi untuk mengawal gula darah. Manfaat kunyit sebagai ubat herba diabetes diperoleh dari kandungan antioksidannya.

Dengan menggunakan ubat tradisional ini, kadar gula darah penderita diabetes dapat turun hampir 18% setelah mengkonsumsi 300 mg kunyit dalam bentuk jamu setiap hari.

Satu lagi kajian dalam jurnal Diabetes Care menunjukkan bahawa pengambilan 1.5 gram kunyit setiap hari selama 9 bulan menghalang perkembangan diabetes jenis 2 pada orang yang menderita prediabetes. Selain itu, kunyit juga terbukti dapat mencegah komplikasi diabetes.

3. Kayu manis

Seterusnya, ada kayu manis yang boleh anda gunakan sebagai ubat diabetes semula jadi. Rempah ini diyakini dapat mengurangkan daya tahan insulin, menurunkan kadar gula dalam darah setelah makan, dan melawan keradangan kerana dapat meningkatkan metabolisme glukosa.

Salah satu kajian yang menyokong faedah kayu manis untuk menurunkan gula darah adalah kajian dari Jurnal Sains dan Teknologi Diabetes.

Dari kajian tersebut, didapati bahawa pengambilan 1, 3 atau 6 gram kayu manis setiap hari untuk orang dengan diabetes jenis 2 dapat menurunkan kadar gula darah dan risiko komplikasi diabetes yang berkaitan dengan tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.

Sudah tentu, itu tidak bermakna makan kayu manis menjadikan anda bebas untuk mengambil gula dan karbohidrat. Anda masih harus mengikuti peraturan pemakanan sihat khususnya diabetes.

8 Makanan yang Harus Dielakkan oleh Diabetis

Untuk menambahkan ubat diabetes untuk diet diabetes anda, cuba ikuti arahan berikut:

  • Tambahkan penambahan -½ sendok teh kayu manis setiap hari dalam makanan anda, dalam makanan atau minuman. Pertama, berjumpa doktor.
  • Sentiasa gunakan dos yang sama setiap hari untuk mengelakkan kadar gula dalam darah yang cepat turun naik.
  • Gunakan serbuk kayu manis atau tongkat sebagai ganti produk kayu manis yang diproses seperti minyak kayu manis, misalnya. Polimer metilhidroksichalcone (MHCP)Bahan utama dalam kayu manis yang mempunyai kesan seperti insulin dan meningkatkan kepekaan insulin tidak terdapat dalam minyak kayu manis.

Walaupun begitu, masih banyak kajian yang hasilnya bertentangan mengenai kesan kayu manis dalam mengawal kadar gula dalam darah.

Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan bahawa kayu manis dapat diandalkan sebagai ubat diabetes tradisional.

4. Jintan hitam

Jintan hitam sejak awal dipercaya sebagai ubat semula jadi untuk merawat pelbagai penyakit, termasuk diabetes.

Jintan hitam atau juga dikenali sebagai Biji Hitam dikenal mampu melawan keradangan, menurunkan kadar lemak darah, dan menjaga kesihatan jantung dan hati. Penyelidikan jurnal Ubat oksidatif dan umur panjang sel dilakukan pada haiwan juga menemui perkara yang sama.

Manfaat Black Seed sebagai ubat herba diabetes berasal dari kandungan antioksidannya thymoquinone. Antioksidan ini diperhatikan untuk mengawal gula darah sambil membantu meningkatkan pengeluaran rembesan insulin.

Antioksidan thymoquinone Ia juga dapat mencegah berlakunya dislipidemia diabetes. Dislipidemia adalah keadaan ketika tahap lemak dalam darah tidak normal, sama ada terlalu tinggi atau terlalu rendah.

Kajian lain mendapati bahawa jintan hitam dapat menurunkan kadar gula darah puasa, gula darah selepas makan, dan kadar HbA1c.

Malangnya, pelbagai kajian mengenai jintan sebagai ubat diabetes tradisional masih terhad kepada haiwan. Ujian klinikal manusia masih diperlukan untuk membuktikan manfaat jintan hitam sebagai ubat herba diabetes.

5. Halia

Halia adalah sejenis rempah yang popular kerana khasiatnya yang banyak, termasuk sebagai ubat herba diabetes.

Penyelidikan dalam jurnal Terapi Pelengkap dalam Perubatan menunjukkan bahawa halia dapat mengurangkan kadar gula darah puasa dan kadar HbA1c pada 88 pesakit diabetes yang mengambil 3 gram halia setiap hari selama lapan minggu.

Khasiat halia sebagai ubat herba diabetes bukan hanya itu. Halia diketahui dapat mencegah keradangan yang menyebabkan komplikasi mata, serta penyakit jantung yang disebabkan oleh diabetes.

Namun, sekali lagi, hasil kajian mengenai manfaat halia sebagai ubat diabetes semula jadi masih terhad. Penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menentukan keberkesanan dan keselamatan jahe sebagai ubat herba untuk diabetes.

6. Aloe vera

Lidah buaya sangat popular sebagai bahan semula jadi untuk merawat kulit dan rambut yang sihat. Tidak hanya berpotensi untuk kecantikan tubuh, tanaman ini juga memiliki khasiat sebagai ubat herba diabetes.

Dipetik dari laman Komuniti Diabetes Global, lidah buaya dapat mengurangkan kadar gula darah puasa (PDB) sehingga baik untuk dimakan sebagai ubat diabetes semula jadi. Selain itu, lidah buaya juga diketahui dapat membantu menurunkan kadar lemak darah pada penderita diabetes jenis 2.

Manfaat lidah buaya sebagai ubat herba diabetes juga diperoleh dari kandungan lektin, mannans, dan anthraquinones dalam lidah buaya. Sebatian aktif ini diketahui dapat melegakan luka diabetes dengan mengurangkan pembengkakan dan mempercepat proses penyembuhan akibat komplikasi diabetes.

Walaupun begitu, sehingga kini tidak diketahui apakah kesan jangka panjang penggunaan lidah buaya sebagai tanaman ubat diabetes. Oleh sebab itu, perlu dilakukan kajian lebih lanjut mengenai manfaat dan keselamatan lidah buaya sebagai ubat herba diabetes.

7. Bawang

Bawang merah dipercayai berguna dalam menstabilkan kadar gula dalam darah. Sayangnya, tidak banyak kajian dilakukan untuk menguji kebenaran tumbuhan herba ini sebagai ubat diabetes semula jadi.

Walau bagaimanapun, satu kajian dalam jurnal Wawasan Kesihatan Alam Sekitar melibatkan pesakit diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2 menunjukkan bahawa memakan 100 gram bawang merah mentah setiap hari dapat menurunkan gula darah. Kajian lain juga menyebutkan bahawa bawang merah dapat menurunkan kadar gula dalam darah setelah makan.

Pakar mengesyaki bahawa bawang merah boleh digunakan sebagai ubat herba untuk penderita diabetes dengan meningkatkan kadar insulin dan membantu proses menurunkan kadar gula darah.

8. Daun sirsak

Selain buah yang dapat dinikmati secara langsung atau digunakan sebagai bahan perasa jus dan ais krim, daun sirsak juga digunakan untuk ubat semula jadi, salah satunya adalah sebagai ubat herba untuk diabetes.

dalam jurnal Penyelidikan Farmakognosis satu kajian pada tahun 2017 menunjukkan hasil bahawa ekstrak daun sirsak diketahui mengandungi polifenol dan flavonoid yang bersifat antihiperglikemik dan dapat mengurangkan kadar pemecahan gula dari makanan menjadi lebih sederhana.

Ini memberi lebih banyak masa untuk pankreas menghasilkan insulin yang mencukupi untuk membantu menyerap gula darah. Dengan kata lain, ekstrak daun sirsak berpotensi untuk mengawal kadar gula darah pada pesakit diabetes

Untuk mendapatkan khasiat daun sirsak sebagai tanaman ubat diabetes, anda boleh memprosesnya dengan pelbagai cara, iaitu:

  • Minum daun sirsak air rebusan.
  • Teh dibuat dengan merebus daun sirsak dengan ramuan lain dan menambahkan madu.
  • Ambil suplemen daun sirsak.

Walaupun begitu, kajian lebih lanjut masih diperlukan, terutama untuk menguji keberkesanan daun sirsak sebagai ubat herba diabetes dalam tubuh manusia kerana hasil kajian ini masih terbatas pada haiwan.

Perkara yang perlu diketahui mengenai ubat herba diabetes

Sejauh ini, kajian menunjukkan bahawa hanya ada beberapa tumbuhan ubat herba semula jadi yang berpotensi menurunkan gula darah pada pasien diabetes.

Walaupun begitu, anda perlu tahu bahawa ubat semula jadi masih tidak boleh digunakan sebagai pengganti atau satu-satunya rawatan utama untuk diabetes anda.

Perubatan herba sebenarnya adalah pelengkap yang digunakan bersama dengan ubat diabetes perubatan; dengan syarat, ia telah dibincangkan dan diluluskan oleh doktor sebelum ini.

Penting untuk difahami bahawa ubat herba diabetes yang disebutkan di atas tidak selalu selamat dan memberi kesan yang sama untuk semua orang. Sebilangan orang mungkin menganggapnya berguna, tetapi tidak bagi yang lain.

Bagi pesakit diabetes yang mempunyai sejarah alahan atau penyakit kronik lain, seperti barah, tekanan darah tinggi (darah tinggi), dan penyakit jantung, mereka mungkin mengalami reaksi berbahaya setelah memakan ubat tradisional tertentu.

Oleh itu, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda sebelum menggunakan ubat herba jika anda menghidap diabetes. Ingat, banyak penyelidikan perubatan masih diperlukan untuk memastikan keselamatan dan keberkesanan ramuan tradisional yang disebutkan di atas untuk menjadi ubat diabetes.

//wp.hellosehat.com/center-health/diabetes-urining-diabetes/diabetes-mellitus-diabetes/

Berhati-hati dalam membuat pilihan rawatan diabetes untuk keadaan anda. Pastikan ubat yang anda ambil dan terapi yang anda gunakan mempunyai faedah melebihi risiko.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌

Recent Posts