Manfaat Mengejutkan Ikan Gabus untuk Kesihatan

Makan ikan secara berkala adalah salah satu cara untuk memenuhi keperluan protein setiap hari. Ikan snakehead adalah salah satu ikan air tawar biasa yang terdapat di Indonesia. Penampilannya agak menakutkan, tetapi jangan ragu kandungan nutrisi ikan ular, okey? Nah, anda ingin tahu apa faedah ikan snakehead? Lihat artikel berikut terlebih dahulu.

Kandungan nutrien pada ikan ular

Ikan snakehead adalah spesies ikan air tawar yang kebanyakan terdapat di Asia Tenggara, termasuk di Indonesia.

Spesies ikan dengan nama Latin Striata Channa dikenali sebagai ikan pemangsa yang memangsa ikan, serangga, dan haiwan air kecil di habitat semula jadi mereka. Di Indonesia, ikan ular juga dikenal dengan berbagai nama, seperti bocek, aruan / haruan, kutukan, kabos, dan lain-lain.

Dalam bahasa Inggeris, ikan ular dikenali sebagai kepala ular . Ini berdasarkan pada ikan ular yang mempunyai kepala yang mirip ular, badan memanjang, dan warna gelap.

Walaupun terlihat menakutkan, berdasarkan Data Komposisi Makanan Indonesia (DKPI), ikan ular (per 100 gram dalam keadaan segar) mengandung nutrien, seperti:

 • Air: 79.6 gram
 • Kalori: 80 kkal
 • Protein: 16.2 gram
 • Lemak: 0.5 gram
 • Karbohidrat: 2.6 gram
 • Serat: 0.0 gram
 • Kalsium: 170 miligram
 • Fosfor: 139 miligram
 • Besi: 0.1 miligram
 • Natrium: 65 miligram
 • Potasium: 254 miligram
 • Tembaga: 0.3 miligram
 • Zink: 0.4 miligram
 • Retinol (Vit. A): 335 mikrogram
 • Tiamin (Vit. B1): 0.4 miligram
 • Riboflavin (Vit. B2): 0.2 miligram
 • Niacin (Vit. B3): 0.1 miligram

Khasiat ikan gabus untuk kesihatan badan

Menurut beberapa kajian, ikan ular mempunyai kandungan nutrisi yang lebih tinggi daripada jenis ikan yang lain. Ikan ular mempunyai kandungan protein sekitar 25.5 peratus. Jumlah ini lebih tinggi daripada kandungan protein ikan mas (16 peratus), bandeng (20 peratus), ikan bilis (20 peratus), atau sardin (21.1 peratus).

Ikan Snakehead juga terkenal dengan kandungan albuminnya, yang merupakan protein dalam plasma darah yang fungsinya adalah untuk menjaga cairan dalam darah dari bocor ke jaringan lain. Protein ini juga membantu membawa pelbagai zat ke seluruh badan, seperti hormon, vitamin, dan enzim.

Albumin juga mempunyai faedah lain untuk kesihatan tubuh anda. Berikut adalah beberapa khasiat dan faedah ikan snakehead yang perlu anda ketahui.

1. Membantu pertumbuhan dan pembentukan otot

Ikan Snakehead mempunyai kandungan protein yang lebih tinggi daripada spesies ikan air tawar lain, seperti ikan keli, ikan mas, atau nila. Malah kandungan proteinnya dapat bersaing dengan sumber protein haiwan lain, seperti daging sapi, ayam, atau telur.

Anda boleh mendapatkan kira-kira 16.2 gram protein dengan memakan 100 gram ikan ular. Cuba bandingkan dengan kandungan protein setiap 100 gram hidangan yang terdapat dalam daging lembu (17.5 gram), ayam (18.2 gram), dan telur (12.4 gram).

Kandungan protein yang tinggi pada ikan ular mempunyai pelbagai khasiat bermanfaat untuk perkembangan tubuh. Salah satunya membantu proses pertumbuhan dan pembentukan otot di dalam badan anda.

2. Mempercepat penyembuhan luka pasca operasi

Daging ikan snakehead mempunyai kandungan albumin yang sangat tinggi. Anda perlu tahu, albumin adalah salah satu jenis protein yang mempunyai banyak manfaat, salah satunya sangat penting dalam proses penyembuhan luka.

Kajian yang dilakukan oleh penyelidik Universiti Hasanuddin Makassar mendapati bahawa pemberian kapsul pekat ikan ular selama 14 hari pada kadar 0.7 g / dl dapat mempercepat penyembuhan luka pada pesakit pasca operasi, termasuk luka bersalin pasca-sesar.

Kandungan albumin ikan snakehead akan membantu meningkatkan kadar albumin tubuh menjadi normal. Semasa berada di hospital, ikan snakehead berguna untuk menjaga nilai albumin sehingga membantu proses penyembuhan.

3. Mengekalkan keseimbangan cecair di dalam badan

Zat albumin juga mempunyai fungsi menjaga keseimbangan cairan dalam badan. Sekiranya keadaan cairan di dalam badan anda berkurang, protein yang masuk ke dalam tubuh akan pecah sehingga tidak dapat berfungsi dengan normal.

Selain itu, albumin juga membantu menjaga agar cairan dalam darah tidak bocor ke tisu badan yang lain. Sekiranya badan anda kekurangan albumin (hypoalbuminemia), cecair boleh bocor ke tisu lain, seperti asites, yang merupakan penumpukan cecair antara lapisan dinding perut dan organ dalaman.

Biasanya, 60 peratus plasma darah terdiri daripada kandungan albumin. Salah satu kelebihan pengambilan ikan snakehead adalah meningkatkan dan mengekalkan kadar albumin dalam badan.

4. Memperbaiki kekurangan zat makanan

Manfaat ikan snakehead juga dapat memperbaiki keadaan pemakanan yang buruk yang dialami oleh bayi, balita, anak-anak, dan wanita hamil. Ini disebabkan oleh kekurangan albumin dalam badan (hypoalbuminemia) yang menyebabkan nutrien tidak dapat diedarkan dengan baik ke seluruh badan.

Oleh itu, salah satu risiko sekiranya tubuh kekurangan albumin adalah kekurangan zat makanan atau gangguan pemakanan, terutama pada bayi dan kanak-kanak. Oleh itu, pengambilan ikan snakehead secara berkala dapat memperbaiki gangguan ini.

Sekurang-kurangnya dengan memakan 100 gram hidangan ikan gabus, cukup untuk memenuhi pelbagai keperluan pemakanan harian yang sangat penting untuk kesihatan.

5. Mengekalkan sistem pencernaan yang sihat

Ikan Snakehead mempunyai struktur daging yang lebih lembut, jadi anda tidak perlu risau tentang kesihatan sistem pencernaan anda.

Manfaat untuk menjaga pencernaan kerana daging ikan snakehead mempunyai protein kolagen yang lebih rendah daripada kandungan protein yang terdapat dalam daging. Ikan snakehead hanya mempunyai sekitar 3 hingga 5 peratus dari keseluruhan kandungan protein kolagen.

Petua untuk makan ikan snakehead dengan selamat

Melihat kandungan nutrisi yang dimiliki oleh ikan ular, tentu saja, ikan ini berpotensi besar untuk digunakan sebagai pelbagai produk yang diproses, seperti cincang, nugget, otak-otak, dan hidangan lain. Namun, untuk mendapatkan manfaat sepenuhnya dari ikan ular, teknik memasak yang betul diperlukan untuk memastikan nutrien di dalamnya tidak terbuang.

Anda boleh menjadikan ikan snakehead sebagai sumber protein dalam diet harian anda. Selain memenuhi keperluan protein, anda juga penting untuk memenuhi keperluan pemakanan lain, seperti karbohidrat, vitamin, mineral, hingga lemak agar tetap sihat dan seimbang.

Anda juga boleh menggunakan kandungan protein tinggi untuk program diet. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor atau pakar pemakanan anda untuk mendapatkan nasihat yang tepat mengikut keadaan anda.

Recent Posts