Cara Meluruskan Gigi pada Doktor Selain Meletakkan Pendakap •

Mempunyai gigi yang kacau kerana terlalu maju, bengkok, patah, atau bertindih boleh membuat anda merasa rendah diri. Gigi yang tidak kemas juga boleh mengubah bentuk wajah anda dan malah menyukarkan anda untuk mengunyah atau bercakap. Nasib baik, ada banyak cara untuk meluruskan gigi yang boleh anda cuba. Pada masa akan datang, anda tidak akan lagi malu untuk tersenyum lebar di hadapan banyak orang.

Pelbagai cara meluruskan gigi

Setiap orang mempunyai struktur dan ukuran gigi yang berbeza dari yang lain. Cukup sebilangan orang dilahirkan dengan gigi yang berukuran sama dan berbaris kemas, sementara yang lain tidak semestinya begitu.

Nah, jika anda adalah salah satu orang yang mempunyai gigi yang tidak kemas, berikut adalah beberapa cara untuk membersihkan gigi yang boleh anda cuba.

1. Pasang pendakap atau pendakap

Anda mungkin sudah biasa dengan cara meluruskan gigi yang satu ini. Ya, populariti memasang sanggur atau pendakap untuk meluruskan gigi tidak diragukan lagi.

Sebilangan besar orang mula memakai pendakap ketika mereka kanak-kanak atau remaja, iaitu antara usia 8 dan 14 tahun. Dalam lingkungan usia ini, tisu tulang kanak-kanak masih lembut sehingga lebih mudah untuk membentuk semula dan memperbaiki.

Walaupun begitu, ini tidak bermaksud bahawa pemasangan pendakap pada masa dewasa tidak lagi sesuai atau berkesan. Malah, orang dewasa dan orang tua juga dibenarkan memakai pendakap selagi gigi dan gusi mereka sihat.

Rata-rata orang perlu memakai pendakap berterusan selama kira-kira 2 tahun untuk mendapatkan bentuk gigi yang lebih kemas. Walau bagaimanapun, tempoh rawatan ini boleh berbeza bagi setiap orang, bergantung pada keadaan dan keparahan gigi yang patah.

Sekiranya mereka hanya dipakai sebagai orang dewasa, mereka mungkin dipakai selama lebih dari 2 tahun di bawah pengawasan yang lebih ketat. Sebagai tambahan kepada risiko kerosakan gigi dengan usia, pertumbuhan tulang rahang pada umumnya berhenti pada usia ini.

Kesan sampingan yang paling biasa untuk memasang pendakap adalah sariawan atau luka pada gusi kerana geseran wayar. Anda juga mungkin mengalami kesakitan dan ketidakselesaan di mulut semasa beberapa minggu pertama memakai pendakap gigi.

Pastikan anda meletakkan pendakap anda pada doktor gigi profesional yang berpengalaman dalam bidangnya. Bukan orang yang mengaku sebagai doktor gigi palsu, ya!

2. Invisalign

Pernah dengar mengenai Invisalign? Berbanding dengan pendakap gigi, cara meluruskan gigi mungkin masih belum diketahui umum. Malah, invisalign juga menawarkan faedah yang tidak kurang berkesan daripada pendakap gigi.

Invisalign adalah tanda dagang peralatan pergigian yang boleh ditanggalkan yang berasal dari Amerika Syarikat. Alat ini berbentuk seperti jaket gigi yang berfungsi untuk mencegah dan memperbaiki gigi yang tidak rata atau tidak kemas.

Penampilan alat ini hampir sama dengan penahan yang biasanya digunakan setelah melepaskan pendakap. Bezanya dengan penahan, alat ini diperbuat daripada plastik jernih 100 peratus dan lebih fleksibel. Sekiranya anda tidak mahu bersusah payah memasang pendakap, cara meluruskan gigi satu ini boleh menjadi penyelesaian.

Walaupun pendakap akan menarik gigi ke kedudukan yang betul dengan bantuan pendakap, Invisalign berbeza. Alat ini akan menutup gigi anda dan memberi tekanan pada gigi yang bermasalah untuk beralih ke posisi yang sesuai.

Semasa rawatan, doktor akan memberi anda cetakan yang tidak sesuai. Anda harus mengganti cetakan invisalign anda setiap satu hingga dua minggu. Walaupun pada pandangan pertama semuanya kelihatan sama, sebenarnya ukuran setiap cetakannya berbeza. Tidak hairanlah anda akan merasakan sensasi yang berbeza setiap kali anda menggunakan acuan baru.

Invisalign harus digunakan 20 hingga 22 jam sehari. Anda hanya perlu mengeluarkan alat ini semasa makan, minum minuman panas atau bergula, dan ketika membersihkan gigi. Sama dengan gigi, alat ini mesti dibersihkan setiap hari.

Malangnya, alat ini hanya berkesan untuk menangani kes-kes kelainan gigi yang ringan. Contohnya, gigi yang terlalu ketat, sedikit longgar, atau berlebihan (rahang atas tidak selari dengan rahang bawah).

Pemasangan alat ini tidak boleh dilakukan di mana-mana doktor gigi. Anda harus memilih doktor gigi atau ortodontis yang berpengalaman dalam memasang Invisalign.

3. Membentuk semula gigi (pergigian kontur)

Gigi yang tidak kemas juga dapat diatasi dengan kontur gigi atau pembentukan semula gigi. Kontur gigi adalah prosedur kosmetik untuk membetulkan penjajaran gigi yang tidak rata.

Caranya, doktor gigi terlebih dahulu akan mengikis sedikit enamel anda (lapisan gigi paling luar) dengan kertas pasir khas. Pengamplasan bertujuan untuk melicinkan permukaan gigi yang tidak rata. Akibatnya, gigi yang tidak kemas akan lebih kemas dan menyenangkan mata.

Malangnya, kaedah meluruskan gigi seseorang tidak berlaku untuk semua kes gigi yang tidak kemas. Orang yang mempunyai gigi sensitif, gusi, rongga yang tidak sihat, atau menjalani rawatan saluran akar tidak digalakkan kontur gigi.

Bagi orang yang mempunyai sejarah gigi sensitif atau kerosakan gigi, proses pengamplasan enema boleh menyebabkan masalah. Daripada mendapatkan gigi idaman anda, prosedur ini menyebabkan kesakitan teruk atau kerosakan gigi kekal.

Kimberly Harms, DDS, penasihat pengguna dan jurucakap Persatuan Pergigian Amerika di laman Kesihatan Setiap Hari bersetuju. Menurut Harms, dsambung semula ental ia sesuai untuk orang yang giginya sedikit bengkok, runcing, atau satu sisi lebih menonjol daripada gigi yang lain.

4. mahkota pergigian

mahkota pergigian adalah pemasangan mahkota gigi palsu untuk membetulkan bentuk dan ukuran gigi yang patah, retak, atau tidak rata. Prosedur ini juga boleh dilakukan untuk menutup rongga dan perubahan warna, seperti menguning atau menghitam.

Bahan yang digunakan untuk prosedur ini berbeza-beza, termasuk: keluli tahan karat, logam, porselin, hingga resin. Tidak perlu bingung mengenai mana yang sesuai untuk anda. Sebabnya, doktor gigi yang berpengalaman dapat membantu menentukan bahan terbaik mengikut keperluan anda.

Pemeriksaan fizikal dan sinar-X pergigian diperlukan untuk membantu doktor melihat keadaan akar atau tulang di sekitar gigi yang akan diletakkan mahkota tiruan. Sekiranya anda menemui gigi busuk yang berisiko menyebabkan jangkitan, maka anda perlu menjalani rawatan saluran akar terlebih dahulu. Selepas itu, doktor boleh meletakkan mahkota tiruan pada gigi yang bermasalah.

Masa pemasangan mahkota pergigian pada setiap orang mungkin berbeza, bergantung pada tahap kesukaran. Sebilangan hanya memerlukan satu hari untuk diselesaikan, ada yang memakan masa lebih dari dua hari.

Biasanya mahkota gigi boleh bertahan sekitar 5 hingga 15 tahun. Ketahanannya bergantung pada bahan yang digunakan dan kebiasaan anda menjaga gigi dan mulut anda. Sekiranya anda jarang membersihkan gigi, mahkota tiruan pada gigi yang bermasalah akan berlakucepat rosak.

5. Venir

Kebanyakan orang mungkin berfikir bahawa venir adalah prosedur untuk memutihkan gigi. Namun, itu bukan semua. Prosedur ini juga boleh menjadi cara meluruskan atau memperbaiki gigi yang tidak kemas.

Venir itu sendiri adalah cangkang buatan yang digunakan untuk melapisi bahagian depan gigi. Kulit tiruan ini akan berbentuk menyerupai bentuk gigi anda. Pelbagai bahan digunakan untuk membuat venir. Termasuk porselin, seramik, dan komposit.

Malangnya, tidak semua kes gigi longgar dapat dirawat dengan prosedur ini. Orang yang sudah mengalami kerosakan gigi yang teruk mungkin tidak disarankan untuk menggunakan venir. Sebab itu, sebelum ini venir, pastikan anda berjumpa doktor gigi terlebih dahulu.

6. Ikatan gigi

Ikatan gigi adalah cara lain yang boleh dilakukan untuk meluruskan gigi pada doktor.

Prosedur ini biasanya dilakukan untuk memperbaiki rongga, retak, retakan, atau perubahan warna. Ia tidak berhenti di situ. Prosedur ini juga cukup berkesan untuk membetulkan bentuk dan ukuran gigi yang tidak rata. Contohnya, kerana gigi patah, gigi longgar, atau celah.

Pertama, doktor akan memeriksa keadaan gusi dan gigi anda terlebih dahulu. Sekiranya perlu, doktor juga boleh membersihkan kawasan mulut dan gigi anda. Hanya dengan itu doktor akan memasukkan gigi anda sehingga permukaan gigi anda menjadi kasar. Seterusnya, doktor akan menggosok permukaan gigi yang telah dimasukkan dengan cecair khas sebagai agen pengikat.

Resin komposit yang serupa dengan gigi semula jadi akan diletakkan di permukaan gigi yang bermasalah. Resin komposit adalah simen khas yang boleh digunakan untuk mengganti dan memperbaiki gigi yang tidak rata, rongga, atau gigi berubah warna.

Bahagian gigi yang telah ditutup dengan resin komposit kemudian akan diberi sinar laser. Rasuk laser berfungsi untuk mempercepat proses pengerasan resin komposit. Setelah mengeras, doktor akan menggosok atau menggosok permukaan gigi anda semula sehingga sesuai dengan bentuk dan ukuran yang diinginkan.

Proses kerja ikatan gigi dari peringkat persiapan hingga bekerja biasanya memakan masa sekitar 30 hingga 60 minit setiap satu gigi. Oleh itu, jika terdapat lebih dari satu gigi yang perlu diperbaiki, mungkin memerlukan masa lebih lama.

Berbanding dengan mahkota dan venir, kos ikatan gigi cenderung lebih murah. Hanya dengan satu lawatan ke doktor gigi, anda boleh tersenyum lebih yakin.

7. Pengekstrakan Gigi

Pengambilan gigi biasanya dilakukan oleh doktor untuk kes gigi yang terlalu sesak atau tidak kemas. Anda tidak perlu panik kerana takut sakit ketika doktor mengesyorkan mencabut gigi anda. Sebabnya, cara meluruskan gigi biasanya melibatkan anestesia tempatan. Jadi, anda tidak akan merasa sakit semasa prosedur pengekstrakan.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah diabetes atau gangguan pembekuan darah. Selain itu, beritahu mereka jika anda sedang mengambil antibiotik secara berkala untuk merawat jangkitan tertentu.

Pemeriksaan fizikal dan sinar-X gigi boleh dilakukan supaya doktor dapat melihat keadaan gigi, gusi, dan tulang rahang anda dengan lebih terperinci. Sekiranya perlu, doktor juga boleh melakukan beberapa ujian makmal untuk memastikan keadaannya cukup selamat untuk mengeluarkan gigi.

Proses pencabutan gigi agak singkat, sekitar 15 minit. Setelah pengekstrakan selesai, gusi di mana gigi diekstraksi secara amnya akan berdarah dan menyakitkan. Untuk melegakan pendarahan, doktor akan meminta anda menggigit kapas. Doktor juga boleh menetapkan ubat penahan sakit untuk mengurangkan sensasi kesemutan selepas pencabutan gigi.

7. Operasi

Pembedahan juga boleh menjadi cara yang tepat untuk memperbaiki gigi yang terlalu tidak kemas. Sama ada disebabkan oleh kelainan struktur tulang rahang atau kerosakan teruk. Doktor boleh memasang piring atau skru untuk menstabilkan tulang rahang atau menyokong gigi yang bermasalah.

Anda mungkin perlu menjalani beberapa pemeriksaan sebelum akhirnya menjalani pembedahan. Semasa pemeriksaan, doktor akan bertanya mengenai sejarah perubatan dan tabiat anda dalam menjaga gigi anda.

Doktor anda mungkin bertanya sama ada mana-mana ahli keluarga anda mempunyai keadaan yang serupa. Oleh itu, keabnormalan struktur gigi boleh disebabkan oleh faktor keturunan. Untuk mendapatkan gambaran yang lebih terperinci mengenai rongga mulut, doktor biasanya akan melakukan sinar-X gigi anda dengan sinar-X. Ujian makmal juga boleh dilakukan untuk membantu mengesahkan diagnosis.

Jangan teragak-agak untuk bertanya kepada doktor mengenai perkara yang anda tidak tahu. Contohnya, di sekitar proses penyediaan dan operasi, rawatan selepas pembedahan, hingga kemungkinan kesan sampingan.

Juga beritahu doktor anda jika anda mempunyai sebarang masalah. Doktor gigi yang berpengalaman dan profesional biasanya mempunyai cara tersendiri untuk menenangkan pesakit apabila mereka ditimpa ketakutan yang berlebihan.

Gosok gigi yang tidak kemas hanya pada doktor gigi profesional

Ada rancangan untuk meluruskan gigi di atas? Makan, tunggu sebentar! Pastikan anda melakukan semua prosedur ini pada doktor gigi profesional dan pakar yang pakar dalam ortodontik.

Orthodontics adalah bidang pergigian yang pakar dalam estetika kedudukan gigi, rahang, dan muka. Pakar ini digunakan untuk menangani kes gigi bengkok atau rahang yang tidak sejajar.

Pilih pakar ortodontik yang berpengalaman dan selesa ketika berunding mengenai masalah pergigian yang anda alami. Untuk menguatkan hati, anda boleh menyemak rekod ortodontis yang akan memilih dari pelbagai sumber. Bermula dari internet, forum perbincangan, hingga memberi testimoni dari pesakit yang telah dia rawat.

Secara amnya semua doktor gigi, saya tidak tahu doktor gigi atau ortodontis sama baik dan baik kerana semuanya standard. Pilihan mana yang terbaik untuk anda bergantung pada pilihan individu.

Recent Posts