Berapa kali dalam sebulan sekiranya kitaran haid normal berlaku?

Setiap wanita yang telah mencapai usia baligh secara amnya akan mengalami haid. Namun, tidak semua wanita mendapat haid setiap bulan. Ada yang selalu tiba tepat pada masanya, yang lain tidak dapat diramalkan. Ini kerana kitaran haid setiap wanita boleh berbeza. Jadi, seperti apa kitaran haid yang normal?

Bagaimana haid berlaku?

Menstruasi dicirikan oleh penumpahan lapisan rahim, menyebabkan pendarahan dari vagina. Tetapi sehingga ini berlaku, ada proses yang mesti anda lalui terlebih dahulu.

Pada mulanya, ovari (ovari) akan melepaskan telur untuk kemudian melekat pada dinding rahim - menunggu untuk disenyawakan oleh sperma.

Sementara menunggu kedatangan sperma, tisu dinding rahim akan terus menebal untuk bersiap sedia untuk hamil. Sekiranya terdapat sel sperma yang masuk, telur dapat disenyawakan dan kemudian berkembang menjadi janin.

Sebaliknya, jika telur tidak disenyawakan, tisu lapisan rahim secara beransur-ansur akan jatuh dan keluar, yang dikeluarkan melalui vagina. Proses ini akan diulang lagi dari awal setelah haid anda berakhir.

Proses haid dari awal hingga akhir disebut kitaran haid. Tidak semua wanita mempunyai kitaran haid yang sama: ada yang normal dan biasa, ada yang sebaliknya. Agar anda memahami bagaimana kitaran haid normal, pertimbangkan ulasan berikut.

Seperti apa kitaran haid yang normal?

Secara amnya, kitaran haid normal berlaku setiap 28 hari secara purata. Ada juga yang mempunyai Kitaran haid adalah sekitar 25 hingga 35 hari. Ini masih dianggap normal.

Anda dianggap mempunyai tempoh biasa jika haid anda datang setiap 23 hari atau setiap 35 hari, atau di mana sahaja di antara waktu-waktu tersebut. Haid normal berlangsung antara tiga hingga tujuh hari.

Masa ovulasi (ketika ovari melepaskan telurnya) dalam kitaran haid yang normal akan selalu datang pada hari ke-14, tepat di tengah-tengah kitaran.

Masa ovulasi juga sering disebut sebagai masa subur, ketika telur siap disenyawakan oleh sperma. Jika tidak, hari pertama haid akan tiba dalam empat belas hari.

Contohnya seperti ini: Hari pertama haid anda jatuh pada 5, yang bermaksud bahawa haid anda berakhir sekitar 12. Oleh itu, tempoh ovulasi anda sebelumnya adalah sekitar 20-21 bulan lalu.

Sementara itu, tempoh ovulasi anda yang seterusnya akan datang dalam empat belas hari selepas hari terakhir haid anda (12), iaitu pada 26-27 pada bulan yang sama.

Wanita yang mempunyai kitaran haid yang normal akan mengalami haid sebulan sekali, dengan jumlah 11-13 haid dalam satu tahun kalendar.

Kitaran haid ini akan terus berulang sehingga anda memasuki usia menopaus, ketika tubuh tidak lagi menghasilkan telur sehingga anda tidak akan haid.

Selain dilihat dari corak kitaran, haid normal juga dapat dilihat dari:

1. Warna darahnya

Darah haid yang normal biasanya berwarna merah terang seperti ceri masak. Walau bagaimanapun, seberapa merah mereka juga akan berbeza dari wanita ke wanita - bergantung pada kelikatan atau jumlah darah.

Warna merah terang biasanya paling ketara pada hari pertama dan kedua haid, kerana darah yang keluar pada awalnya biasanya masih segar dan alirannya cukup berat.

Pada hari-hari terakhir haid, darah yang keluar akan berubah menjadi coklat kerana "usia" sudah tua. Mungkin juga darah ini tersisa dari kitaran haid bulan lalu yang belum sepenuhnya hilang.

2. Panjang haid

Kebiasaannya, wanita Menstruasi selama 3 hingga 7 hari. Namun, ada sebilangan orang yang mengalami haid hanya selama 2 hari.

Variasi tempoh haid juga bergantung pada jumlah darah yang dikeluarkan. Sekiranya ia berlaku selama 2 hari, biasanya lebih banyak darah dikeluarkan.

Menstruasi yang tidak berakhir boleh disebabkan oleh banyak perkara, dari menggunakan pil kawalan kelahiran, adenomiosis, PCOS, penyakit tiroid, hingga berat badan berlebihan.

3. Keputihan

Anda biasanya akan mengalami keputihan beberapa hari sebelum haid anda. Keputihan dihasilkan oleh serviks dan berlaku semasa tempoh subur.

Keputihan yang keluar sebelum haid adalah normal tekstur putih jernih / jernih, tebal dan melekit (lebih cair pada masa subur), dan tidak berbau.

5. Gejala haid yang berlaku

Gejala haid normal termasuk:

  • Kembung
  • Kekejangan di bahagian bawah perut dan belakang
  • Kesukaran tidur
  • Payudara sensitif
  • Jerawat muncul
  • Mengidam makanan
  • Mood berubah

Gejala PMS biasanya muncul beberapa hari sebelum haid dan berhenti pada hari-hari pertama haid.

Serangkaian gejala di atas masih dianggap normal, tetapi jika lebih parah dan cenderung menghalang aktiviti harian (atau bahkan cenderung mengalami kemurungan) ini mungkin menunjukkan anda menghidap PMDD.

Sekiranya anda mengalami pendarahan faraj di luar kitaran haid, perubahan warna darah haid, keputihan yang tidak normal, sakit yang melampau, dan kitaran haid yang tidak teratur di luar penggunaan perancang keluarga, segera berjumpa doktor.

Ada kemungkinan perubahan kitaran ini dipengaruhi oleh keadaan perubatan tertentu.

Recent Posts