Intuisi: Dari Asalnya Ke Cara Mengasahnya •

Adakah anda pernah dalam keadaan terpaksa memilih salah satu daripada beberapa pilihan, kemudian segera memilih tanpa berfikir? Mungkin, pada masa itu, anda bergantung pada intuisi dan perasaan. Ya, intuisi adalah sesuatu yang boleh datang kapan saja dan di mana sahaja untuk memberi anda idea yang berkaitan dengan pengambilan keputusan. Setiap orang mempunyai intuisi mereka sendiri, tetapi tidak semua orang mempercayainya. Jadi, apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan intuisi? Lihat penjelasan berikut, ayuh!

Apa itu intuisi?

Anda mungkin menyangka bahawa intuisi ada kaitannya dengan sihir atau khurafat. Sebenarnya, intuisi adalah satu bentuk pengetahuan yang muncul dalam kesedaran anda tanpa pertimbangan yang jelas.

Intuisi adalah firasat yang terbentuk dari minda bawah sedar. Pada masa itu, minda bawah sedar akan dengan cepat menyaring pengetahuan dan pengalaman masa lalu menjadi idea atau idea.

Kemudian, idea atau idea itu menjadi pertimbangan ringkas dalam membuat keputusan tanpa melakukan analisis atau proses berfikir panjang terlebih dahulu.

Tidak semua orang mempercayai penampilannya, bahkan tidak jarang mengabaikannya. Sebenarnya, sering kali, idea atau idea tiba-tiba ini membantu anda membuat keputusan yang tepat.

Isu-isu yang berkaitan dengan ini telah sering diperdebatkan sejak zaman kuno, tetapi baru-baru ini para penyelidik telah mengetahui dari mana intuisi berasal dan bagaimana ia terbentuk.

Dari mana sebenarnya intuisi?

Di otak terdapat dua jenis sistem pemikiran, iaitu sistem sedar dan sistem tidak sedar (bawah sedar). Bahagian otak yang mengatur sistem sedar manusia adalah otak kiri dan berfungsi dengan lebih perlahan.

Nah, sistem ini menjadi pusat analisis anda, membantu anda berfikir secara rasional, bekerja berdasarkan fakta dan pengalaman yang telah berlaku. Anda secara sedar mengetahui semua yang dilakukan oleh sistem ini.

Sementara itu, otak kanan yang mengatur sistem bawah sedar atau tidak sedar. Seperti namanya, sistem ini berfungsi tanpa pengetahuan anda dan dapat menghasilkan tindak balas yang cepat.

Lalu bagaimana dengan idea atau idea ini? Sistem bawah sedar adalah sistem yang mengatur intuisi. Sebenarnya, idea ini juga berasal dari maklumat atau pengalaman yang pernah anda alami atau ketahui sebelumnya.

Walau bagaimanapun, maklumat itu berada di bawah sedar anda. Jadi, apabila intuisi timbul, itu adalah keputusan yang terbentuk dari bawah sedar anda.

Memandangkan bagaimana alam bawah sedar berfungsi dengan cepat, intuisi muncul tanpa anda harus berfikir dengan teliti dan menganalisis semua peristiwa yang telah berlaku, atau tiba-tiba muncul entah dari mana.

Adakah wajar mempercayai intuisi?

Sudah tentu anda boleh mempercayai idea atau idea yang tiba-tiba ini. Malangnya, masih banyak orang yang memandang rendah intuisi mereka sendiri. Sebenarnya, banyak kajian menunjukkan bahawa intuisi dapat membantu membuat keputusan yang tepat.

Anda boleh mengasah idea atau idea segera ini. Ya, intuisi adalah kemampuan yang akan menjadi lebih tajam jika sentiasa diasah. Menurut pakar, idea atau idea ini akan berubah menjadi lebih baik dari masa ke masa dan bergantung pada seberapa kerap anda menggunakannya.

Salah satu sebab yang perlu dipertimbangkan intuisi anda adalah kerana sering 'mengetahui' apa yang terbaik. Walaupun anda tidak dapat memahami dan menganalisanya dalam keadaan sedar.

Pakar bahkan menyatakan bahawa sistem bawah sedar anda sudah mengetahui jawapan yang tepat sebelum sistem sedar sedar.

Oleh itu, jangan sekali-kali memandang rendah idea atau idea yang timbul ketika anda berada di antara pilihan yang sukar. Kadang kala, intuisi tahu apa yang harus dipilih dan bukannya analisis yang panjang.

Bagaimana mengasah intuisi?

Pada dasarnya, setiap individu dilahirkan dengan idea segera ini. Namun, lama-kelamaan, gerak hati seseorang mungkin menjadi lebih tajam daripada yang lain. Nah, untuk menjadikan idea segera ini lebih tajam, anda boleh mengasahnya.

Menurut halaman Mengambil Kesihatan dan Kesejahteraan Universiti University of Minnesota, terdapat dua cara untuk mengasah intuisi anda: niat (niat) dan perhatian (perhatian).

1. Tajamkan dengan niat

Tanpa disedari, mungkin selama ini, anda selalu menolak idea atau idea segera yang muncul. Jadi bukan anda tidak memilikinya, tetapi anda tidak mahu menggunakannya.

Sekarang, jika anda mahu idea atau idea ini diasah, cuba terima dan percayai setiap intuisi yang muncul. Mulakan dengan niat untuk terus meningkatkan kemampuan menggunakan intuisi.

Kemudian, apabila idea ini muncul, cubalah memiliki pemikiran positif terhadapnya. Cuba mempercayai gerak hati itu semasa anda ingin membuat keputusan.

Satu perkara yang perlu anda ingat, intuisi adalah proses semula jadi. Oleh itu, pada mulanya mungkin masih sukar untuk mengenali idea atau idea ini, tetapi semakin banyak anda menggunakannya, semakin anda akan terbiasa dengan kemunculannya.

2. Tajamkan dengan perhatian

Intuisi adalah idea atau idea yang mungkin anda terlepas pandang. Itulah yang menjadikan idea ini terpencil dalam fikiran anda. Sebenarnya, jika anda dapat mengetahui kemunculannya, anda dapat menggunakannya semasa proses membuat keputusan.

Berikut adalah beberapa cara untuk mula mengenali dan menggabungkan intuisi ini:

Tulis jurnal khas

Tulis setiap kali anda merasakan intuisi timbul, sama ada dari mimpi, sensasi, atau pemikiran yang timbul serta-merta. Ini akan membantu anda menyedari:

 • Bilakah anda sering melihat kehadirannya.
 • Tahap ketepatan atau seberapa tepat idea atau idea segera anda.
 • Pentingnya seberapa cepat anda bertindak balas terhadap idea atau idea segera yang timbul.

Sekiranya anda masih menghadapi masalah untuk memulakan jurnal ini, cuba tulis perkara yang anda pelajari setiap hari. Kemudian, tanyakan pada diri sendiri, idea atau idea apa yang anda ada pada hari itu?

Tuliskan jawapan yang terlintas di fikiran anda, walaupun ia tidak masuk akal. Setelah berjaya menulisnya setiap hari selama sebulan, cuba baca semula tulisan anda di jurnal khas.

Belajar dari alam semula jadi

Cara lain untuk mengasah intuisi anda adalah dengan memberi perhatian lebih kepada persekitaran anda adalah belajar dari alam semula jadi. Biasanya, ketika anda berada di luar alam, anda dapat lebih fokus dengan perasaan tenang.

Ya, kesan berada di alam tidak jauh berbeza dengan ketika anda sedang bermeditasi. Ini dapat membantu anda mengakses idea-idea ini, misalnya:

 • Tanyakan pada diri anda mengenai penyelesaian masalah yang anda hadapi.
 • Cuba fokus pada soalan, kemudian lupakan sebentar.
 • Berjalan-jalan di taman sambil menikmati persekitaran.
 • Apabila anda memerlukan masa untuk berehat, berhenti sebentar, kemudian ambil benda yang ada di sekitarnya, seperti batu, ranting, daun, atau apa sahaja).
 • Perhatikan objek dengan teliti, kemudian tanyakan intuisi anda, "Maklumat atau idea apa yang dapat anda dapatkan dari objek tersebut untuk mendapatkan penyelesaian masalah tersebut?"

Bincangkan dengan orang lain

Anda tidak perlu bersendirian, anda boleh membina idea atau idea segera ini dengan orang lain. Cari rakan perbualan dengan siapa anda merasa selesa mengadakan perbualan idea segera ini dengan mereka.

Kemudian, cubalah beberapa aktiviti berikut untuk membantu membina intuisi dan kemampuan anda untuk membincangkannya dengan orang lain, termasuk:

 • Baca buku atau tonton filem yang sama mengenai intuisi dan bincangkannya.
 • Kongsi apa yang anda tulis di jurnal khas anda.
 • Berkongsi inspirasi yang berkaitan dengan gerak hati anda.

Recent Posts