Cara Melancap yang Sihat dan Selamat untuk Zakar Anda

Melancap atau melancap masih dilihat sebagai topik pantang larang oleh beberapa kalangan. Melancap adalah rangsangan diri alat kelamin untuk mencapai keseronokan seksual dan gairah. Menurut pihak perubatan, aktiviti ini normal dan selamat dilakukan untuk mengatasi ketegangan dan tekanan seksual. Walaupun begitu, cara melancap yang sihat secara perubatan masih perlu difahami agar tidak membahayakan kesihatan seksual anda.

Apa yang lelaki lakukan semasa melancap?

 • Melancap melibatkan keinginan seksual atau rangsangan untuk menyentuh alat kelamin.
 • Kebanyakan lelaki melakukan ini dengan memegang alat kelamin dengan tangan mereka.
 • Lelaki secara amnya menggenggam atau menekan batang kemaluan dengan satu tangan atau di antara ibu jari dan jari tengah.
 • Sentuhan pertama ke alat kelamin dilakukan dengan perlahan. Sehingga keinginan seksual memuncak yang menyebabkan pergerakan tangan ke zakar lebih cepat.
 • Ketika mencapai puncak gairah seksual (orgasme), lelaki akan mengalami ejakulasi. Ejakulasi adalah pembebasan air mani atau air mani, cecair yang membawa sel sperma. Air mani yang dikeluarkan umumnya sebanyak 5 ml, tetapi lebih banyak jika lelaki itu tidak mengalami ejakulasi dalam waktu tertentu.
 • Dalam kes tertentu, lelaki mempunyai khayalan seksual ketika melancap.

Bagaimana melancap dengan sihat dan betul?

Walaupun melancap masih dianggap tabu, pandangan ini perlahan-lahan berubah kerana hakikat bahawa melancap adalah aktiviti seksual yang paling selamat. Ini kerana ia tidak melibatkan hubungan seksual sehingga dapat mengurangkan penyebaran penyakit kelamin dan mengelakkan kehamilan.

Tidak ada cara yang betul atau salah untuk melancap. Namun, untuk mengelakkan perkara berbahaya. Lelaki harus tahu cara melancap dengan cara yang sihat, terutamanya tidak membahayakan zakar atau diri anda.

 • Jangan melancap di tempat yang sempit dan kotor seperti tandas atau tandas awam atau tempat awam yang lain. Tempat ini berpotensi sebagai tempat untuk bakteria dan virus yang membawa penyakit.
 • Aktiviti ini sangat peribadi cuba dilakukan di tempat yang tidak diketahui oleh orang lain. Anda mesti menjaga privasi. Ini akan mempengaruhi psikologi orang lain atau anda.
 • Elakkan membawa orang lain semasa anda melancap. Harap maklum bahawa melancap yang melibatkan orang lain atau pasangan berisiko menyebarkan penyakit kelamin. Ini boleh berlaku sekiranya terdapat hubungan langsung dengan orang dengan penyakit kelamin atau pencampuran cairan sperma dari satu orang ke orang lain.
 • Gunakan tisu, kain, atau benda lembut lain jika anda perlu. Jangan gunakan objek dengan ceroboh, terutama benda kotor atau benda yang cenderung merosakkan zakar.
 • Pastikan tangan anda bersih untuk menjaga kebersihan kawasan kemaluan.
 • Lakukan dengan perlahan. Sentuhan kasar dan geseran berulang boleh menyebabkan rasa sakit, lebam, dan luka pada alat kelamin. Mungkin kecederaan terburuk yang boleh terjadi pada alat kelamin disebabkan oleh onani yang terlalu bersemangat.
 • Lakukan pada kedudukan yang paling selesa dan selamat untuk anda. Elakkan kedudukan yang membahayakan zakar atau meningkatkan risiko kecederaan.

Cara melancap yang salah boleh menyebabkan masalah dengan kesihatan anda. Ia juga boleh mengganggu kualiti hubungan peribadi, kehidupan sosial, malah merosakkan alat kelamin. Rujuk doktor untuk mendapatkan rawatan terbaik.

Recent Posts