9 Khasiat Penting Vitamin B12 (Cobalamin) |

Salah satu nutrien yang memainkan peranan penting dalam menjaga tubuh yang sihat adalah vitamin B12. Malangnya, tidak seperti jenis vitamin lain yang dapat dihasilkan oleh badan anda sendiri, anda mesti mendapatkan vitamin B12 dari makanan atau makanan tambahan harian anda.

Vitamin ini, juga dikenal sebagai cobalamin, menyokong fungsi normal sel saraf, penghasilan sel darah merah, dan pembentukan DNA. Apa faedah lain dari vitamin ini dan bagaimana ia berfungsi? Lihat jawapannya dalam keterangan berikut.

Manfaat kesihatan vitamin B12

Vitamin B12 (cobalamin) adalah vitamin larut air yang tergolong dalam kumpulan vitamin B kompleks. Cobalamin dapat menjalankan fungsinya sendiri atau dengan vitamin lain, seperti vitamin B6 atau vitamin B9.

Seperti jenis vitamin B yang lain, fungsi utama vitamin B12 adalah untuk membantu mengubah karbohidrat dari makanan menjadi tenaga. Walau bagaimanapun, vitamin ini juga mempunyai peranan lain yang tidak kurang pentingnya.

Berikut adalah beberapa kelebihan cobalamin untuk badan yang telah terbukti secara saintifik.

1. Membantu pembentukan sel darah dan mencegah anemia

Tubuh anda memerlukan vitamin B12 untuk membentuk sel darah merah yang sihat. Apabila badan kekurangan cobalamin, sel darah merah yang seharusnya bulat dan kecil menjadi bujur dan besar.

Sel darah merah yang tidak normal tidak dapat memasuki aliran darah dalam jumlah yang betul. Akibatnya, terdapat keadaan yang disebut anemia megaloblastik. Pesakit dengan anemia umumnya mengalami gejala seperti kelesuan, kulit pucat, dan lemas.

2. Mencegah osteoporosis

Tulang anda sentiasa menjalani kitaran pembentukan semula dan pembentukan semula. Sekiranya kadar pemecahan lebih cepat daripada pembentukan, tulang secara beransur-ansur akan kehilangan jisimnya. Dengan kata lain, tulang menjadi rapuh apabila ketumpatannya menurun.

Menurut para pakar, proses pembentukan semula tulang menjadi lebih cepat pada orang yang kekurangan vitamin B12. Oleh itu, anda perlu memenuhi keperluan vitamin ini agar tulang tidak mudah rapuh dan mencegah osteoporosis.

3. Membantu melegakan simptom kemurungan

Cobalamin membantu pembentukan serotonin, bahan kimia di otak yang menstabilkan emosi dan membuat anda merasa bahagia. Inilah sebabnya mengapa orang yang kekurangan kobalamin cenderung mengalami perubahan mood dan lebih cenderung kepada kemurungan.

Menurut kajian lain, pengambilan ubat antidepresan bersama dengan suplemen vitamin juga lebih berkesan untuk menghilangkan gejala kemurungan daripada rawatan menggunakan ubat antidepresan sahaja.

4. Menjaga kesihatan jantung

Cobalamin membantu melindungi kesihatan jantung dengan mengurangkan tahap homosistein. Homocysteine ​​sebenarnya adalah asid amino yang penting. Walau bagaimanapun, dalam jumlah besar, bahan-bahan ini dapat meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok.

Beberapa kajian juga menyebutkan bahawa vitamin B12 dapat membantu mengawal kolesterol dan tekanan darah tinggi. Selain itu, pengambilan cobalamin dipercayai dapat mengawal penumpukan plak di saluran darah.

5. Membantu mengurangkan risiko degenerasi makula

Selain meningkatkan risiko penyakit jantung, jumlah homosistein yang tinggi juga dapat meningkatkan risiko degenerasi makula. Ini adalah masalah penglihatan yang berkaitan dengan penuaan dan lebih biasa pada orang tua.

Kajian terhadap 5,000 wanita menunjukkan bahawa suplemen vitamin B12, B6, dan asid folik dapat menurunkan risiko penyakit ini. Ketiganya membantu menurunkan jumlah homosistein agar lebih selamat sehingga mata terlindung dari kerosakan.

6. Menurunkan risiko demensia

Vitamin B12 tidak hanya menyokong fungsi saraf, tetapi juga mencegah pengecutan otak akibat kematian sel saraf. Semakin sihat, lebih banyak, dan semakin kuat hubungan antara sel saraf otak anda, semakin rendah risiko anda mengalami kehilangan ingatan akibat demensia.

Kajian di The American Journal of Clinical Nutrition juga menunjukkan bahawa kekurangan pengambilan vitamin B12 dapat memperburuk ingatan. Sebaliknya, pengambilan cobalamin yang mencukupi dapat meningkatkan kemampuan ingatan seseorang.

7. Mencegah kecacatan kelahiran

Cobalamin adalah nutrien penting semasa mengandung. Penyelidikan menunjukkan bahawa otak dan sistem saraf janin memerlukan tahap vitamin B12 yang mencukupi dari ibu untuk berkembang dengan baik.

Wanita hamil dengan kadar vitamin B12 lebih rendah daripada 250 mg / dL tiga kali lebih mungkin melahirkan anak-anak dengan kecacatan kelahiran. Risiko ini meningkat lima kali ganda apabila tahap cobalamin ibu kurang dari 150 mg / dL.

Kekurangan vitamin B12 pada awal kehamilan dapat meningkatkan risiko kecacatan kelahiran, seperti kecacatan tiub saraf. Selain itu, kekurangan cobalamin juga boleh menyebabkan kelahiran pramatang atau keguguran.

8. Menjaga kulit, rambut dan kuku yang sihat

Tubuh memerlukan pengambilan cobalamin yang mencukupi untuk membentuk pelbagai sel tubuh, termasuk kulit, rambut, dan kuku. Kekurangan vitamin ini terbukti menyebabkan hiperpigmentasi kulit, perubahan warna kuku, dan vitiligo.

Perubahan warna pada kulit, rambut, dan kuku akibat kekurangan cobalamin agak jarang berlaku. Walau bagaimanapun, jika seseorang mengalami ini, cara yang paling berkesan untuk mengatasinya adalah dengan memberi suplemen cobalamin sehingga gejala bertambah baik.

9. Menambah tenaga

Cobalamin tidak membekalkan tenaga secara langsung, tetapi vitamin ini diperlukan dalam proses pembentukan tenaga dari karbohidrat. Sebenarnya, salah satu ciri utama kekurangan cobalamin ialah badan letih dan kekurangan tenaga.

Sekiranya anda mendapat cukup vitamin B12 selama ini, pengambilan makanan tambahan mungkin tidak menyebabkan kesan khas. Walau bagaimanapun, orang yang kekurangan vitamin ini cenderung mengalami peningkatan tenaga setelah mengambil makanan tambahan.

Sebagai kompleks vitamin B, cobalamin memainkan peranan penting dalam pembentukan tenaga dan pemeliharaan sel-sel saraf. Sebagai tambahan kepada manfaat yang terkenal, mikronutrien ini juga diperlukan untuk menjaga kesihatan tulang, rambut, dan janin.

Sebilangan besar orang dapat memenuhi keperluan cobalamin mereka dengan memakan daging merah, telur, dan tenusu. Sekiranya anda sukar memenuhi keperluan vitamin ini, berjumpa dengan doktor anda untuk menentukan jenis suplemen yang anda perlukan.

Recent Posts