5 Khasiat Buah Roti yang Tidak Hanya Menjadikan Anda Penuh

Membincangkan faedah buah tidak berkesudahan. Salah satunya ialah sukun yang ternyata mempunyai pelbagai khasiat. Ayuh, kupas kandungan dan faedah sukun untuk kesihatan tubuh!

Manfaat buah sukun berasal dari kandungan khasiatnya

Buah sukun adalah buah bulat dan sering berwarna hijau yang biasanya diproses dengan menggoreng. Buah ini suka dimakan sebagai makanan ruji kerana penuh.

Sebelum mengetahui pelbagai faedahnya, ada baiknya anda mengetahui pelbagai nutrien yang terdapat dalam sukun. Melaporkan dari halaman Data Komposisi Makanan Indonesia, di bawah ini adalah kandungan nutrisi setiap hidangan 100 gram sukun.

  • Air: 37 miligram
  • Tenaga: 126 kalori
  • Protein: 1.6 gram
  • Karbohidrat: 24.5 gram
  • Lemak: 0.2 gram
  • Serat: 1.5 gram
  • Kalsium: 337 miligram
  • Potasium: 436 miligram
  • Natrium: 25 miligram

Selain itu, buahnya diberi nama latin Artocarpus altilis Ia juga mengandungi pelbagai vitamin seperti vitamin C dan vitamin B kompleks.

Manfaat buah sukun yang tidak dijangka

Berdasarkan nutrien bermanfaat yang dikandungnya, berikut adalah pelbagai faedah yang boleh anda perolehi dari memakan sukun.

1. Buah pengisian

Seperti yang dinyatakan di atas, 100 gram sukun mengandungi sekitar 24.5 gram karbohidrat yang setara dengan 10% dari keperluan karbohidrat harian, ditambah dengan kandungan serat dan protein.

Bahan-bahan ini akan membuatkan anda berasa kenyang lebih lama. Ini kerana jenis karbohidrat dalam sukun adalah karbohidrat kompleks yang memerlukan waktu lebih lama untuk dicerna, jadi kesannya akan membuat anda merasa kenyang lebih lama.

Begitu juga dengan serat dan protein. Serat tetap dapat membuat anda kenyang walaupun makanan yang dimakan lebih rendah kalori. Walaupun protein memerlukan lebih banyak tenaga untuk dicerna, hasilnya proses akan memberikan kesan sepenuhnya.

2. Membantu tubuh melawan radikal bebas

Satu kajian menunjukkan bahawa sukun mengandungi sebatian fenolik dan flavonoid yang merupakan antioksidan.

Kedua-dua bahan ini membantu tubuh melawan kesan radikal bebas. Sebenarnya, sukun jenis kuning-oren mengandungi lebih banyak antioksidan xanthin dan lutein yang mempunyai faedah yang serupa.

Apa itu Antioksidan dan Mengapa Penting Untuk Tubuh Kita?

3. Menurunkan kolesterol dan tekanan darah

Kandungan serat yang tinggi dalam sukun dapat menurunkan kolesterol darah dengan mencegah penyerapan kolesterol dari sistem pencernaan.

Selain itu, pengambilan serat dari sukun juga diyakini dapat mengurangi risiko kegemukan, menurunkan tekanan darah, dan melindungi usus besar dari sebatian kimia yang memicu barah.

4. Membantu mengekalkan sistem peredaran darah yang sihat

Buah sukun segar kaya dengan kalium, zat besi, dan pelbagai mineral lain yang merupakan komponen penting dalam menjaga degupan jantung dan tekanan darah yang stabil.

Selain itu, kandungan sebatian fitokimia dalam sukun juga dapat membantu mencegah penyempitan dan pengerasan saluran darah kerana simpanan kolesterol.

Senarai Makanan Penguat Darah untuk Orang Anemia (Ditambah Pantang)

5. Melindungi badan dari penyakit

Sebilangan besar orang mungkin biasa dengan buah sitrus sebagai salah satu buah yang kaya dengan vitamin C. Malah, vitamin C pada sukun juga tinggi.

Seratus gram sukun mengandungi 29 miligram vitamin C yang memenuhi 48% keperluan vitamin C harian. Pengambilan buah-buahan yang tinggi vitamin C membantu tubuh melawan penyakit dan radikal bebas yang berbahaya.

Walaupun rasanya mungkin tidak enak seperti jenis buah lain, sukun boleh menjadi alternatif bagi anda yang ingin mencuba jenis buah baru.

Selain menggorengnya, anda juga dapat memproses sukun dengan cara yang lebih sihat, misalnya dengan mengukus atau merebus.

Recent Posts