Aseksual, Apabila Anda Tidak Berminat dengan Seks

Aseksual atau aseksual adalah istilah untuk menggambarkan orientasi seksual, seperti heteroseksual atau homoseksual. Perbezaannya adalah, orang dengan orientasi seksual aseksual tidak mempunyai keinginan seksual atau tarikan seksual terhadap orang lain. Untuk keterangan lebih lanjut, lihat penjelasan berikut.

Apa itu aseksual?

Aseksual adalah orientasi seksual dan juga heteroseksual atau homoseksual. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai orientasi seksual ini tidak mempunyai tarikan kepada orang lain, sama ada lawan jenis dan jenis kelamin yang sama.

Walaupun ada orang yang mempunyai daya tarikan kepada orang lain, biasanya, orang yang aseksual memilih untuk tidak meneruskan tarikannya kepada orang lain. Maksudnya, perasaan yang dia miliki hanyalah perasaan tarikan biasa, bukan keinginan untuk melakukan dan memanfaatkan hubungan seksual.

Aseksual bukanlah gangguan seksual

Anda mungkin menyangka bahawa aseksual adalah gangguan seksual atau penyakit mental yang perlu disembuhkan. Namun, pemikiran itu tidak betul.

Aseksual tidak boleh dikatakan sebagai penyakit seksual atau gangguan yang mesti diatasi. Melabel aseksual sebagai penyakit tidak wajar kerana nampaknya keadaan ini menyukarkan mereka yang mengidapnya.

Sebenarnya, mereka yang mengenal pasti diri mereka sebagai aseksual sama sekali tidak terganggu oleh aseksual mereka.

Secara definisi, gangguan jiwa atau penyakit mestilah sesuatu yang menyebabkan penderitaan, kecacatan, atau menimbulkan risiko kesihatan bagi orang yang mengalaminya.

Aseksual tidak bermaksud ada yang tidak kena pada badan

Aseksual juga tidak bermaksud mempunyai dorongan seks yang rendah. Kerana kedua-dua perkara itu tidak sama. Apabila anda mengenal pasti aseksual, anda tidak berminat dengan aktiviti seksual, tetapi anda boleh melakukannya.

Sebilangan aseks merasa jijik dengan idea 'seks' dan memilih untuk tidak melakukan hubungan seks seumur hidup, tetapi tidak semuanya.

Seseorang yang aseksual masih boleh berkencan, melakukan hubungan seks, melancap, jatuh cinta, berkahwin, atau mempunyai anak.

Terdapat banyak sebab mengapa orang aseks mungkin melakukan perkara di atas tanpa memerlukan adanya tarikan seksual. Mengalami rangsangan seksual atau orgasme juga mungkin dilakukan bagi orang yang tidak aseksual.

Walaupun begitu, orang yang mengaku aseksual mungkin mempunyai keadaan kesihatan tertentu yang menyebabkan mereka juga mengalami kesukaran untuk berbangkit dengan orang lain.

Apa yang menyebabkan orientasi seksual aseksual?

Orientasi seksual adalah bahagian semula jadi anda, bukan pilihan.

Seperti orientasi seksual yang lain, alasan mengapa orang menjadi aseksual tidak difahami sepenuhnya.

Namun, dipetik dari Planned Parenthood, orientasi seksual mungkin disebabkan oleh faktor biologi yang mula muncul sebelum anda dilahirkan.

Seseorang tidak dapat memilih kepada siapa mereka tertarik. Terapi, rawatan, atau undangan dari pihak lain malah tidak dapat mengubah orientasi seksual seseorang.

Apakah sifat aseksual?

Berikut adalah beberapa ciri yang dimiliki oleh orang yang mempunyai orientasi seksual aseksual:

1. Tidak berminat dengan seks, tetapi boleh melakukannya

Sebuah artikel yang diterbitkan dalam Unitarian Universalist Association menyatakan bahawa orang aseks masih boleh melakukan hubungan seks, walaupun mereka tidak berminat dengan seks itu sendiri.

Sebilangan orang dengan orientasi seksual ini mempunyai hubungan seksual dengan pasangan mereka kerana cinta yang mereka kongsi.

Artikel itu juga menyatakan bahawa orang dengan orientasi aseksual mempunyai pandangan yang berbeza mengenai seks.

Ada yang merasa tidak selesa, ada yang masih menganggap seks sebagai perkara positif, walaupun mereka tidak mahu terlibat dengannya.

2. Masih mempunyai khayalan seks

Orang dengan orientasi aseksual masih boleh mempunyai khayalan seksual. Sebilangan orang dengan orientasi seksual ini bahkan boleh melancap.

3. Boleh menjalin hubungan tanpa melakukan aktiviti seksual

Penjelasan di atas menggambarkan bahawa, seperti orientasi seksual lain, orang dengan aseksual juga mempunyai masalah seksualiti dan hubungan yang sangat pelbagai.

Satu-satunya perkara yang pasti dalam orientasi seksual ini adalah bahawa aseksual tidak mempunyai daya tarikan seksual kepada orang lain dan tidak mahu melakukan aktiviti seksual dengan orang lain.

Maksudnya, seseorang yang aseksual dapat menjalin hubungan romantis tanpa melakukan hubungan seks. Ini tentu memerlukan komunikasi terbuka antara rakan kongsi.

Apakah jenis aseksual?

Sebelum mengenali jenis aseksual, anda perlu memahami bahawa orientasi seksual berkaitan dengan tarikan dan orientasi romantis.

Minat ditakrifkan sebagai sesuatu yang membangkitkan keinginan, kesenangan, atau kesukaan seseorang atau sesuatu.

Sementara itu, orientasi romantis menggambarkan tarikan romantis berdasarkan jantina, tanpa mengira orientasi seksual seseorang.

Berdasarkan tiga perkara ini, jenis berikut adalah: aseksual apa yang anda perlu ketahui:

Aseksual aromatik

Orang dengan jenis aseks ini bermaksud mereka tidak mempunyai daya tarikan seksual atau romantis.

Mereka yang mempunyai orientasi seksual aseksual Aromatik boleh menjalani kehidupan sendirian atau menyendiri. Namun, mereka mungkin masih terlibat dalam persahabatan yang tidak terjalin secara romantis.

Aseksual romantis

Aseksual romantis adalah istilah untuk menggambarkan orientasi seksual yang tidak mempunyai tarikan seksual, tetapi masih mempunyai daya tarikan romantis.

Orang yang mempunyai orientasi ini biasanya masih menjalin hubungan romantis dengan seseorang. Mereka mungkin menyukai sentuhan pasangan, seperti berpelukan, berpegangan tangan, atau mencium.

Aseksual kelabu

Aseksual kelabu atau aseksual kelabu adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan individu yang merasakan seksualiti mereka berada di antara aseksual dan seksual.

Apa yang perlu dipertimbangkan dalam hubungan dengan aseksual?

Seperti yang dinyatakan dalam artikel yang disiarkan di laman web University of Illinois Springfield, aseksual Ini tidak bermaksud anda takut atau tidak dapat menjalin hubungan romantis dengan orang lain. Keinginan untuk seks dan cinta atau kasih sayang adalah dua perkara yang berbeza.

Sebilangan aseks boleh menjalin hubungan romantis dengan orang lain.

Walau bagaimanapun, jika anda sebagai aseksual Sekiranya anda ingin menjalin hubungan atau berkahwin dengan orang lain, ada beberapa perkara yang perlu anda pastikan dan bincangkan.

Ini agar tidak menimbulkan masalah bagi kedua-dua pihak pada masa akan datang.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda bincangkan dengan pasangan anda jika anda ingin menjalin hubungan serius dengannya:

1. Pastikan pasangan anda mengetahui bahawa anda aseksual

Sebelum memutuskan untuk menjalin hubungan dengan orang lain ke tahap yang lebih serius, anda harus membincangkan identiti atau orientasi seksual anda dengan pasangan anda. Perkara ini tentunya penting untuk diketahui oleh pasangan anda agar tidak mengejutkannya di masa hadapan.

2. Pastikan anda dan pasangan dapat saling menerima

Sekiranya anda memutuskan untuk berkahwin sebagai aseksual, ada beberapa perkara yang perlu anda ingat. Salah satunya, hakikat bahawa pasangan anda mungkin mempunyai keinginan seksual yang jauh berbeza dengan keinginan yang anda miliki.

Ini bermaksud pasangan anda mungkin mahu melakukan hubungan seks walaupun anda tidak mahu, dan sebagainya.

3. Pastikan bahawa anda dan pasangan saling mencintai

Berkahwin dengan orang aseks mungkin tidak mudah, baik untuk anda dan pasangan anda.

Oleh itu, pastikan bahawa anda dan pasangan benar-benar saling mencintai dan komited untuk hidup dan menjaga integriti perkahwinan dengan sebaik mungkin.

Sebabnya, tanpa perasaan cinta yang tinggi dan komitmen tinggi, anda dan pasangan mungkin menyesali keputusan untuk menjalani hubungan sukar ini.

Recent Posts