Sangobion Apa Ubat? Dos, Fungsi, dll. •

Fungsi & Penggunaan

Untuk apa Sangobion digunakan?

Sangobion adalah suplemen zat besi dan penggalak darah yang digunakan untuk keadaan berikut:

  • anemia kekurangan zat besi pada orang dewasa dan kanak-kanak
  • anemia pada wanita hamil
  • anemia kerana haid
  • anemia semasa pulih dari penyakit tertentu, atau kerana penuaan
  • anemia megaloblastik dan anemia mikrositik hipokromik
  • pencegahan anemia pada penderma darah
  • kekurangan zat besi kerana pendarahan atau penyakit kronik

Sangobion mengandungi feron glukonat, yang merupakan suplemen zat besi yang diperlukan tubuh untuk menghasilkan sel darah merah dan menjaga kesihatan secara keseluruhan.

Apakah peraturan untuk menggunakan Sangobion?

Sangobion ditelan melalui mulut (diambil dari mulut) seperti yang diarahkan oleh doktor atau mengikut arahan yang tertera pada bungkusan. Biasanya Sangobion diambil dengan atau selepas makan.

Ikuti arahan untuk mengambil ubat yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum anda mula menggunakan ubat ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Zat besi diserap dengan baik oleh badan semasa perut kosong (biasanya jika diminum 1 jam sebelum atau 2 jam selepas makan). Sekiranya sakit perut berlaku, anda boleh minum ubat ini dengan makanan.

Kapsul Sangobion

Ambil tablet atau kapsul dengan segelas air (8 ons atau 240 mililiter) kecuali jika diperintahkan sebaliknya oleh doktor anda. Jangan berbaring selama 10 minit selepas mengambil tablet atau dos kapsul.

Elakkan menggunakan antasid, produk tenusu, teh, atau kopi dalam masa 2 jam sebelum atau selepas mengambil ubat ini kerana ia akan mengurangkan keberkesanannya.

Sangobion dalam bentuk sirap

Sekiranya anda menggunakan Sangobion dalam bentuk sirap untuk kanak-kanak, pastikan anda menggoncang botol dengan baik terlebih dahulu.

Kemudian, ukur dos menggunakan alat pengukur khas atau sudu. Jangan gunakan sudu buatan sendiri kerana anda mungkin tidak mencurahkan dos yang betul.

Bagaimana cara menyimpan ubat ini?

Sangobion paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari cahaya dan kelembapan langsung. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku.

Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila ubat telah habis atau tidak diperlukan lagi.

Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda tentang cara membuang ubat anda dengan selamat.

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Recent Posts