Cara mempercepat kedatangan haid, mana yang selamat dan yang berbahaya

Kitaran haid yang normal biasanya berlaku setiap 21-35 hari. Walau bagaimanapun, sebilangan daripada anda yang mempunyai tempoh yang tidak teratur mungkin dengan cemas menunggu tetamu bulanan datang lagi. Terutama jika anda sudah lama merancang percutian atau beribadah ke Tanah Suci. Adakah kaedah paling selamat untuk mempercepat haid?

Cara selamat untuk mempercepat haid

Dari perubahan gaya hidup hingga mengambil ubat dari doktor, anda mempunyai banyak pilihan untuk mendapatkan haid anda dengan lebih cepat. Berikut adalah perkara-perkara yang perlu dilakukan:

1. Mengurangkan tekanan

Tekanan boleh mengganggu kitaran haid kerana mengganggu sistem kerja hormon di otak dan darah. Apabila anda merasa tertekan, badan anda menghasilkan lebihan hormon kortisol. Hormon ini sebenarnya menghalang pengeluaran estrogen dan progesteron yang berperanan menjaga kitaran haid mengikut jadual.

Dengan cara itu, mengurangkan tekanan adalah kaedah terbaik untuk mempercepat haid anda. Anda dapat menghilangkan tekanan dengan melakukan pelbagai aktiviti yang menenangkan hati dan fikiran. Contohnya, bermeditasi, mendengar muzik, bercuti, atau memanjakan diri di salun.

Anda mungkin juga perlu berehat dari media sosial. Sebabnya, beban fikiran kadang-kadang datang dari melihat catatan rakan di media sosial. Cubalah selama sehari tanpa melihat garis masa di akaun media sosial anda, kemudian rasakan perbezaannya. Kemudian teruskan "media sosial dengan pantas" ini dari hari ke hari agar haid berjalan dengan lebih lancar.

2. Mengekalkan berat badan yang ideal

Berat badan berlebihan atau kurang berat badan tidak baik untuk kesihatan pembiakan anda. Sebabnya, berat badan anda sangat mempengaruhi proses ovulasi. Sekiranya anda tidak ovulasi, haid anda tidak akan datang. Oleh itu, anda harus berusaha mengekalkan berat badan yang ideal. Anda juga boleh makan makanan sihat untuk melancarkan haid, seperti kunyit dan nanas.

Adakah anda makan banyak tetapi masih belum menambah berat badan? Inilah masanya untuk anda berjumpa doktor atau pakar pemakanan. Ini juga berlaku bagi anda yang telah berusaha menurunkan berat badan tetapi tidak berjaya. Sekiranya ini berlaku, mungkin ada yang tidak kena dengan diet anda.

Dengan berjumpa doktor atau pakar pemakanan, anda akan mendapat kaedah diet yang sesuai dan sesuai dengan keadaan badan anda.

3. Rajin dalam sukan

Bersenam dapat membantu anda cepat haid dengan menyeimbangkan kadar hormon dalam badan. Hormon yang seimbang dalam badan menjadikan kitaran haid kembali teratur, jadi jadual seterusnya akan datang tepat pada waktunya.

Cobalah rutin senaman ringan terlebih dahulu sekurang-kurangnya 30 minit sehari, misalnya dengan berjoging, berjalan, atau berenang jika haid anda belum tiba. Bersenam dengan ringan tetapi kerap dapat membantu memulihkan hormon yang diperlukan untuk melancarkan haid anda.

Jangan juga melakukan senaman berat seperti mengangkat berat atau intensiti tinggi setiap hari kerana ini akan menghalang haid. Jangan hanya bersenam ketika anda mahu.

Agar haid anda datang dengan cepat dan selalu kerap setiap bulan, senaman teratur tiga kali seminggu adalah cara terbaik untuk anda

Selain menjadikan badan cergas, senaman juga melepaskan hormon dopamin yang membuat anda gembira. Apabila anda merasa gembira, anda pada masa yang sama mengelakkan tekanan yang boleh menghalang kitaran haid.

4. Menggunakan alat perancang keluarga

Menggunakan kontraseptif hormon (seperti kontrasepsi spiral atau patch) adalah kaedah yang boleh dipercayai untuk mempercepat haid.

Walau bagaimanapun, kontraseptif hormon hanya berkesan untuk anda yang kitaran haidnya tidak teratur. Anda tidak boleh menggunakan alat kawalan kelahiran spiral untuk mempercepat kedatangan tempoh pertama anda.

Kontrasepsi alternatif yang boleh anda gunakan untuk mempercepat haid anda adalah dengan mengambil pil kawalan kelahiran gabungan. Pil ini mengandungi gabungan estrogen dan progestin.

Sebagai cara untuk mempercepat haid anda, minum pil hormon selama 21 hari berturut-turut dan kemudian minum pil plasebo selama 7 hari. Dalam jangka masa 7 hari, haid biasanya akan datang.

Tetapi anda tidak boleh mengambil pil kawalan kelahiran. Rujuk doktor anda terlebih dahulu dan beritahu dia bahawa anda sedang mencari cara untuk cepat haid anda. Nanti doktor akan mencari kaedah paling berkesan untuk mempercepat haid anda.

Pastikan mengambil ubat mengikut arahan doktor. Semasa mengambil pil kawalan kelahiran, cubalah meminumnya pada masa yang sama untuk kesan maksimum.

5. Berhubungan seks

Ternyata melakukan hubungan seks dengan pasangan boleh menjadi kaedah alternatif untuk mempercepat haid anda. Sama ada hubungan seks dengan penembusan (memasukkan zakar ke dalam faraj) atau tanpa penembusan (misalnya, membelai atau hanya membuat) boleh membuat jadual haid anda bergerak maju.

Rangsangan seks dan orgasme dapat membuat serviks melebar dengan sendirinya. Apabila serviks melebar, rahim berkontrak untuk memberi ruang. Ini boleh menjadi peluang bagi rahim untuk melepaskan lapisannya.

Selain itu, hubungan seks secara teratur juga dapat membantu mengimbangkan hormon tubuh kerana sangat mengurangkan tekanan. Apabila hormon dalam badan seimbang, kitaran haid dapat lancar dan datang lebih cepat.

Bolehkah pengambilan vitamin C dalam dos yang tinggi mempercepat haid?

Anda mungkin pernah mendengar mitos bahawa pengambilan vitamin C dalam dos yang tinggi boleh menjadi cara untuk mempercepat haid. Secara teori, pengambilan vitamin C dosis tinggi yang dimakan dalam jangka panjang akan meningkatkan kadar hormon estrogen dan progesteron dalam darah.

Sekiranya anda tiba-tiba berhenti mengambil vitamin C, kedua-dua hormon akan turun secara mendadak. Penurunan hormon ini diyakini mencetuskan penumpahan dinding rahim yang ditandai dengan pendarahan haid. Malangnya, tidak ada penyelidikan perubatan yang dapat membuktikan teori ini.

Malah, menurut pakar pediatrik dan remaja, dr. Molly O'Shea, pengambilan vitamin C dosis tinggi dalam jangka masa panjang menjadikan hormon anda kebal. Kesannya, sistem pembiakan anda tidak akan merasakan kesannya.

Di samping itu, pengambilan vitamin C dalam dos yang tinggi boleh membahayakan kesihatan. Terdapat banyak laporan mengenai orang yang berlebihan vitamin C mengalami cirit-birit, mual, muntah, bisul, kekejangan perut, dan juga batu kencing. Jadi, anda tidak dinasihatkan untuk mengambil vitamin C dalam dos yang tinggi sebagai cara untuk mempercepat haid.

Bolehkah mengambil ubat hormon mempercepat haid?

Sekiranya anda berjumpa doktor kerana haid anda sudah lewat, doktor anda mungkin akan menetapkan ubat-ubatan yang merangsang hormon. Salah satunya adalah medroxyprogesterone.

Sifat bahan kimia buatan ini sangat serupa dengan hormon progesteron. Otak akan membaca kehadiran hormon ini sebagai tanda bahawa haid sudah dekat. Harapannya, hormon lain dalam sistem pembiakan anda akan berfungsi kembali normal.

Walau bagaimanapun, ubat perangsang hormon biasanya hanya diberikan jika anda mengalami gangguan kitaran haid tertentu. Contohnya, amenorea (tidak ada haid) atau endometriosis. Dengan kata lain, ubat ini hanya akan diresepkan jika keadaan anda cukup serius.

Dos dan cara menggunakan ubat ini hanya dapat ditentukan oleh doktor. Sebabnya, keadaan tubuh dan kesihatan setiap wanita berbeza. Oleh itu, anda harus segera berjumpa doktor sebelum mengambil ubat yang belum disahkan selamat untuk anda.

Untuk keterangan lebih lanjut, anda boleh berjumpa dengan doktor anda dan meminta cadangan terus dari dia. Doktor boleh memberikan kaedah yang paling berkesan dan selamat untuk mempercepat jadual haid anda.

Recent Posts