5 Kesan Rumah Rosak Terhadap Anak-anak Yang Perlu Dimahami oleh Ibu Bapa

Keluarga yang berpecah belah sinonim dengan perceraian ibu bapa kerana pertengkaran atau keganasan rumah tangga. Walau bagaimanapun, secara psikologi, kanak-kanak dapat merasakan keluarga yang berpecah belah dalam seisi keluarga. Keadaan ini boleh memberi kesan kepada perkembangan remaja. Berikut adalah penjelasan makna keluarga yang berpecah belah kepada kesan kepada ahli keluarga.

Apakah rumah yang rosak?

International Journal of Applied Research menerbitkan satu kajian yang menjelaskan bahawa keluarga yang berpecah belah adalah keadaan ketika keluarga tidak lagi utuh.

Ketidakteraturan keluarga boleh berlaku kerana perceraian, kematian salah seorang ibu bapa atau masalah yang tidak dapat diselesaikan.

Ini mungkin disebabkan oleh orang ketiga dalam urusan rumah tangga, seperti ibu bapa, mertua, atau kehadiran wanita atau lelaki ideal lain.

Memetik dari laman web rasmi Universiti Brown, idealnya keluarga adalah tempat di mana anak-anak tumbuh dan berkembang secara sihat dari segi mental dan fizikal.

Namun, ada syarat yang menghalang keperluan emosi anak daripada dipenuhi.

Contohnya, pergaduhan ibu bapa, keganasan, dan corak komunikasi keluarga keluarga yang berpecah belah yang menjadikan kanak-kanak tidak dapat meluahkan perasaan.

Selain daripada pemisahan ibu bapa, terdapat lima jenis keluarga yang dapat terbentuk keluarga yang berpecah belah , seperti berikut.

  • Seorang atau kedua ibu bapa ketagih terhadap sesuatu (pekerjaan, dadah, alkohol, perjudian).
  • Ibu bapa secara fizikal mendera anak mereka atau ahli keluarga yang lain.
  • Satu atau kedua ibu bapa mengeksploitasi anak-anak.
  • Digunakan untuk mengancam anak-anak apabila kehendak ibu bapa tidak dipenuhi.
  • Ibu bapa berwibawa dan tidak memberi pilihan kepada anak-anak.

Walaupun mereka tidak berpisah, mendengar ibu bapa mereka bertengkar setiap hari boleh menyakitkan hati anak. Ibu bapa sering tidak menyedari perkara ini kerana sibuk dengan perniagaan mereka sendiri.

Sekiranya keadaan itu berlangsung lama, anak akan menimbulkan pelbagai reaksi sebagai bentuk ekspresi isi hati dan fikirannya.

Ini bukan sahaja mempengaruhi dirinya sendiri, tetapi juga mempengaruhi hubungan anak dengan orang di sekelilingnya.

Kesan pecah rumah kepada anak-anak

Perpecahan dan struktur keluarga keluarga yang berpecah belah tidak sihat, boleh memberi kesan negatif terhadap perkembangan kesihatan mental anak-anak.

Kesan keluarga yang berpecah belah pada kanak-kanak adalah seperti berikut.

1. Masalah emosi

Perpisahan ibu bapa pasti meninggalkan luka yang mendalam pada anak. Terutama jika anak itu sudah memasuki usia sekolah atau bahkan remaja.

Berdasarkan penyelidikan Psikiatri Dunia, pemisahan ibu bapa berisiko mengganggu kesihatan mental kanak-kanak dan remaja.

Hari-hari awal perceraian boleh mencetuskan kemurungan dan kegelisahan pada kanak-kanak dan remaja.

Bukan hanya itu, kanak-kanak juga lebih cenderung kepada tekanan dan kemurungan, yang merupakan keadaan emosi jangka panjang.

Sebaliknya, sebilangan kanak-kanak yang lebih tua mungkin menunjukkan reaksi emosi yang jauh lebih sedikit terhadap pemisahan ibu bapa.

2. Isu pendidikan

Masalah lain yang mungkin dialami oleh kanak-kanak yang keluarga yang berpecah belah adalah penurunan pencapaian akademik.

Sebenarnya, anak-anak dengan ibu bapa yang berpisah tidak selalu menghadapi masalah dengan pencapaian akademik.

Walau bagaimanapun, kajian dari Prosiding Akademi Sains Nasional menunjukkan bahawa perceraian yang tidak dijangka dapat memberi kesan kepada tumpuan belajar.

Walaupun begitu, tidak semua kanak-kanak keluarga yang berpecah belah mengalami perkara yang sama. Ini kerana pelbagai masalah akademik berpunca dari beberapa faktor.

Ini termasuk persekitaran rumah yang tidak baik, sumber kewangan yang tidak mencukupi, dan rutin yang tidak konsisten.

Akibatnya, anak-anak menjadi malas belajar, sering ponteng sekolah, atau membuat keributan di sekolah.

3. Masalah sosial

Keadaan keluarga yang tidak utuh juga boleh mempengaruhi hubungan sosial anak-anak dengan persekitarannya.

Akibat perceraian atau kehilangan peranan ibu bapa, sebilangan anak akan melepaskan kerisauan mereka dengan bertindak agresif.

Tindakan agresif yang boleh dilakukan oleh kanak-kanak adalah tingkah laku buli (buli). Sekiranya ibu bapa membenarkannya, ini boleh menjejaskan hubungan anak dengan rakan sebayanya.

4. Kebimbangan yang berlebihan

Masalah lain yang sering dialami oleh kanak-kanak keluarga yang berpecah belah adalah kemunculan kegelisahan yang berlebihan.

Ahli psikologi Carl Pickhardt menjelaskan bahawa kanak-kanak keluarga yang berpecah belah akan mempunyai sikap sinis dan tidak percaya terhadap hubungan.

Ketidakamanan ini boleh timbul pada ibu bapa atau pasangan mereka pada masa akan datang.

Keresahan ini dapat menyukarkan mereka untuk melakukan interaksi sosial yang positif dan terlibat dalam sebarang aktiviti kumpulan.

5. Perubahan peranan kanak-kanak

Peranan pemisahan atau ibu bapa tidak optimum, menjadikan anak mengalami perubahan peranan pada usia muda.

Mereka perlu melakukan beberapa tugas rumah tangga dan mengambil peranan tambahan dalam fungsi asas rumah tangga yang baru.

Di samping itu, dalam beberapa keluarga yang bercerai, anak sulung sering mengambil peranan sebagai ibu bapa untuk adik-adiknya.

Sama ada kerana ibu bapa sibuk bekerja atau kerana ibu bapa tidak selalu dapat berada di sisi mereka seperti sebelum perceraian.

Persatuan Sosiologi Amerika menerbitkan penyelidikan bahawa kesan perceraian tidak hanya dirasakan oleh anak-anak pada masa itu.

Kesan perceraian ibu bapa juga dapat bertahan lama, sekitar 12-22 tahun setelah berpisah.

Sebilangan besar dari mereka akan menunjukkan tekanan emosi dan masalah tingkah laku yang tinggi.

Tidak jarang, kebanyakan mereka memerlukan bantuan psikologi untuk membantu mengawal emosi mereka sendiri.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts