7 Sumber Makanan Yang Mengandungi Vitamin E |

Dikenal sebagai vitamin untuk kecantikan, vitamin E menyimpan lebih banyak faedah untuk tubuh. Berbagai kajian menunjukkan bahawa pengambilan sumber makanan vitamin E berpotensi untuk mengurangkan risiko penyakit jantung, strok, dan barah.

Makanan apa yang menjadi sumber vitamin ini?

Makanan yang mengandungi vitamin E

Vitamin E adalah vitamin larut lemak yang dikelaskan sebagai mikronutrien. Tubuh anda memerlukan vitamin ini untuk menjalankan pelbagai fungsi, dari menjaga kulit yang sihat, menjaga sel yang sihat, hingga meningkatkan daya tahan.

Kekurangan vitamin E adalah keadaan yang sangat jarang berlaku. Walaupun ia berlaku, keadaan ini biasanya disebabkan oleh gangguan metabolisme atau penyerapan lemak, bukan diet rendah vitamin E.

Anda dapat memenuhi keperluan vitamin E dengan memakan makanan di bawah.

1. Minyak sayur untuk memasak

Vitamin E adalah nutrien yang sering dijumpai dalam makanan. Walau bagaimanapun, kandungannya banyak terdapat dalam minyak sayuran untuk memasak. Proses pembuatannya dilakukan dengan mengekstrak minyak dari kacang atau biji.

Berikut adalah jenis minyak sayuran yang mengandungi vitamin E tertinggi. Peratusannya menunjukkan berapa banyak vitamin E yang anda dapat dari mengambil satu sudu minyak. Nilai itu merujuk kepada kadar kecukupan pemakanan (RDA).

  • Minyak kuman gandum (135% RDA).
  • Minyak hazelnut (43% RDA).
  • Minyak bunga matahari (37% RDA).
  • Minyak badam (36% RDA).
  • Minyak biji kapas (32% RDA).
  • Minyak safflower (31% RDA).
  • Minyak dedak beras (29% RDA).

2. Badam

Sekiranya anda mencari sumber vitamin E terbaik, badam berada di bahagian atas senarai. Kandungan vitamin E dalam kacang ini sangat tinggi. Sebenarnya, anda dapat memenuhi sekitar 37% keperluan vitamin E anda hanya dengan memakan 20 biji badam.

Almond, susu badam dan minyak badam kaya dengan vitamin E. Walau bagaimanapun, lebih baik makan badam dengan kulit untuk mendapatkan faedah terbaik. Kulit badam kaya dengan sebatian polifenol yang sihat.

3. Basuh

Kuaci sebenarnya bukan biji bunga matahari, tetapi buah yang diambil dari kepala tanaman ini. Di sebalik kulit hitam dan putih, terdapat 'biji' coklat dengan kandungan vitamin E yang sangat tinggi.

Siapa sangka, dengan memakan seperempat gelas kuaci kering dan tidak dikupas dapat memenuhi 37% keperluan vitamin E anda dalam sehari. Walaupun makanan ringan yang sihat ini agak sukar dikupas, jangan lewatkan faedahnya.

4. Hazelnut

Hazelnut adalah sumber pelbagai jenis vitamin dan mineral, terutama vitamin E, mangan dan tembaga. Kacang yang mempunyai aroma khas juga kaya dengan asid lemak omega-6 dan omega-9.

Mengonsumsi 20 biji hazelnut dapat memenuhi 21% keperluan vitamin E harian anda. Banyak kajian menunjukkan bahawa vitamin E dalam kacang ini mempunyai sejumlah potensi untuk tubuh, termasuk mengurangkan risiko barah dan penyakit jantung.

5. Alpukat

Separuh alpukat menyediakan tubuh anda dengan 2 miligram vitamin E. Jumlah ini dapat memenuhi sekitar 14% keperluan vitamin E dalam sehari. Selain itu, alpukat mengandungi pelbagai vitamin dan mineral lain.

Selain memakan alpukat segar, anda juga dapat memperoleh kelebihan vitamin E dengan memakan minyak alpukat. Minyak ini bukan sahaja memberi pengambilan vitamin, tetapi juga membantu penyerapan antioksidan dalam badan.

6. Kacang tanah

Jenis kacang lain yang merupakan sumber vitamin E adalah kacang tanah. Seratus gram kacang mengandungi 8.3 miligram vitamin E, atau sekitar 56% daripada keperluan harian anda.

Sebagai antioksidan, vitamin E dalam kacang tanah membantu melindungi sel tubuh dari kerosakan radikal bebas. Bukan hanya itu, makan kacang bermanfaat untuk menjaga kesihatan jantung, gula darah, dan hempedu.

7. Brokoli

Rasa brokoli hampir tidak pernah ada dalam senarai makanan sihat. Dengan mengambil setengah gelas brokoli rebus, anda dapat memenuhi sekitar 4% keperluan vitamin E dalam sehari.

Jumlahnya mungkin tidak besar, tetapi tidak menghilangkan kelebihan vitamin E untuk tubuh anda. Oleh itu, jika anda keliru tentang makanan lain yang mengandungi vitamin E, cubalah rebus beberapa biji brokoli sebagai makan malam anda.

Vitamin E adalah nutrien yang mudah dijumpai dalam makanan. Kuncinya ialah makan pelbagai jenis makanan. Oleh itu, jika satu makanan hanya memenuhi beberapa peratus keperluan vitamin E anda, anda boleh mendapatkan selebihnya dari makanan lain.

Recent Posts