Alpha Arbutin, Apa Manfaat untuk Kulit Anda? •

Adakah anda menghadapi masalah dengan tona kulit yang tidak rata, atau ingin memiliki wajah yang kelihatan lebih sihat dan cerah? Produk penjagaan kulit yang terbuat dari bahan ini mungkin menjadi alternatif bagi anda yang tidak mahu menggunakan bahan keras untuk menjadikan kulit anda kering.

Apa itu alpha arbutin?

Pelbagai produk penjagaan kulit terdapat di pasaran kadangkala tidak selamat sepenuhnya. Salah satu alternatif yang boleh anda cuba ialah alpha arbutin yang dianggap lebih selamat untuk mencerahkan kulit, terutama jika anda mempunyai kulit sensitif.

Alpha arbutin, juga ditulis sebagai -arbutin, adalah turunan hidrokuinon. Atau dengan kata lain, kandungan yang terdapat dalam sebatian ini adalah versi hidrokuinon sintetik.

Walaupun begitu, terdapat juga alpha arbutin semula jadi yang terdapat di pelbagai tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan. Sumber utama merangkumi tanaman bearberry, blueberry, kranberi, kulit pir, dan gandum.

Bahan ini adalah bentuk bahan yang disebut arbutin. Fungsinya sama untuk mencerahkan kulit. Walau bagaimanapun, alpha arbutin mempunyai kandungan yang lebih stabil dan berkesan daripada arbutin atau derivatif lain.

Oleh itu, khasiat yang terdapat dalam zat ini lebih cepat diserap oleh kulit.

Apakah faedah alpha arbutin untuk kulit wajah?

Anda boleh mendapatkan pelbagai faedah di bawah dengan menggunakan alpha arbutin untuk kulit.

1. Mencerahkan wajah tanpa menyebabkan kegatalan pada kulit

Salah satu kelebihan alpha arbutin yang paling terkenal adalah menjadikan kulit wajah kelihatan lebih cerah. Manfaat ini berasal dari agen yang dapat melambatkan pengeluaran tirosinase.

Tyrosinase adalah enzim yang terdapat dalam melanosit. Melanosit adalah sel yang menghasilkan melanin, pigmen yang berperanan dalam menentukan warna kulit anda. Semakin banyak jumlah melanin, semakin gelap warna kulit.

Penghasilan tirosinase dapat meningkat apabila kulit terkena sinar ultraviolet dari sinar matahari. Sekiranya pengeluaran tirosinase meningkat, jumlah melanin juga akan meningkat. Keadaan ini menyebabkan kulit kelihatan kusam dan lebih gelap.

Kerana bahan ini melambatkan pengeluaran tirosinase, kurang melanin dihasilkan. Kulit kusam juga kelihatan lebih cerah.

Tidak seperti hidrokuinon yang membunuh melanosit secara langsung, alpha arbutin hanya akan melambatkan pengeluaran melanin. Itulah sebabnya anda dapat merasai kelebihan zat ini tanpa mengalami kesan sampingan seperti kulit kering atau jengkel.

2. Mengurangkan hiperpigmentasi dan bintik-bintik gelap

Hiperpigmentasi adalah keadaan apabila kulit menghasilkan melanin terlalu banyak, mengakibatkan bintik-bintik gelap atau noda. Keadaan ini sangat biasa pada kulit wajah orang-orang dari etnik Asia berbanding etnik lain.

Berdasarkan kajian di Jurnal Dermatologi Penyiasatan, penggunaan alpha arbutin selama 12 minggu menunjukkan perubahan drastik pada kulit. Tompok-tompok hitam pudar dan penampilan kulit kelihatan lebih cerah dan sekata.

Dengan menggunakannya secara rutin pada kulit wajah setiap hari, anda akan melihat sendiri kelebihan alpha arbutin pada warna kulit anda.

3. Memudarkan parut jerawat

Sering kali apabila jerawat mengempis, ia meninggalkan tanda hitam atau coklat pada kulit. Ini tentunya cukup mengganggu dan boleh mempengaruhi keyakinan anda.

Manfaat lain dari bahan ini ialah membantu menghilangkan parut jerawat dalam bentuk bintik hitam. Cara kerjanya mirip dengan memudar bintik-bintik gelap yang disebabkan oleh paparan sinar matahari, iaitu dengan menghambat pengeluaran melanin berlebihan pada kulit.

Bahan ini adalah bahan aktif yang biasanya terdapat dalam produk pencerah kulit. Sebatian ini berfungsi dengan menghalang pengeluaran melanin sehingga kulit kelihatan lebih cerah dan lebih berseri.

Sebagai bahan aktif, alpha arbutin dianggap selamat dengan risiko kerengsaan yang lebih kecil daripada pendahulunya, hidrokuinon. Ia juga boleh digunakan dengan pencerah kulit lain seperti niacinamide dan asid kojic.

Sentiasa ikuti arahan penggunaan sehingga anda mendapat hasil terbaik. Walaupun terdapat sedikit kesan sampingan, hentikan penggunaan produk jika kulit anda menunjukkan reaksi negatif. Kami mengesyorkan agar anda menggunakan produk lain yang telah anda cuba dan terbukti selamat.

Recent Posts