Perbezaan antara Essence dan Serum dalam Penggunaan Penjagaan Kulit

Bagi anda yang gemar menggunakan produk penjagaan kulit, pasti tidak asing lagi intipati dan serum. Banyak yang memerlukan penggunaan kedua-duanya, walaupun untuk penggunaan harian. Namun, apa sebenarnya perbezaannya intipati dan serum? Bolehkah kedua-duanya digunakan pada masa yang sama?

Perbezaan fungsi intipati dan serum

serum wajah dan intipati mempunyai fungsi yang hampir sama, melicinkan, melembapkan, dan meratakan warna kulit wajah. Kedua-duanya juga dibuat dari bahan aktif dengan kepekatan yang lebih tinggi daripada produk lain.

Kedua-dua serum dan intipati berasaskan air, tetapi tekstur intipati lebih cair dan lebih ringan daripada serum. Pada asasnya, intipati adalah versi serum yang lebih nipis atau gabungan produk toner dan serum.

Namun, perbezaannya intipati dan serumJangan berhenti di situ. Menurut Rachel Nazarian, MD, wakil American Academy of Dermatology, fungsi utama intipati adalah untuk membantu penyerapan produk penjagaan kulit seterusnya.

Dengan cara ini, produk penjagaan kulit apa yang anda gunakan seterusnya dapat menyerap dengan lebih baik dan berfungsi dengan lebih kuat. Pada masa yang sama, intipati Ia juga membantu menenangkan iritasi, melembapkan kulit, dan mencegah penuaan pramatang.

Sebaliknya, serum adalah sejenis pelembap ringan yang dapat meresap jauh ke dalam kulit. Setiap jenis serum dibuat khas dengan bahan aktif tertentu yang berfungsi untuk memperbaiki masalah kulit.

Serum wajah berfungsi untuk mensasarkan masalah kulit yang lebih spesifik. Contohnya, serum yang mengandungi asid hyaluronik berfungsi untuk merawat kulit kering, sementara serum vitamin C menyamarkan bintik-bintik hitam dan cela serta meratakan warna kulit.

Cara menggunakan serum wajah yang betul untuk hasil yang maksimum

Berdasarkan fungsinya, serum wajah dibahagikan kepada:

  • serum sebagai produk anti-penuaan,
  • serum pencerah wajah,
  • serum pelembap muka,
  • serum pemulih radikal bebas,
  • serum untuk kulit sensitif dan rawan jerawat, dan
  • Serum untuk memperbaiki tekstur wajah.

Hakikat Anda boleh mengatakan bahawa ia memberikan fungsi yang serupa dengan serum, tetapi lebih lembut daripada serum pekat. Jadi, intipati mungkin lebih sesuai untuk pemilik kulit kering, sensitif, dan rawan jerawat yang harus berhati-hati dalam memilih produk penjagaan kulit.

Perbezaan cara penggunaan intipati dan serum

Hakikat dan serum harus digunakan secara berurutan. Sebilangan besar pengeluar produk penjagaan kulit juga mengesyorkan pengguna untuk menggunakan intipati pertama kerana teksturnya lebih ringan daripada serum.

Sekiranya disusun dari langkah pertama, intipati Anda boleh menggunakannya setelah mencuci muka dan menggunakan toner. Selepas intipati diserap dengan baik ke dalam kulit, maka anda boleh menggunakan serum.

Tanda itu intipati telah diserap dengan baik adalah kulit wajah terasa lembap dan kenyal. Muka tidak terasa berminyak atau melekit. Hasil ini harus dirasakan dalam 1-2 minit setelah anda menggunakannya intipati.

Kerana sifatnya yang lebih ringan, intipati Boleh digunakan pada waktu pagi dan petang. Sementara itu, serum wajah harus digunakan pada waktu pagi sebelumnya solekan atau pada waktu malam sebelum tidur.

Serum dan intipati hanya akan berfungsi dengan optimum apabila digunakan dengan hemat. Penggunaan yang berlebihan sebenarnya akan menyukarkan bahan aktif untuk diserap ke lapisan kulit yang paling dalam sehingga manfaatnya berkurang.

Mana yang lebih baik: intipati atau serum?

Walaupun terdapat perbezaan tekstur dan fungsi, intipati dan serummempunyai fungsi yang sama baik untuk kulit anda. Kedua-duanya juga membantu melembapkan kulit dan mengatasi pelbagai masalah kulit.

Walau bagaimanapun, mereka tidak selalu boleh digunakan bersama. Anda boleh memakai intipati dan serum berdasarkan jenis kulit anda dan masalah khusus apa yang ingin anda selesaikan.

Sekiranya anda ingin mengatasi kulit kering, gunakan serum yang lebih tebal dan kaya dengan tekstur sehingga berfungsi lebih baik dalam melembapkan kulit. Pilih produk dengan bahan aktif yang dapat melembapkan seperti asid hyaluronik, gliserin, dan ceramida.

Begitu juga jika anda mencari serum untuk mengatasi masalah kedutan, wajah kusam, atau garis halus. Cari serum dengan bahan aktif dalam bentuk retinol, alpha arbutin, niacinamide, atau agen pencerah lain.

Tetapi, jika anda merasa tidak selesa menggunakan serum kerana kesannya terlalu keras pada kulit, anda boleh memilih intipati lebih ringan. Pilih intipati dengan bahan aktif yang serupa dengan serum yang anda cari.

Walaupun ia mempunyai sedikit perbezaan fungsi, intipati dan serum kedua-duanya dapat memberikan hasil yang baik. Pastikan anda memilih produk yang betul dan fahami cara menggunakannya intipati dan serum dengan betul.

Recent Posts