Berenang Gaya Bebas: Teknik, Pergerakan, dan Faedah •

Anda boleh berenang dengan pelbagai gaya, jarak, dan tahap kesukaran. Sekiranya anda seorang pemula, disarankan untuk mencuba gaya bebas berenang dengan jarak istirahat berkala. Mengamalkan teknik berenang gaya bebas yang betul bukan sahaja bermanfaat untuk otot dan pernafasan pemula. Ini juga dapat membantu anda menjadi cepat dalam berenang dan menguasai pelbagai teknik lain, anda tahu!

Teknik berenang gaya bebas untuk pemula

Berenang gaya bebas, juga dipanggil merangkak depan atau gaya bebas, adalah salah satu teknik asas berenang dengan badan menghadap ke bawah, gerakan kaki bergantian, dan pergerakan lengan seperti kincir angin. Menurut SwimRight Academy, berenang gaya bebas membolehkan anda berenang jarak jauh tanpa merasa letih. Inilah yang menjadikan gaya berenang ini biasanya disarankan sebagai teknik pertama yang harus dikuasai oleh pemula.

Nah, beberapa teknik berenang gaya bebas yang perlu anda lakukan, seperti pergerakan tangan, pergerakan kaki, dan pernafasan. Berikut adalah penjelasan mengenai setiap teknik ini.

1. Kedudukan badan dan kepala

Sumber: Prestasi Puncak

Lakukan gaya bebas berenang dengan kedudukan badan yang rawan. Pastikan kepala anda lurus dengan badan anda dalam posisi netral, yang bermaksud semasa berenang dahi dan wajah anda harus menghadap ke bawah. Walaupun hanya rambut dan bahagian atas kepala yang berada di permukaan air.

Posisikan badan dalam kedudukan garis lurus selari dengan permukaan air. Sekiranya bahagian depan badan dinaikkan terlalu banyak, ini boleh menghalang pergerakan dan meningkatkan risiko kecederaan bahu.

Sementara itu, gulung sedikit ke sisi di sisi lengan yang berada di luar air. Pusingkan kepala anda sedikit sehingga mulut anda berada di atas permukaan air untuk bernafas.

2. Teknik pergerakan tangan

Sumber: Nikmati Berenang

Luruskan lengan anda pada jarak kira-kira 40 cm dari kepala anda. Sebarkan jari sedikit demi sedikit ketika tangan anda menyentuh air dan ikuti aliran di permukaan air dengan telapak tangan anda. Kemudian mulailah melayari tangan dalam berenang gaya bebas.

Berikut adalah beberapa panduan yang boleh anda ikuti sebagai pemula.

 • Gerakkan tangan kanan ke bawah, kemudian kembali ke kedudukan menegak. Pada masa yang sama, siku dan lengan atas tangan kiri anda berada di atas permukaan air dan bergerak sedikit ke arah luar.
 • Ayunkan tangan kanan anda ke dalam air ke arah badan anda. Gunakan gerakan ini untuk membantu menggerakkan badan anda ke hadapan.
 • Tangan kanan anda akan menghayun ke pinggang anda. Miringkan badan anda sehingga tangan kanan anda dapat berayun tanpa terhalang oleh pinggang anda.
 • Setelah tangan kanan anda berpusing ke arah badan anda, angkat siku kanan anda di atas air sehingga hujung siku anda menghala ke atas. Tangan anda mesti dilonggarkan dengan jari anda sedikit terpisah. Lakukan ayunan ini dalam gerakan bulat.
 • Lakukan ayunan yang sama dengan tangan kiri anda untuk meneruskan gerakan renang gaya bebas.

3. Teknik pergerakan kaki

Sumber: Log Berenang Anda

Menendang dan memusingkan badan anda memberi tenaga untuk menjadikan badan anda bergerak maju. Fokus untuk menendang dengan mengikuti gerakan badan anda. Menendang pergerakan yang salah sebenarnya boleh menyeret kedudukan badan anda dan membuat anda cepat letih.

Langkah-langkah yang perlu anda lakukan untuk mempraktikkan teknik pergerakan kaki berenang gaya bebas adalah seperti berikut.

 • Lakukan tendangan dengan kaki lurus. Sumber tenaga yang anda gunakan harus berasal dari pinggang dan paha, bukan dari lutut.
 • Tendang tiga kali untuk setiap ayunan tangan.
 • Luruskan hujung jari kaki semasa anda berenang.
 • Maksimumkan daya tarikan badan anda ketika berenang gaya bebas dengan memiringkan badan anda ke kanan dan kiri sesuai dengan ayunan tangan anda.
 • Pusingkan badan anda ke kanan sambil tangan dan bahu kanan anda bergerak ke hadapan, dan sebaliknya. Pusingkan badan anda dari pinggang dan bukan dari bahu.

4. Teknik pernafasan

Sumber: Aktif

Anda perlu menyesuaikan cara anda bernafas dengan gaya bebas berenang dengan kedudukan badan anda. Semasa badan anda berpusing, satu sisi wajah anda yang terangkat mengangkat sedikit ke arah permukaan air. Momen ini adalah peluang untuk anda menarik nafas. Anda menghembuskan nafas sekali lagi ketika wajah anda menghadap ke air.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda lakukan semasa mempraktikkan teknik pernafasan.

 • Pusingkan badan anda ke kanan atau kiri kira-kira 30 darjah. Tarik nafas secukupnya dan tidak terlalu lama. Sekiranya perlu, anda boleh menyedut setiap kali wajah anda berada di permukaan air.
 • Jangan angkat kepala semasa menarik. Kaedah ini akan mengganggu keseimbangan semasa berenang.
 • Pastikan badan dan lengan anda lurus semasa anda bernafas.
 • Tarik nafas melalui mulut semasa wajah anda berada di dalam air. Anda perlu menghembus nafas semaksimum mungkin agar tidak membuang masa ketika anda menyedut lagi.

Kelebihan berenang gaya bebas

Sebagai senaman kardio, berenang selama 30 minit setiap hari dapat membakar kalori, menjaga tubuh tetap sihat, sambil membantu menurunkan berat badan.

Selain menjadi yang paling cekap untuk berenang jarak jauh tanpa menghabiskan banyak tenaga, All American Swim juga menjelaskan bahawa berenang gaya bebas dapat melatih otot punggung. Malah menurut beberapa kajian, gaya berenang ini dapat membantu pemulihan pesakit saraf yang terjepit.

Gaya Berenang yang Selamat untuk Orang dengan Saraf Cubit

Mengayunkan lengan, menendang, memusingkan badan, dan menarik nafas adalah beberapa elemen penting dalam gaya bebas berenang. Mulakan dengan melatih mereka satu demi satu, kemudian gabungkan ketiga-tiganya ketika anda berenang.

Anda akan terbiasa dan lama-kelamaan anda akan dapat melakukannya secara automatik dengan latihan biasa. Sekiranya perlu, lakukan latihan dengan instruktur renang untuk mempercepat proses menguasainya. Jangan lupa memanaskan badan sebelum berenang dan menyejukkan badan selepas berenang untuk mengurangkan kecederaan.

Recent Posts