Perkembangan janin di rahim setiap minggu

Adakah anda tahu bahawa perkembangan bayi dalam rahim berjalan dengan cepat? Janin banyak belajar dan melakukan pelbagai perkara dalam rahim yang termasuk dalam peringkat perkembangan dalam kandungan. Berikut ini adalah maklumat mengenai perkembangan dan pertumbuhan janin semasa dalam kandungan:

Perkembangan janin dalam rahim pada satu minggu

Pengiraan usia kehamilan bermula dari hari pertama haid terakhir (LMP) - sebelum haid boleh dikatakan terlambat. Oleh itu, boleh dikatakan bahawa pada minggu pertama dan kedua, anda sebenarnya tidak hamil. Jadi apa yang berlaku minggu ini?

Melancarkan dari WebMD, setelah menjalani proses persenyawaan, iaitu pertemuan telur dengan sperma, jaringan yang terdiri dari 100 sel akan terbentuk yang kemudiannya akan menjadi embrio janin. Setelah membahagi dan memperbanyak sel, calon janin atau embrio akan melekat pada rahim, yang merupakan tempat pertumbuhan dan perkembangan berlaku semasa kehamilan. Di sinilah bermulanya perkembangan janin dalam rahim.

Perkembangan janin di rahim pada dua minggu

Memasuki minggu kedua, perkembangan sel dalam embrio kira-kira 150 sel yang membentuk tiga lapisan, iaitu endoderm, mesoderm, dan ectoderm yang kemudiannya akan menjadi janin. Lapisan yang terbentuk oleh sel-sel ini akan menjadi pelbagai organ dan bahagian tubuh bayi, seperti otot, tulang, jantung, sistem pencernaan, sistem pembiakan, dan sistem saraf.

Perkembangan janin di rahim pada tiga minggu

Semasa perkembangan janin di rahim, embrio berjaya melekat dengan sempurna ke rahim. Pada masa ini, embrio masih membahagi dan membiak sel, oleh itu ia belum berbentuk seperti embrio atau bayi. Lapisan terluar embrio akan membentuk plasenta atau plasenta.

Pada tahap ini, pelbagai organ tubuh mula terbentuk, seperti otak, tulang belakang, kelenjar tiroid, organ jantung, dan saluran darah. Saiz embrio pada minggu ketiga masih sangat kecil, hanya 1.5 mm.

Perkembangan bayi di rahim pada empat minggu

Jantung telah terbentuk dan mula berfungsi dan saluran darah mempunyai aliran darah sendiri. Di samping itu, ia telah mula membentuk tangan dan kaki. Pada minggu ke-4 ukuran embrio adalah 5 mm, sesuai dengan perkembangan janin di rahim.

Perkembangan bayi di rahim pada lima minggu

Perkembangan bayi di dalam rahim semakin baik. Tangan bayi sudah mula tumbuh, tetapi masih tidak berbentuk seperti tangan, masih rata tanpa jari. Struktur asas otak dan sistem saraf juga telah terbentuk, sementara mata, telinga dan mulut baru akan terbentuk. Ukuran pada minggu ke-5 ialah 7 mm.

Perkembangan bayi dalam kandungan pada enam minggu

Memasuki minggu ke-6, ukuran embrio kira-kira seukuran kacang atau kira-kira 12 mm. Perkembangan kaki calon janin telah mulai tumbuh di rahim, walaupun jari kaki belum terbentuk. Sistem pencernaan baru mula berkembang. Sementara bibir atas dan lelangit telah terbentuk. Kepala embrio sudah terlihat tetapi ukurannya sangat kecil, dan dapat dilihat bahawa telinga dan mata sedang dikembangkan.

Perkembangan bayi dalam kandungan pada tujuh minggu

Ukuran embrio ketika memasuki minggu ke-7 adalah sekitar 19 mm, ini sesuai dengan perkembangan calon bayi di dalam kandungan. Pada tahap ini, paru-paru baru akan terbentuk, jari sudah mulai menunjukkan, dan otot dan sistem saraf berfungsi dengan baik. Oleh itu, pada masa ini, embrio dapat menunjukkan refleksnya kepada ibunya.

Perkembangan bayi dalam kandungan pada lapan minggu

Pada minggu ke-8 kehamilan, embrio dalam rahim dapat disebut janin kerana sudah memiliki bentuk dan wajah seperti manusia. Kelopak mata dan hidung mula terbentuk pada minggu ini.

Pada peringkat ini, plasenta berkembang dan janin dikelilingi oleh cairan ketuban, yang terbentuk dari saluran darah ibu. Cecair ketuban berfungsi untuk mengekalkan suhu normal janin, membantu janin bergerak, dan membantu perkembangan jantung janin. Ukuran janin mencapai 3 cm atau ukuran plum pada minggu ke-8.

Perkembangan bayi dalam kandungan pada sembilan minggu

Wajah janin lebih jelas terbentuk. Mata lebih besar dan berwarna, sesuai dengan pigmen yang dimiliki oleh setiap janin. Janin dapat membuka mulutnya dan pita suara dan kelenjar air liur mula terbentuk. Janin berusia 9 minggu berukuran sebiji lemon atau kira-kira 5.5 cm.

Perkembangan bayi di rahim pada 10 minggu

Janin berusia 10 minggu berukuran 7.5 cm, mempunyai kepala yang lebih besar daripada ukuran badannya. Hati berfungsi dengan sempurna. Jantung janin berdegup 180 kali seminit, dua atau tiga kali lebih cepat daripada kadar jantung normal pada orang dewasa. Sel tulang pertama terbentuk, menggantikan tulang rawan yang sebelumnya terbentuk.

Perkembangan janin di rahim pada 11 minggu

Tulang muka mula terbentuk, kelopak mata masih ditutup dan tidak akan terbuka untuk beberapa minggu ke depan. Kuku juga mula terbentuk. Pada minggu ini, ternyata janin dapat menelan dan mengeluarkan air kencing, yang dikeluarkan dalam air ketuban.

Perkembangan janin di rahim pada 12 minggu

Selepas 12 minggu dari tempoh haid terakhir anda, organ dan sistem badan yang terdapat pada orang dewasa semuanya dimiliki oleh janin. Organ, otot, kelenjar, dan tulang, terbentuk sepenuhnya dan mula berfungsi. Mulai minggu ini, akan ada perkembangan dan pematangan pelbagai organ yang sebelumnya terbentuk. Tulang belakang janin, yang terbentuk dari tulang rawan, pada minggu ke-12 akan berubah menjadi tulang keras.

Perkembangan janin di rahim pada 13-17 minggu

Ketika memasuki usia 13-17 minggu, berat janin adalah 57-113 gram dan panjangnya sekitar 10-13 cm. Janin mempunyai impian pada peringkat ini, ia dapat bangun dan kemudian tidur. Selain itu, mulut janin juga dapat digerakkan, seperti dibuka atau ditutup. Pada minggu ke-16, jantina janin dapat dilihat, sama ada lelaki atau perempuan boleh dibantu dengan melakukan ultrasound. Rambut halus muncul di kepala, yang dikenali sebagai lanugo.

Perkembangan janin dalam rahim 18-22 minggu

Ukuran janin telah mencapai 25 hingga 28 cm dan berat 227 hingga 454 gram. Pada tahap ini, tulang keras yang ada telah menggantikan tulang rawan pada janin. Janin mula mendengar dan bertindak balas terhadap pergerakan. Oleh itu, ibu dapat merasakan tendangan, pukulan dan pelbagai pergerakan janin. Kelenjar minyak di kulit mula berfungsi.

Perkembangan janin di rahim pada 23-26 minggu

Pankreas janin mula berfungsi dengan berkesan dan paru-paru matang pada peringkat ini. Bayi yang dilahirkan ketika memasuki minggu 23-26 mempunyai peluang lebih besar untuk bertahan hidup, dibandingkan dengan minggu sebelumnya. Bulu mata dan kening mula kelihatan.

Perkembangan janin dalam rahim 27-31 minggu

Dianggarkan bahawa 91% janin yang lahir pada usia 27-31 minggu dapat bertahan walaupun terdapat risiko pelbagai komplikasi seperti cacat lahir dan berat lahir rendah. Pada dasarnya, semua organ dan sistem badan menjadi matang pada usia ini dan akan terus berkembang sehingga kelahiran berlaku.

Perkembangan janin di rahim pada 32-36 minggu

Pergerakan dan tendangan yang dilakukan oleh janin semakin kuat dan lebih ketara. Pada masa ini, kulit janin berwarna merah jambu dan sangat halus. Janin pada usia ini berat dari 1.814 hingga 2.268 gram dan panjangnya sekitar 41-43 cm.

Perkembangan janin di rahim pada 37-40 minggu

Minggu ini adalah minggu terakhir kehamilan. Pada masa ini, berat janin telah mencapai 2.722 hingga 3.639 gram dan panjang badan adalah sekitar 46 cm. Pada kanak-kanak lelaki, buah zakar dibentuk sepenuhnya dan dilapisi dengan skrotum. Ketika memasuki minggu ke-40, janin sudah siap dilahirkan dan semua organ terbentuk dan berfungsi dengan baik.

Recent Posts