Maklumat Lengkap mengenai Karakteristik Jenis Keperibadian Flegmatik •

Phlegmatic adalah salah satu jenis keperibadian berdasarkan perangai atau watak manusia. Tiga jenis keperibadian lain adalah melankolis, kolerik, dan sanguine. Berbanding dengan tiga jenis keperibadian, orang yang mempunyai keperibadian phlegmatic diketahui tenang dan mempunyai rasa empati yang tinggi. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ciri-ciri orang yang mempunyai keperibadian ini, pertimbangkan penjelasan berikut.

Ciri-ciri orang dengan jenis keperibadian phlegmatic

Menurut kajian yang dilakukan oleh Universiti Airlangga dan diterbitkan dalam Biomolecular and Health Science Journal, keperibadian seseorang tercermin dalam tingkah laku dan pemikiran setiap individu dalam menanggapi pelbagai peristiwa di sekelilingnya.

Keperibadian phlegmatic tercermin dalam sikapnya yang tidak suka menganggap dan selalu mengutamakan kepentingan orang lain. Flegmatik mempunyai kecenderungan untuk menyenangkan orang lain, jadi mereka tidak pernah mengutamakan keinginan mereka sendiri.

Bukan hanya itu, phlegmatic juga suka menjalin hubungan erat dan erat dengan orang lain, jadi dia lebih suka menghindari konflik, terutama yang dianggap tidak perlu. Orang dengan jenis keperibadian ini lebih suka bertindak sebagai orang tengah untuk menjaga keharmonian dan kedamaian dalam masyarakat.

Di samping itu, phlegmatics, baik wanita dan lelaki, biasanya mempunyai rasa empati dan belas kasihan yang tinggi. Semasa berurusan dengan orang lain, mereka selalu berusaha memahami perasaan dan fikiran mereka untuk berhubung dengan orang itu.

Oleh itu, phlegmatics juga dianggap sebagai rakan setia dan juga ibu bapa yang penyayang. Biasanya, orang dengan jenis keperibadian ini sangat sesuai untuk bekerja sebagai guru, jururawat, psikologi, atau pekerja sosial.

Jadi, apa perbezaan antara jenis keperibadian ini dengan jenis keperibadian yang lain?

Perbezaan antara watak phlegmatic dan melankolik

Kedua-dua jenis keperibadian ini diketahui sama-sama senang untuk menyumbang dalam komuniti atau masyarakat mereka. Walau bagaimanapun, melankolis lebih rajin, kemas, dan suka menganalisis lebih sesuai untuk menjadi pemimpin dengan watak yang menyenangkan.

Sementara itu, orang dengan jenis keperibadian phlegmatic cenderung memilih untuk lebih dekat dengan orang lain untuk memberi cinta, memahami, dan menjadi pendengar yang baik. Bukan itu sahaja, orang dengan jenis keperibadian ini diketahui lebih stabil dalam menangani pelbagai masalah.

Ini tentunya berbeza dengan melankolis yang tertutup dan tidak begitu menyukainya jika ruangnya diganggu oleh orang lain tanpa izinnya.

Perbezaan antara watak phlegmatic dan sanguine

Sanguine dikenali sebagai sosok impulsif atau sering terburu-buru membuat keputusan tanpa berfikir terlebih dahulu. Tidak hairanlah jika dalam mengatasi masalah, mereka sering membuat keputusan yang salah. Malah, sanguinis juga sering menghadapi masalah yang timbul dari diri mereka sendiri kerana mereka bertindak terburu-buru.

Ini tentunya berbeza dengan phlegmatics. Walaupun mereka tidak suka konflik, itu tidak bermaksud mereka akan lari dari masalah, kerana orang dengan jenis keperibadian ini akan berusaha mencari jalan keluar terbaik.

Ya, bukannya menyulitkan masalah dengan emosi dan kemarahan yang meluap-luap, mereka lebih suka mencari jalan tengah yang baik untuk semua pihak.

Perbezaan antara watak phlegmatic dan kolerik

Orang dengan jenis keperibadian koler cenderung sampai ke titik atau suka berterus terang dan tidak suka terlalu banyak bercakap kecil. Selain itu, pesakit kolera tidak suka berinteraksi dengan sesiapa sahaja.

Maksudnya, jika orang lain dianggap tidak faham atau tidak dapat memberikan faedah kepadanya, seorang koleris mungkin tidak mahu membuang waktunya untuk bercakap dengan orang itu.

Sementara itu, phlegmatic sebenarnya suka mendengarkan orang lain. Mereka juga dianggap pendengar yang sangat memahami, penyayang, dan baik. Mereka suka mencari jalan keluar untuk masalah orang lain, menjadi jalan tengah sekiranya berlaku konflik, dan mencintai kedamaian.

Namun, seperti jenis keperibadian lain, orang dengan jenis keperibadian ini juga mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing.

Kelebihan jenis keperibadian phlegmatic

Berikut adalah beberapa kelebihan yang dimiliki oleh orang yang mempunyai jenis keperibadian ini:

1. Senang menolong orang lain

Memandangkan seseorang yang mempunyai keperibadian ini mempunyai rasa empati yang tinggi, mereka sering senang memberikan bantuan kepada orang lain. Sebenarnya, mereka dengan senang hati memberikan bantuan tanpa perlu diminta.

Lebih-lebih lagi, dalam menolong, seorang phlegmatic dengan senang hati akan melakukannya tanpa mengeluh. Dia akan melakukan yang terbaik untuk menyenangkan orang yang dibantu dan sangat bekerjasama ketika meminta pertolongan.

2. Setia dan boleh dipercayai

Mempunyai ciri-ciri penyayang dan suka mengutamakan kepentingan orang lain, tidak hairanlah orang yang mempunyai keperibadian ini dikenali sebagai orang yang boleh dipercayai. Kerana, ketika mereka membuat janji kepada anda, hampir pasti mereka akan menunaikannya.

Bukan hanya itu, mereka adalah jenis pasangan yang setia kerana seorang phlegmatic akan berusaha bersungguh-sungguh untuk menyenangkan, tanpa menyakitkan hati anda.

3. Dapat melihat semuanya dari skop yang lebih luas

Untuk menjadi orang yang solutif, tentu saja phlegmatic mesti dapat melihat sesuatu dari perspektif yang lebih luas. Ini juga menjadikan mereka sangat berimaginasi dan inovatif dalam memberikan penyelesaian terbaik.

Dengan kelebihan ini, dia juga dapat melihat sesuatu menjadi lebih positif dan tidak terperangkap dari pemikiran sempit yang mencetuskan pemikiran negatif yang tidak perlu.

Kekurangan jenis keperibadian phlegmatic

Walaupun mempunyai banyak kelebihan, terdapat juga kekurangan jenis keperibadian ini:

1. Selalunya menyalahkan diri sendiri

Mempunyai kecenderungan untuk menyenangkan orang lain membuat orang dengan jenis keperibadian ini sering menyalahkan diri mereka sendiri, terutama jika ada orang di sekitar mereka yang merasa sedih. Dia menyangka bahawa orang itu sedih kerana tidak dapat menahan perasaan negatif.

2. Sukar membuat keputusan

Flegmatik sering kali sukar ketika membuat keputusan. Terutama jika keputusan itu mempengaruhi banyak orang. Sebabnya, dia takut membuat keputusan yang salah dan mengecewakan orang lain.

Bukan hanya itu, kebiasaannya mengikuti apa yang orang lain inginkan dan mengetepikan kehendaknya sendiri menjadikannya selalu "tunduk" pada keputusan orang lain walaupun dia tidak setuju dengan keputusan itu. Ini membuat dia bingung jika dia diminta membuat keputusan, bahkan mungkin untuk dirinya sendiri.

3. Sentiasa mengutamakan orang lain

Sebenarnya, sesekali mengutamakan orang lain adalah perkara yang baik. Namun, jika ia terus dilakukan dengan mengorbankan kepentingannya sendiri, ini boleh menjadi perkara buruk. Sebenarnya, setiap orang mempunyai keperluan dan minat masing-masing, dan tidak ada yang lebih penting daripada yang lain.

Oleh itu, jika anda seorang yang phlegmatic, cubalah untuk lebih mencintai diri sendiri dan mendahulukan diri anda. Dengan cara itu, anda tidak akan mudah tertekan dan juga gembira. Kerana, tidak semestinya orang lain akan mengutamakan minat anda.

Recent Posts