Jenis Jangkitan Kulat Kulit dan Ubat untuk Mengatasinya

Kulat boleh hidup dan berkembang di tempat yang lembap, walaupun pada kulit manusia yang lembap dan berkeringat. Perkara ini biasa berlaku pada hampir semua orang. Kulat kulit yang disertai dengan gatal pastinya akan mengganggu kehidupan seharian anda. Oleh itu, anda perlu merawat jangkitan kulat yang disertai dengan gatal dengan salap untuk jangkitan kulat, salah satunya mengandungi clotrimazole. Sebelum itu, ketahui apa masalah jangkitan kulat dan bagaimana memilih ubat untuk jangkitan kulat kulit sebagai penyelesaiannya.

Pelbagai masalah jangkitan kulat kulit

Kulat tumbuh pada bahagian badan tertentu yang tidak terkena udara yang cukup dan cenderung lembap. Contohnya, kawasan kaki, lipatan badan, dan pangkal paha.

Biasanya, jangkitan kulit kulat dicirikan oleh kemunculan ruam, perubahan warna kulit pada kawasan yang dijangkiti, dan gatal-gatal. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, gejala jangkitan yis boleh mengganggu kehidupan seharian anda.

Terdapat tiga masalah biasa dengan jangkitan kulat, iaitu tinea versicolor, kurap, dan kutu air. Walaupun mereka mempunyai simptom umum yang serupa, ketiga-tiga jenis jangkitan kulat mempunyai gejala yang berbeza.

1. Panu

Panu atau tinea versicolor adalah jangkitan yang disebabkan oleh kulat Malassezia. Keadaan ini berlaku secara semula jadi pada 90% orang dewasa. Jangkitan kulat ini dapat dikenal pasti dengan adanya perubahan kulit dengan tompok yang lebih terang atau lebih gelap.

Beberapa gejala yang dapat dikenal pasti adalah seperti berikut.

 • Bintik-bintik di bahagian belakang, dada, leher, dan lengan atas
 • Gatal ringan
 • Tempat yang luas

mengikut Jurnal Dermatologi Klinikal dan Estetik , Kulat Malassezia berlaku dalam keadaan udara lembap atau panas, dan mungkin berlaku pada orang yang berpeluh berlebihan.

Klinik Mayo berkata, tinea versicolor juga boleh disebabkan oleh keadaan kulit berminyak, perubahan hormon, dan sistem imun yang lemah.

Untuk masalah jangkitan kulat kulit harus segera diubati dengan ubat yang betul. Rawatan boleh dibantu dengan ubat oral atau salap.

2. Kurap

Jangkitan kulit jamur ini juga dikenal sebagai kurap, kerana ruam muncul sebagai lingkaran dengan tepi yang menonjol. Jangkitan kulit kulat ini boleh disebabkan oleh jamur yang menjangkiti tisu mati pada kulit, rambut, atau kuku.

Kurap boleh didapati di beberapa tempat, seperti kulit kepala dan pangkal paha. Gejala lain yang perlu diperhatikan termasuk:

 • Gatal
 • Kulit yang menonjol
 • Kulit yang terkelupas pada bahagian jangkitan yang terdedah
 • Sekiranya kulit kepala dijangkiti, di hujung akar rambut yang gugur terdapat bahagian kulit yang juga mengelupas

Kurap biasanya mudah disebarkan melalui kontak dengan kulit, binatang peliharaan, kontak dengan objek yang mengandung jamur yang menyebabkan kurap (tuala, sisir, pakaian), dan tanah yang juga mengandung jamur yang menyebabkan kurap.

Kurap bukanlah masalah jangkitan kulit kulat yang serius, ia dapat disembuhkan melalui salap khas untuk merawat kulit jamur.

3. Kutu air

Kutu air, jangkitan kulit kulat juga dikenali dengan namanya kaki atlet . Gejala kutu air hampir serupa dengan kurap, tetapi lokasi jangkitannya berbeza. Kutu air dapat berkembang di kawasan kaki, biasanya di antara kaki. Gejala yang biasanya dialami termasuk:

 • Gatal, sensasi terbakar, tersengat pada tapak kaki atau di antara jari kaki
 • Kulit kemerahan, kering dan bersisik
 • Kulit retak hingga melepuh

Gejala di atas juga lebih menjengkelkan apabila anda menanggalkan stoking dan kasut anda.

Kutu air biasanya disebarkan melalui lantai, tuala, atau pakaian yang tercemar. Kulat ini boleh merebak ke kaki yang lain, malah tangan. Sekiranya anda mengalami simptom kutu air, segera merawatnya dengan ubat khas untuk jangkitan kulat kulit untuk mencegah penyebaran dan penularan.

Cara memilih ubat untuk merawat jangkitan kulit kulat

Keadaan jangkitan kulit kulat membuat orang merasa tidak selamat, terutama jika jamur menyebabkan gatal sehingga mengganggu aktiviti harian. Sekiranya anda menemui simptom jangkitan kulit jamur, segera selesaikan dengan salap antijamur.

Dari banyak pilihan ubat antijamur, anda boleh memilih salap (topikal) yang mengandungi clotrimazole untuk merawat jangkitan kulit kulat. Supaya jamur hilang dengan cepat, pastikan ubat antijamur yang anda pilih telah didaftarkan oleh Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM).

Pilih ubat untuk membasmi kulat dan gatal-gatal yang telah lama dipasarkan ke banyak negara, sehingga anda dapat memastikan kualitinya.

Clotrimazole terbukti secara klinikal dan berkesan dalam merawat pelbagai jangkitan kulit jamur, mulai dari tinea versicolor, kurap, dan kutu air. Penggunaan ubat ini juga dapat mencegah penyebaran atau penularan jangkitan kulit jamur, termasuk gatal-gatal jamur yang mulai merengsa.

Ubat ini juga membantu memutihkan atau menggelapkan kulit yang disebabkan oleh jangkitan kulat pada leher, dada, lengan, dan kaki. Selain membantu jangkitan kulat kulit, clotrimazole dapat mencegah perkembangan ragi.

Penggunaan clotrimazole untuk digunakan pada kulit yang terkena jangkitan kulat. Elakkan terkena mata, hidung, mulut, atau vagina. Dianjurkan untuk terus menggunakan ubat ini untuk beberapa waktu setelah pulih dari masalah kulat kulit untuk mengelakkan kambuhnya jangkitan.

Semasa proses pemulihan dan juga selepas pemulihan, jangan lupa untuk:

 • Mengutamakan kebersihan
 • Jangan gunakan pakaian, tuala, atau barang peribadi orang lain untuk mencegah penyebaran dan perkembangan kulat
 • Gunakan pakaian yang bersih
 • Tukar seluar dalam dan stoking dengan kerap
 • Pilih pakaian dan kasut yang selesa dan tidak ketat
 • Keringkan badan sepenuhnya selepas mandi atau berenang

Ayuh, gunakan kaedah di atas untuk melawan masalah kulat kulit. Jangan lupa sapukan salep clotrimazole untuk merawat jangkitan kulit kulat disertai dengan gatal yang degil. Semoga kulit anda sentiasa sihat!

Recent Posts