Punca Mimisan pada Orang Dewasa dan Kanak-kanak

Adakah anda pernah mengalami mimisan? Mungkin hampir semua orang mengalami mimisan sekurang-kurangnya sekali seumur hidup mereka. Apabila anda atau orang lain di sekitar anda mengalami mimisan, anda mungkin menganggap mimisan ini disebabkan oleh terlalu panas. Lebih dari itu, ternyata mimisan disebabkan oleh banyak perkara, dari keadaan ringan hingga serius. Artikel di bawah ini akan mengkaji pelbagai keadaan yang boleh menyebabkan mimisan.

Apa itu mimisan?

Mimisan adalah pendarahan yang mengalir dari bahagian dalam hidung. Mimisan boleh berlaku pada usia apa pun, dari kanak-kanak hingga dewasa. Apabila seseorang mengalami mimisan, anda mungkin melihatnya sebagai menakutkan dan berbahaya, tetapi umumnya mimisan adalah gangguan kecil.

Mimisan boleh dibahagikan kepada dua jenis berdasarkan dari mana pendarahan berasal, iaitu anterior dan posterior.

 • Mimisan depan biasanya berpunca dari pendarahan yang berlaku di saluran darah bahagian depan hidung. Biasanya mimisan ini lebih mudah dikawal dan yang paling biasa.
 • Mimisan posterior adalah mimisan yang berlaku kerana pendarahan pada saluran darah bawah belakang hidung. Mimisan ini biasanya dikaitkan dengan tekanan darah tinggi dan memerlukan rawatan khas. Biasanya mimisan posterior lebih biasa pada orang tua.

Penyebab mimisan mengikut jenis

Mimisan boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari perkara kecil hingga perkara yang berkaitan dengan keadaan kesihatan anda. Lapisan hidung anda terdiri daripada banyak saluran darah kecil yang mudah pecah, menjadikan mimisan atau mimisan sangat mudah terjadi.

Berdasarkan jenis mimisan, penyebab mimisan yang kerap boleh berbeza.

Mimisan depan

Sebilangan besar, penyebab mimisan yang kerap boleh tergolong dalam kumpulan mimisan anterior. Mimisan jenis ini biasanya lebih biasa pada kanak-kanak kecil (sekitar usia 2-10 tahun) dan biasanya bukan merupakan tanda sesuatu yang serius.

Penyebab mimisan anterior yang biasa termasuk:

 • Memetik terlalu dalam atau dengan kuku tajam
 • Menghembus hidung anda sangat keras atau kasar
 • Kesesakan hidung, biasanya disebabkan oleh jangkitan (seperti selsema dan selesema)
 • Sinusitis
 • Rinitis alergi
 • Udara kering
 • Berada di tanah tinggi
 • Penggunaan dekongestan hidung secara berlebihan
 • Kecederaan kecil pada hidung
 • Bentuk hidung bengkok, ini boleh terjadi sejak lahir atau kerana kecederaan pada hidung

Mimisan posterior

Mimisan jenis ini kurang biasa, tetapi lebih biasa pada orang dewasa. Mimisan posterior juga biasanya lebih teruk dan memerlukan rawatan yang serius.

Penyebab mimisan posterior biasanya:

 • Trauma ke hidung, yang boleh disebabkan oleh pukulan ke kepala atau jatuh, atau hidung patah
 • Pembedahan hidung
 • Tumor di rongga hidung
 • Aterosklerosis
 • Pengambilan ubat-ubatan tertentu
 • Gangguan pembekuan darah, seperti pada hemofilia atau penyakit Von Willebrand
 • Telangiectasia hemoragik keturunan (HHT), keadaan genetik yang diwarisi yang mempengaruhi saluran darah
 • Leukemia
 • Tekanan darah tinggi

Penyebab mimisan yang biasa

Secara umum, penyebab mimisan yang kerap boleh berbeza antara satu orang dengan orang lain. Penyebab mimisan yang kerap boleh menjadi kecil atau tanda penyakit tertentu.

Berikut adalah pelbagai penyebab mimisan yang kerap, termasuk:

1. Udara kering

Penyebab mimisan yang paling biasa adalah udara kering. Biasanya keadaan ini akan berlaku lebih kerap di iklim sejuk apabila terdapat banyak jangkitan pernafasan atas dan ketika suhu dan kelembapan berubah secara drastik.

Di samping itu, perubahan suhu dari persekitaran luar yang sejuk ke rumah yang kering dan kering akan menjadikan hidung lebih mudah terkena pendarahan.

Namun, bukan hanya di iklim sejuk, mimisan dapat terjadi di iklim panas dan kering dengan kelembapan rendah atau musim yang berubah-ubah. Iklim ini boleh menyebabkan lapisan hidung kering hingga retak dan berdarah.

2. Penggunaan pengencer darah

Pelbagai ubat penipisan darah, seperti aspirin, warfarin, clopidogrel bisulfate, dan ubat anti-radang bukan steroid juga boleh menyebabkan mimisan yang kerap.

Ubat penipisan darah akan mengubah keupayaan darah untuk membeku dan juga pembekuan. Akibatnya, pendarahan di hidung tidak dapat dielakkan dan sukar dihentikan, kerana di mana terjadi mimisan.

Ubat ini biasanya digunakan untuk keadaan yang berisiko menyebabkan pembekuan darah dan keadaan jantung tertentu, seperti fibrilasi atrium.

3. Mengalami kecederaan pada hidung

Kecederaan hidung secara tidak sengaja juga boleh merosakkan saluran darah di lubang hidung dan akhirnya berdarah.

Keadaan ini biasanya dijumpai sebagai penyebab mimisan pada kanak-kanak yang berlaku secara tiba-tiba. Kanak-kanak cenderung menggaru atau menggosok hidung dengan kerap. Selain itu, saluran darah di kawasan hidung anak masih lemah, sehingga berpotensi mengalami mimisan ketika ada hentaman atau terkena pukulan yang cukup keras.

Orang dewasa juga berisiko mengalami kecederaan yang dapat menyebabkan mimisan, misalnya setelah terkena atau terkena benda keras. Walau bagaimanapun, saluran darah di hidung orang dewasa boleh dikatakan kuat atau normal, jadi jarang mengalami mimisan setelah menggaru atau menggosok hidung.

4. Selalunya memilih lubang hidung

Siapa di sini yang masih mengekalkan kebiasaan memetik hidungnya? Ternyata memilih hidung terlalu keras juga merupakan penyebab mimisan. Lebih-lebih lagi jika anda terlupa memotong kuku yang terlalu panjang, sehingga kuku yang memasuki lubang hidung berisiko mencederakan saluran darah di hidung.

Bukan hanya itu, memilih hidung juga merupakan kebiasaan buruk untuk kebersihan hidung, walaupun tujuannya adalah membersihkan hidung. Ini kerana jari anda mungkin membawa kuman melalui lubang hidung anda.

Akibatnya, anda boleh mendapat penyakit atau jangkitan dari kuman yang dibawa lebih awal, seperti selsema atau sinusitis. Penyakit ini sebenarnya boleh menjadikan hidung anda lebih mudah terkena pendarahan.

5. Masalah kesihatan tertentu

Penyebab mimisan yang paling ditakuti adalah kerana masalah kesihatan tertentu. Keadaan kesihatan yang biasa berkaitan dengan mimisan adalah masalah hidung dan pernafasan, seperti:

 • Selsema
 • Selesema
 • Keradangan rongga sinus (sinusitis)
 • Polip hidung
 • Tulang hidung bengkok (septum menyimpang)

Sekiranya mimisan disertai oleh gejala lain, seperti sakit kepala, anda mungkin perlu menyedari penyakit lain sebagai penyebab keadaannya. Beberapa di antaranya adalah penyakit ginjal, penyakit hati, pengambilan alkohol yang berlebihan, hingga masalah kesihatan lain yang dapat mengurangkan kemampuan tubuh untuk membeku darah.

Masalah kesihatan yang biasanya menyebabkan mimisan adalah hipertensi dan kegagalan jantung kongestif. Sebenarnya, rhinitis alergi juga boleh menjadi pencetus untuk mimisan yang kerap disebabkan oleh kerengsaan pada lapisan hidung.

Penyakit yang menyebabkan gangguan pembekuan darah juga berisiko menyebabkan penderita mengalami pendarahan di hidung dengan lebih mudah. Beberapa penyakit yang berkaitan dengan keadaan ini adalah penyakit hemofilia dan penyakit Von Willebrand.

6. Tekanan

Keadaan fikiran yang dibebani oleh tekanan dianggap telah menyumbang kepada terjadinya mimisan. Artikel dari jurnal Rhinologi melaporkan bahawa mimisan juga boleh berlaku ketika tubuh mengalami tekanan dan kegelisahan kronik.

Sebenarnya, orang yang sering stres dan cemas lebih berisiko mengalami mimisan kronik yang berulang dan sering muncul secara tiba-tiba. Tekanan atau kegelisahan tidak menyebabkan mimisan secara langsung. Biasanya terdapat keadaan lain yang menyertai tekanan atau kegelisahan anda yang menyebabkan mimisan.

7. Kehamilan

Mimisan cenderung lebih kerap berlaku semasa kehamilan. Anda tidak perlu panik dan bimbang, kerana mimisan ringan dengan intensiti sekali-sekala semasa kehamilan umumnya tidak berbahaya bagi keadaan ibu dan janin.

Perubahan hormon biasanya merupakan penyebab mimisan pada wanita hamil. Mimisan yang kerap tiba-tiba semasa mengandung biasanya bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan secara berlebihan.

Tahap hormon yang tinggi semasa kehamilan dapat meningkatkan aliran darah estrogen dan progesteron di semua membran mukus di dalam badan wanita hamil, termasuk hidung.

Selaput ini kemudian akan membengkak dan melebar untuk menekan saluran darah di dalamnya. Akibatnya, saluran darah dapat pecah dan membuat mimisan semasa kehamilan.

Selain itu, fasa kehamilan boleh menyebabkan saluran darah di hidung melebar, dan meningkatkan bekalan darah ke hidung wanita hamil. Akibatnya, saluran darah di sekitar hidung mudah pecah dan menyebabkan mimisan.

8. Kanser

Sebilangan besar mimisan akan hilang sendiri tanpa rawatan perubatan yang serius. Walau bagaimanapun, mimisan yang kerap juga boleh menjadi tanda penyakit serius, seperti barah.

Penyebab mimisan boleh menjadi gejala beberapa barah. Berikut adalah tiga jenis barah yang sering dikaitkan dengan mimisan.

Karsinoma nasofaring

Karsinoma nasofaring adalah barah yang berlaku di nasofaring, terletak di bahagian atas faring (tekak), di belakang hidung. Karsinoma sel skuamosa (SCC) adalah jenis barah yang paling biasa di kawasan ini. SCC timbul dari tisu yang melapisi hidung.

Mimisan berulang adalah gejala umum karsinoma nasofaring. Kanser ini bukan sahaja menyebabkan mimisan, tetapi juga menyebabkan lendir yang keluar selalu mengandungi bintik-bintik darah.

Leukemia

Penyebab mimisan yang kerap juga boleh menjadi gejala leukemia. Orang dengan leukemia sering lebam dan mudah berdarah.

Leukemia adalah barah sel darah putih, yang menyekat darah putih daripada melawan jangkitan. Apabila seseorang mengalami leukemia, sumsum tulangnya tidak dapat menghasilkan sel darah merah dan platelet yang mencukupi untuk memenuhi keperluan tubuh.

Limfoma

Limfoma berkembang pada limfosit (sejenis sel darah putih) yang melawan jangkitan. Limfosit yang tidak normal boleh mengganggu sistem imun anda. Ini akan mengurangkan daya tahan terhadap faktor luaran yang berbahaya.

Kerana kelenjar getah bening dan tisu limfatik lain berlaku di seluruh badan, limfoma boleh muncul di hampir mana-mana bahagian badan, termasuk hidung atau sinus (bahagian rongga hidung yang dipenuhi udara di belakang tulang muka). Pertumbuhan tisu limfoid di hidung atau sinus dapat mengikis bahagian dalam saluran darah dan menyebabkan mimisan.

Pertolongan cemas apabila berlaku mimisan

Sekiranya anda atau anak anda mengalami mimisan, kuncinya adalah untuk tetap tenang dan jangan panik. Anda boleh mengambil langkah berikut untuk merawat mimisan, tanpa mengira penyebabnya:

1. Duduk tegak, arahkan badan anda ke hadapan

Sebilangan besar orang ketika mereka mengalami mimisan berbaring atau memiringkan kepala ke belakang. Ini adalah kedudukan yang salah dan tidak digalakkan.

Cara yang betul adalah memastikan kedudukan anda tetap tegak dan mengarahkan badan anda sedikit ke hadapan. Ini dapat mengelakkan darah masuk kembali ke hidung atau saluran udara. Sekiranya anda berbaring, darah akan masuk semula dan dapat menyekat saluran udara.

Semasa darah masih mengalir, jangan sengaja bersin atau berdarah dari hidung. Ini sebenarnya boleh menyebabkan mimisan sukar dihentikan dan merangsang darah yang sudah mulai kering untuk mengalir semula.

2. Picit lubang hidung selama 10 minit

Untuk mengatasi masalah mimisan, cubit lubang hidung anda dengan jari anda (ibu jari dan jari telunjuk) selama 10 minit. Tindakan ini bertujuan memberi penekanan pada titik pendarahan sehingga darah berhenti mengalir.

Semasa anda mencubit hidung untuk menghentikan pendarahan, anda boleh mencuba bernafas melalui mulut anda sebentar.

3. Kompres sejuk

Anda juga boleh meletakkan kompres sejuk di hidung agar darah berhenti lebih cepat. Namun, jangan langsung meletakkan ketulan ais ke hidung. Balut ketulan ais dengan kain atau tuala lembut, kemudian lekatkan ke hidung untuk mengatasi masalah mimisan.

4. Sekiranya mimisan tidak berhenti, segera berjumpa doktor

Sekiranya darah terus mengalir selama lebih dari 20 minit dan tindakan yang telah anda lakukan tidak memberikan hasil, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan perubatan selanjutnya. Anda mungkin diberi ubat untuk mimisan anda mengikut penyebab mimisan anda.

Selain itu, jika anda sukar bernafas, kehilangan banyak darah akibat mimisan, menelan banyak darah dan muntah, dan mimisan berlaku kerana kemalangan serius, anda juga harus berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan lebih lanjut.

Recent Posts