Punca sariawan, dari perkara remeh hingga tanda-tanda penyakit

Hampir semua orang nampaknya mengalami keadaan mulut seperti sariawan. Di mana sahaja ia berlaku, sariawan boleh menyebabkan kesakitan yang luar biasa. Selain digigit, sariawan juga boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan lain yang mungkin tidak anda fikirkan sebelumnya. Ayuh, ketahui pelbagai penyebab sariawan dalam ulasan berikut.

Pelbagai perkara yang menyebabkan sariawan

Luka canker adalah luka terbuka yang muncul di sekitar tisu lembut di mulut, seperti lidah, gusi, pipi, dan atap mulut.

Dipetik dari Mayo Clinic, biasanya sariawan berbentuk bulat atau bujur. Bahagian tengah biasanya berwarna keputihan atau kekuningan, sementara bahagian tepi berwarna kemerahan. Walaupun tidak menular, kesakitan boleh menyukarkan anda makan dan bercakap.

Penampilannya hanya boleh terdapat dalam satu bahagian atau beberapa buah sekaligus. Tidak seperti herpes oral, sariawan bukanlah penyakit berjangkit dan cenderung mudah dirawat.

Biasanya, seseorang mengalami luka sariawan kerana menggigit lidah dan pipi secara tidak sengaja. Namun, ternyata ada banyak perkara lain yang secara tidak sengaja boleh menyebabkan sariawan.

Berikut adalah pelbagai penyebab kerapuhan sariawan yang perlu anda ketahui.

1. Gosok gigi terlalu keras

Anda mungkin merasakan bahawa semakin banyak anda berusaha untuk menggosok gigi, hasilnya dijamin lebih bersih dan berkilat.

Sebenarnya, menggosok gigi terlalu keras sebenarnya boleh menyebabkan gusi dan tisu lembut di mulut sakit dan mungkin berdarah. Akibatnya, inilah yang menyebabkan anda sering mengalami sariawan.

Penting untuk memahami bahawa rongga mulut anda terdiri daripada tisu lembut nipis. Itulah sebabnya, geseran dan hentaman keras yang melanda mulut sangat mungkin menyebabkan sariawan.

Ingat! Anda sememangnya digalakkan untuk menggosok gigi dengan tekun. Namun, pastikan anda menggosok gigi dengan teknik yang betul dan betul. Tidak perlu tergesa-gesa dan terlalu cepat semasa menggosok gigi.

Gosok gigi dengan lembut dan perlahan. Selain gigi dan gusi yang sentiasa sihat, anda juga dilindungi dari risiko sariawan.

2. Hanya memakai pendakap

Setiap prosedur perubatan pasti mempunyai kesan sampingan. Nah, salah satu kesan sampingan yang paling biasa untuk memasang pendakap gigi adalah sariawan. Biasanya sariawan muncul pada minggu pertama penggunaan atau setelah pendakap diketatkan.

Geseran antara wayar atau kurungan dengan bahagian dalam pipi, gusi, lidah, atau bibir boleh menyebabkan luka. Luka ini adalah penyebab sariawan.

Kesakitan yang disebabkan oleh sariawan kerana memakai pendakap dapat dikurangkan dengan berkumur dengan air sejuk. Memampatkan ketulan ais di kawasan mulut yang bermasalah juga dapat mengurangkan rasa sakit dan keradangan di mulut.

3. Mulut kering

Anda mungkin tidak pernah berfikir bahawa selain membuat bau mulut, mulut kering juga boleh menjadi penyebab kerapuhan sariawan.

Sekiranya mulut anda kering, bakteria dan kuman akan lebih mudah tumbuh dan berkembang di sana. Pertumbuhan bakteria dan kuman yang tidak terkawal ini menjadikan anda lebih mudah terkena radang atau jangkitan pada mulut.

Untuk mengelakkan mulut kering, pastikan anda minum banyak air setiap hari. Tidak ada ukuran pasti berapa pengambilan air yang harus diminum. Pada prinsipnya, minum setiap kali anda merasa dahaga.

4. Kekurangan vitamin

Serangan seram tanpa alasan? Ini mungkin kerana anda kekurangan vitamin B.

Ya, pengambilan vitamin B-3 yang rendah (niasin), vitamin B-9 (asid folik), dan vitamin B-12 (cobalamin) boleh menjadi penyebab kerapuhan anda. Sejumlah kajian juga menunjukkan bahawa pengambilan zink, kalsium, dan zat besi yang rendah boleh mencetuskan atau memburukkan lagi sariawan.

Pada dasarnya, apabila anda tidak mendapat nutrien yang mencukupi, fungsi tindak balas imun akan menurun. Nah, inilah yang menyebabkan anda sangat mudah terkena seriawan.

Oleh itu, adalah mustahak untuk memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan harian anda dengan betul. Pastikan juga makan makanan yang kaya dengan vitamin dan mineral setiap hari.

5. Alahan makanan

Cuba ingat makanan yang anda makan baru-baru ini. Mungkin anda sedang makan makanan yang secara tidak sengaja mencetuskan reaksi alergi. Bukan sahaja menjadikan gatal seluruh badan, alahan makanan juga boleh menjadi penyebab kerapuhan sariawan.

Alergi makanan berlaku apabila sistem imun bertindak balas terhadap makanan yang sebenarnya tidak berbahaya. Terdapat banyak jenis alahan makanan. Walau bagaimanapun, susu, telur, coklat, dan makanan laut adalah beberapa makanan yang paling sering mencetuskan alergi.

Mengelakkan alergen makanan adalah kaedah terbaik untuk mencegah sariawan.

6. Kerengsaan di mulut

Adakah anda suka makan makanan masam dan pedas? Berhati-hati. Kedua-dua jenis makanan ini boleh menjadi penyebab kerapuhan sariawan anda, anda tahu! Sebenarnya, makanan yang pedas dan masam juga boleh memburukkan lagi gejala sariawan yang anda alami.

Kenapa begitu? Sebenarnya, makanan yang terlalu berasid dan pedas boleh merengsakan tisu lembut di mulut. Nah, inilah yang mencetuskan luka atau trauma di mulut.

Ternyata bukan hanya makanan yang menyebabkannya. Kerengsaan di mulut juga boleh disebabkan oleh mengunyah tembakau.

Penggunaan ubat gigi yang mengandungi natrium lauril sulfat juga boleh menyebabkan perkara yang sama. Oleh itu, cubalah berhati-hati lagi dalam memilih ubat gigi yang anda gunakan setiap hari.

Bagi sebilangan, kandungan natrium lauril sulfat pada ubat gigi boleh menyebabkan kerengsaan yang seterusnya menyebabkan sariawan.

7. Perubahan hormon

Adakah anda tahu bahawa wanita lebih cenderung mendapat sariawan berbanding lelaki? Tanpa menyedarinya, perubahan hormon yang dialami wanita semasa haid, kehamilan, dan menopaus bulanan boleh menjadi penyebab kerapuhan anda.

Ya, perubahan atau ketidakseimbangan hormon progesteron pada masa-masa ini mempengaruhi peredaran darah di kawasan mulut. Ini menyebabkan tisu lembut di mulut menjadi lebih sensitif.

Sebenarnya, bukan sahaja penyebab sariawan. Perubahan hormon pada masa-masa ini menjadikan wanita lebih rentan terhadap pelbagai masalah mulut. Contohnya, gusi meradang, bengkak, dan berdarah.

8. Gangguan sistem imun

Anak-anak, orang tua, dan orang-orang dengan HIV / AIDS lebih rentan terhadap sariawan daripada orang yang sihat. Begitu juga dengan pesakit barah yang menjalani rawatan kemoterapi. Ini kerana mereka mempunyai sistem imun yang lemah, atau lemah oleh penyakit ini.

Sistem kekebalan tubuh yang lemah secara amnya menjadikan anda lebih rentan terhadap pelbagai masalah kesihatan. Salah satunya adalah penyebab sakit sariawan yang kerap.

9. Penyakit lain

Luka canker yang tidak hilang boleh disebabkan kerana anda mempunyai penyakit tertentu. Anemia dan gangguan darah, misalnya. Masalah kulit dan sistem pencernaan juga boleh menjadi penyebab sariawan.

Penyakit lain seperti lupus, penyakit Behcet, penyakit Celiac, kolitis ulseratif, dan penyakit Crohn juga boleh menjadi penyebab kerapuhan anda.

Dalam kes yang serius, barah mulut juga boleh menjadi penyebab sakit sariawan anda. Tanda barah mulut yang paling khas adalah sariawan yang tiba-tiba muncul tanpa sebab yang jelas.

Sekiranya anda mengalami sariawan yang tidak hilang selama beberapa minggu, segera berjumpa doktor.

Recent Posts