Sakit Kepala Bahagian Kanan: Punca dan Cara Mengatasinya

Adakah anda pernah mengalami sakit kepala di sebelah kanan? Sakit kepala di sisi ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, dari kesan aktiviti harian hingga keadaan perubatan tertentu. Namun, walaupun terdapat pelbagai penyebab sakit kepala sebelah kanan, tidak perlu risau, kerana ada banyak cara untuk mengatasinya. Lihat penjelasan lengkap mengenai sebab, pilihan ubat, dan cara mengatasi sakit kepala sebelah kanan di sini.

Pelbagai penyebab sakit kepala di sebelah kanan

Hampir semua orang, mungkin termasuk anda, mengalami sakit kepala di sebelah kanan sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka. Walau bagaimanapun, penyebab sakit kepala setiap orang mungkin berbeza antara satu sama lain. Berikut adalah beberapa kemungkinan:

1. Faktor gaya hidup

Sakit kepala umumnya disebabkan oleh keadaan selain masalah yang berkaitan dengan struktur tengkorak atau kepala yang merangsang saraf menjadi lebih sensitif terhadap kesakitan.

Ini bermaksud bahawa sakit kepala anda mungkin merupakan manifestasi gaya hidup dan aktiviti harian anda, seperti:

 • Keletihan.
 • Melangkau makanan atau melangkau makanan.
 • Masalah otot leher.
 • Pengarang alias mabuk (tidak sihat selepas minum alkohol).
 • Kekeringan.
 • Postur yang tidak baik.
 • Jadual tidur yang tidak teratur; tidur terlalu lama atau tidak cukup tidur (tidur lewat).
 • Terlalu lama di bawah sinar matahari.
 • Terlalu lama menatap skrin alat.

2. Jangkitan dan alahan

Jangkitan sinus (sinusitis) dan alahan adalah dua keadaan yang boleh menyebabkan sakit kepala di sebelah kanan. Namun, sakit kepala yang anda alami bukan disebabkan oleh sinusitis, tetapi keradangan pada saluran sinus. Keadaan ini boleh menyebabkan tekanan dan kesakitan di belakang tulang pipi dan dahi anda.

3. Terlalu kerap mengambil ubat sakit kepala

Apabila kepala sakit, pengambilan ubat sakit kepala selalu menjadi penyelesaian utama yang dapat mengatasi keadaan ini dengan cepat. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat sakit kepala jangka panjang boleh menyebabkan: sakit kepala pulih.

Sakit kepala pulih termasuk dalam jenis sakit kepala sekunder, iaitu sakit kepala yang berlaku kerana penggunaan ubat yang berlebihan untuk melegakan sakit kepala. Sekiranya anda melakukannya, rasa sakit di bahagian kanan kepala cenderung menjadi semakin teruk ketika anda bangun.

4. Tekanan

Badan anda menganggap tekanan anda sebagai ancaman. Jadi untuk melindungi diri anda, tubuh akan melepaskan sekumpulan hormon stres seperti adrenalin, kortisol, dan norepinefrin dalam jumlah besar. Pembebasan molekul hormon ini boleh mencetuskan sakit kepala.

Tekanan sakit kepala yang muncul di sebelah kanan yang dapat anda rasakan selama 30 minit dan bahkan lebih dari 7 hari. Kesakitan biasanya hilang secara beransur-ansur setelah anda menghilangkan tekanan.

Sakit kepala stres dicirikan oleh rasa sakit yang membosankan yang terasa menekan dan mengikat kepala dan merebak ke seluruh kepala, tetapi tidak berdenyut. Gejala ini sering disertai dengan sensasi otot-otot di bahagian belakang leher yang ditarik atau diketatkan.

5. Ketegangan sakit kepala

Kesakitan di bahagian kanan kepala juga boleh disebabkan oleh sakit kepala yang tegang. Sakit kepala jenis ini adalah salah satu jenis sakit kepala yang paling biasa.

Sebilangan besar orang mengalami keadaan ini kerana tekanan atau tekanan emosi dalam kehidupan seharian mereka. Yang lain mengalami sakit kepala yang tegang, kerana otot yang ketat di bahagian belakang leher dan kulit kepala.

Sakit kepala ini akan menyebabkan sensasi seperti kepala ditekan oleh objek berat atau dibalut erat dengan tali getah. Bukan hanya itu, badan anda akan merasa sakit di bahu yang merebak ke leher dan kepala, pening, malah kehilangan selera makan.

Umumnya, seseorang yang sering mengalami sakit kepala ketegangan untuk jangka masa yang panjang, sekitar 30 minit. Sebenarnya, sakit kepala yang tegang di sebelah kanan boleh berlanjutan sehingga seminggu.

6. Migrain

Sakit kepala migrain sering terasa berdenyut dan hanya tertumpu pada satu bahagian kepala, contohnya sebelah kanan. Di samping itu, sakit kepala migrain dapat diperburuk oleh aktiviti fizikal yang anda lakukan.

Contohnya, naik dan turun tangga atau terkena cahaya terang dan bunyi kuat. Selain itu, sakit kepala migrain yang mungkin muncul di sebelah kanan kepala juga boleh disertai dengan gejala lain seperti mual dan muntah.

7. Neuralgia trigeminal

Neuralgia trigeminal, juga dikenali sebagai tic doloureux adalah salah satu penyebab sakit kepala di sebelah kanan. Neuralgia trigeminal adalah gangguan yang menyebabkan kesakitan pada saraf trigeminal. Saraf ini adalah saraf utama di wajah yang terletak di pelipis.

Masalah ini agak jarang berlaku, tetapi jika anda sudah mengalaminya, keadaan ini cenderung membawa kepada keadaan kronik. Penyakit ini menyebabkan kesakitan yang cukup teruk dan boleh menyebabkan kehilangan tenaga.

Sekiranya anda mengalami sakit kepala di sebelah kanan, anda akan merasa lebih banyak tekanan di sebelah kanan. Sekiranya sakit kepala anda kronik, anda mungkin merasakan sensasi panas dan kesakitan yang tiba-tiba di wajah anda selama beberapa minit.

Gejala boleh berlanjutan selama berhari-hari, minggu, atau berbulan-bulan dan boleh hilang selama beberapa bulan atau tahun

Keadaan ini jika tidak diubati dengan segera dapat melemahkan seluruh tubuh penghidap. Neuralgia trigeminal dapat melemahkan saluran darah di batang otak, dan boleh menyebabkan strok.

8. Arteritis temporal

Arteritis temporal juga merupakan salah satu penyebab sakit kepala sebelah kanan. Ateritis temporal juga dikenali sebagai penyakit arteri sel gergasi atau penyakit Horton.

Ini berlaku apabila terdapat keradangan dan kerosakan pada arteri yang membawa aliran darah ke otak. Keadaan ini juga sering dikaitkan dengan jangkitan serius yang menyebabkan kekurangan imun pada sel-sel batang otak atas, malah menyebabkan kebutaan secara tiba-tiba.

Arteritis temporal umumnya dialami oleh orang berusia 50 tahun ke atas. Namun, tidak jarang usia yang lebih muda juga dapat mengalaminya.

Biopsi arteri temporal diperlukan untuk mendiagnosis keadaan ini.

9. Neuralgia Occipital

Terdapat dua saraf oksipital di tulang belakang serviks atas yang mengalir dari otot ke kulit kepala anda. Kerengsaan pada saraf ini boleh menyebabkan rasa sakit akibat tekanan atau kesemutan.

Selalunya kesakitan hanya akan berada di satu bahagian kepala anda. Oleh itu, keadaan ini boleh menyebabkan sakit kepala di sebelah kanan atau di sebelah kiri.

Tanda dan gejala sakit kepala sebelah kanan

Bergantung pada jenis sakit kepala dan di mana rasa sakit berada, gejala boleh berubah seperti berikut:

Beberapa gejala umum sakit kepala ketegangan sebelah kanan adalah:

 • Kesakitan berkisar antara ringan hingga sederhana.
 • Kesakitan melanda seluruh kepala.
 • Kesakitan itu berterusan sepanjang hari.
 • Sakit kepala ketika bangun tidur atau bangun dari posisi tidur.
 • Keletihan.
 • Kesukaran menumpukan perhatian.
 • Sedikit sensitif terhadap silau dan suara kuat.
 • Sakit pada otot.

Beberapa gejala umum sakit kepala sebelah kanan akibat migrain adalah:

 • Kesakitan berkisar antara sederhana hingga teruk.
 • Penglihatan kabur.
 • Pening dan muntah.
 • Sakit perut.
 • Hilang selera makan.
 • Titik buta ('titik buta' dalam penglihatan anda).
 • Kulit pucat.
 • Kesakitan yang berterusan dan teruk, terbakar dan menikam di satu bahagian kepala.
 • Kesakitan terletak di belakang satu mata atau kawasan mata dan tidak berubah sisi.
 • Rasa sakit berkurang secara beransur-ansur dalam sehari dan berulang pada hari yang sama.

Mungkin ada tanda-tanda dan gejala sakit kepala sebelah kanan yang tidak disenaraikan di atas. Sekiranya anda mempunyai kebimbangan mengenai gejala tertentu, berjumpa doktor.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Anda harus mendapatkan rawatan perubatan dengan segera sekiranya bahagian kanan sakit kepala semakin teruk dan teruk. Dipetik dari Cleveland Clinic, sakit kepala di satu pihak dapat memberi isyarat kepada perkara yang berbeza. Anda harus tahu berapa lama kesakitan itu berlanjutan atau sama ada ia datang dan berlalu.

Penting untuk mengetahui lebih lanjut mengenai keadaan tersebut untuk mengelakkan penyebab sekunder. Sekiranya anda mengalami simptom lain yang mengiringi sakit kepala di sebelah kanan, seperti ruam di leher dan dahi, atau sakit kepala yang membuat leher kaku dan sukar untuk bergerak.

Anda juga harus menghubungi doktor terdekat, jika anda mengalami gejala sakit kepala berikut:

 • Sakit kepala untuk menjadikan badan lemah.
 • Kehilangan penglihatan secara tiba-tiba.
 • Sakit kepala menyebabkan penglihatan berganda.
 • Menjerit hingga sakit.
 • Sakit di dekat telinga dan mata.
 • Kepala sakit banyak ketika bergerak atau ketika batuk.

Bagaimana doktor mendiagnosis sakit kepala di sebelah kanan?

Buat janji temu dengan doktor anda sekiranya anda mengalami perubahan kekerapan atau keparahan sakit kepala sebelah kanan anda. Semasa anda berjumpa doktor ke hospital, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal terlebih dahulu. Di samping itu, doktor juga akan bertanya mengenai sejarah perubatan anda dan sebarang gejala yang timbul.

Oleh itu, doktor akan menjalankan ujian yang berbeza untuk mengesahkan diagnosis sakit kepala sebelah kanan anda. Ujian yang mungkin dilakukan meliputi:

 • Ujian darah yang mencari jangkitan pada saraf tunjang atau otak, toksin, atau masalah saluran darah.
 • Imbasan CT kranial, untuk mendapatkan pandangan rentas otak anda, yang dapat membantu mendiagnosis jangkitan, tumor, pendarahan di otak, dan kerosakan otak.
 • Ujian saringan MRI kepala. Ujian ini adalah untuk menerangkan perincian saluran darah dan otak, termasuk kelainan pada otak dan sistem saraf, pendarahan di otak, strok, masalah dengan saluran darah, dan jangkitan.

Pilihan ubat untuk merawat sakit kepala di sebelah kanan

Cara yang paling biasa untuk merawat sakit kepala sebelah kanan adalah dengan mengambil ubat bebas. Ini bermaksud bahawa anda tidak perlu menggunakan preskripsi dari doktor sekiranya anda ingin membeli ubat untuk merawat sakit kepala di sebelah kanan.

Sebilangan besar kesakitan yang dirasakan di bahagian kanan kepala dapat dibantu dengan mengambil ubat penahan sakit. Berikut adalah beberapa ubat yang boleh digunakan untuk merawat sakit kepala, seperti:

 • Aspirin.
 • Naproxen (Aleve).
 • Paracetamol (Tylenol).
 • Ibuprofen (Advil, Motrin).

Walau bagaimanapun, ubat ini tidak boleh digunakan secara berlebihan. Menggunakan ubat-ubatan di kaunter terlalu kerap boleh menyebabkan bangkit semula atau sakit kepala yang disebabkan oleh ubat penahan sakit.

Sakit kepala jenis ini sukar dirawat dan boleh berlaku jika anda sudah bergantung kepada ubat-ubatan yang menyebabkan kesakitan setelah kesan ubat-ubatan tersebut hilang.

Cara cepat mengatasi sakit kepala di sebelah kanan

Apabila penyebab sakit kepala di sebelah kanan datang, ada di antara anda yang enggan minum ubat secara berterusan. Oleh itu, cubalah ubat sakit kepala semula jadi sebelum bergegas minum ubat untuk menghilangkan sakit kepala di sebelah kanan:

1. Rehat di bilik yang gelap

Sekiranya sebelah kanan sakit kepala muncul semasa anda bergerak, segera cari tempat untuk berbaring atau hanya duduk. Cuba berehat di bilik yang tenang dan gelap.

Elakkan kebisingan dari persekitaran di sekitarnya. Tenang dan cuba merehatkan kepala dan bahu anda. Ini mungkin berkesan untuk mengurangkan kesakitan di bahagian kanan kepala.

2. Tenang

Anda juga boleh melakukan relaksasi sebagai cara melegakan sakit kepala di sebelah kanan. Sekiranya anda biasa bermeditasi, anda boleh menggunakan teknik meditasi untuk melegakan sakit kepala di sebelah kanan.

Tutup mata anda dan tarik nafas. Bayangkan jika anda berada di tempat selesa kegemaran anda dan sakit kepala di sebelah kanan secara beransur-ansur hilang.

3. Memampatkan

Cara lain untuk meredakan sakit kepala yang anda rasakan ialah dengan menggunakan kompres sejuk dan kompres panas.

Cuba tekan dahi dan belakang leher anda dengan menggunakan kain lap yang hangat. Ini akan membantu meningkatkan peredaran darah dan merehatkan otot-otot yang kaku. Selepas itu, teruskan dengan memampatkan bahagian dengan kompres sejuk.

Anda boleh menggunakan beberapa ketulan ais yang dibalut dengan sapu tangan. Kesan sejuk ini akan mengecutkan saluran darah. Apabila saluran darah mengecut, tekanan pada saraf sensitif yang menyebabkan bahagian kanan kepala merasa sakit akan berkurang.

4. Urut ringan

Anda boleh mencuba mengurut kawasan yang terkena dengan jari telunjuk dan ibu jari anda. Beri urutan ringan secara berterusan selama 7-15 saat, kemudian lepaskan. Ulangi lagi sehingga anda merasakan kesakitan di bahagian kanan kepala dikurangkan.

Cuba minta orang lain mengurut kepala, leher, dan bahu anda. Anda boleh melakukan ini untuk melegakan sakit kepala.

Mintalah untuk mengurut dengan tekanan yang betul, kerana jika terlalu lambat ia tidak akan mengendurkan otot yang tegang, tetapi jika terlalu keras ia akan menambah sakit kepala anda.

5. Pengambilan makanan

Penurunan kadar gula dalam darah boleh menyebabkan sakit kepala, termasuk di sebelah kanan kepala. Cuba makan makanan ringan atau minum teh manis panas terlebih dahulu. Sebagai alternatif, anda boleh makan sejumlah makanan yang dapat meredakan sakit kepala.

Cobalah untuk selalu makan tepat pada waktunya untuk mengelakkan sakit kepala di sebelah kanan yang disebabkan oleh penurunan kadar gula dalam darah.

6. Regangan

Sakit kepala di sebelah kanan yang anda rasa mungkin disebabkan oleh otot yang tegang di bahu dan leher. Ketegangan ini boleh berlaku akibat tekanan, keletihan, atau duduk dalam posisi yang sama terlalu lama.

Sekiranya ini adalah penyebab sakit kepala anda, anda boleh melakukan peregangan sederhana seperti menundukkan kepala ke satu sisi dan kemudian perlahan-lahan memusingkannya ke bawah dalam satu bulatan. Kemudian, biarkan dagu menyentuh dada anda. Anda boleh mengulang di seberang.

7. Jangan lupa minum air

Salah satu tanda dehidrasi adalah sakit kepala yang boleh anda rasakan di sebelah kanan. Sekiranya sakit kepala di sebelah kanan disertai dengan dahaga, mulut kering, keletihan berlebihan, dan kencing yang tidak kerap, cubalah minum segelas air.

Selepas sakit kepala sebelah kanan mereda, cuba cari tahu apa yang menyebabkannya. Anda mungkin makan lewat, tidak cukup minum, stres, atau terlalu lama anda duduk dalam keadaan tidak selesa. Perkara-perkara ini biasanya menjadi penyebab sakit kepala ketegangan.

Dengan mengetahui terlebih dahulu punca sakit kepala sebelah kanan dan bagaimana mengatasinya, anda dapat mengelakkannya kembali pada masa akan datang.

Recent Posts