7 Cara Selamat untuk Berhubungan Seks untuk Mengurangkan Risiko |

Apabila bercakap mengenai seks selamat, perkara pertama yang terlintas di fikiran adalah penggunaan kondom. Walaupun dapat mencegah risiko penularan penyakit dan kehamilan yang tidak diingini, seks yang selamat tidak hanya terbatas pada penggunaan kondom.

Terdapat banyak pertimbangan dan perkara lain yang perlu anda persiapkan, baik dari segi fizikal dan mental, untuk melakukan hubungan seks yang selamat. Ayuh, baca terus untuk mengetahui apa sebenarnya prinsip seks selamat!

Apakah kepentingan mengetahui cara melakukan hubungan seks yang selamat?

Seks yang selamat adalah semua bentuk aktiviti seksual yang dilakukan sebagai langkah pencegahan untuk melindungi diri dan pasangan mereka dari risiko penyakit kelamin.

Semua bentuk hubungan seksual membawa risiko mereka sendiri, bahkan mencium.

Ya, walaupun sering dianggap sebagai aktiviti intim yang tidak berisiko, mencium bibir boleh menjadi perantara penyebaran penyakit melalui pertukaran air liur antara anda dan pasangan.

Atas sebab ini, setiap orang mesti memahami cara melakukan hubungan seks yang selamat. Hubungan intim yang berisiko boleh menyebabkan pelbagai penyakit, seperti:

  • klamidia,
  • gonorea,
  • sifilis,
  • HIV, dan
  • trichomoniasis.

Sementara itu, hubungan seks dikatakan tidak selamat atau berisiko jika anda dan pasangan melakukan aktiviti seksual tanpa langkah berjaga-jaga, terutamanya tidak menggunakan kondom.

Secara sederhana, prinsip seks yang selamat adalah strategi yang bertujuan untuk mengurangkan risiko dan kesan buruk dari sebarang jenis aktiviti seksual.

Prinsip seks yang selamat juga boleh merangkumi perlindungan diri dari kehamilan yang tidak dirancang.

Bagaimana anda menjaga keselamatan seks?

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan untuk melakukan hubungan seks yang selamat, berikut adalah perinciannya:

1. Pastikan pasangan anda ingin melakukan hubungan seks

Komunikasi adalah kunci untuk mempunyai hubungan seksual yang sihat dan bahagia. Salah satu bentuk komunikasi dalam hubungan seks adalah memberi dan mendapat persetujuan antara satu sama lain.

Ramai berpendapat bahawa persetujuan di sini bermaksud "persetujuan". Walau bagaimanapun, definisi ini masih kurang tepat.

Sebabnya, walaupun anda dan pasangan anda "seperti satu sama lain", itu tidak bermaksud anda berdua ingin terlibat dalam aktiviti seksual tertentu pada masa yang sama.

Perjanjian adalah perjanjian yang dipersetujui antara semua pihak dalam keadaan sedar untuk melakukan aktiviti seksual.

Persetujuan ini mesti ada pada setiap kesempatan atau setiap kali anda dan pasangan anda melakukan hubungan seks.

Memberi persetujuan untuk satu aktiviti pada satu masa tidak menjamin ini juga akan berlaku untuk sesi seks berikutnya atau hubungan seksual berulang.

Contohnya, bersetuju untuk mencium tidak bermakna pasangan anda memberi anda kebenaran untuk menanggalkan pakaian.

Kedua-duanya bersetuju untuk melakukan hubungan seks malam ini juga tidak menjamin pasangan bersedia melakukan hubungan seks esok dan seterusnya.

Pengesahan adalah cara yang paling penting dan sangat penting jika anda ingin mempunyai pengalaman seks yang baik dan selamat.

Apabila salah satu pihak tidak mood (mood buruk) atau anda sebenarnya tidak mahu melakukan hubungan seks, anda tidak boleh memaksanya.

Ini bukan sahaja akan memicu pertengkaran antara anda berdua, tetapi seks yang dipaksa, diancam, atau tidak sesuai dapat membuat anda bermasalah dengan undang-undang.

Ingat bahawa "tidak" adalah "tidak". Jadi, tidak ada cara lain untuk memecahkannya.

Persetujuan juga tidak perlu dibuat secara lisan. Anda boleh menarik balik persetujuan anda pada bila-bila masa semasa melakukan aktiviti seksual sekiranya anda merasa tidak selesa.

2. Gunakan kondom

Kondom adalah salah satu cara yang mesti dilakukan sebagai bentuk seks yang selamat.

Kondom boleh dikatakan salah satu kaedah paling berkesan untuk melindungi anda dari penyakit kelamin dan kehamilan yang tidak diingini (jika ini juga membimbangkan anda).

Sekiranya pasangan anda nampaknya tidak bersetuju, cuba bincangkan lagi mengenai risiko seks tanpa perlindungan yang mungkin anda hadapi.

Seks yang terjamin dengan kondom juga dipengaruhi oleh cara anda menggunakannya. Menurut laman web NHS, kondom dapat menjamin pencegahan kehamilan hingga 98 persen.

Namun, cara menggunakan kondom yang salah boleh merobek bahan sehingga risiko kehamilan dan penularan penyakit masih dapat mengintai anda.

Anda boleh mengalahkannya dengan memilih bahan kondom yang tepat, mengetahui cara menggunakannya dengan betul, dan menggunakan pelincir tambahan untuk mengelakkan kondom bocor.

3. Hadkan hubungan seks hanya untuk satu orang pada satu masa

Cara paling selamat untuk melakukan hubungan seks adalah dengan tidak mempunyai banyak pasangan seks pada masa yang sama.

Sekiranya anda dan pasangan anda berkomitmen untuk melakukan hubungan eksklusif, hadkan semua aktiviti seksual hanya untuk anda berdua.

Semakin kerap anda menukar pasangan seks, apalagi melakukan pelbagai aktiviti seksual dengan beberapa orang yang berdekatan, semakin tinggi risiko anda dijangkiti penyakit kelamin.

Sebabnya, cinta satu malam dengan orang asing berkait rapat dengan seks tanpa perlindungan yang berpotensi menjadi pintu masuk penyebaran sejumlah penyakit berjangkit.

Pada asasnya, anda berdua tidak mengetahui apa-apa mengenai keadaan kesihatan masing-masing.

Bukan hanya status kesihatan, bahkan nama penuh, alamat, dan pekerjaan tidak boleh menjadi topik perbualan.

Sekiranya anda telah membuat keputusan yang tegas untuk hanya melakukan hubungan seks dengan satu pasangan pada masa ini, walaupun anda sudah berkahwin secara sah, anda juga perlu mengetahui sejarah aktiviti seksual mereka yang lalu.

Memeriksa sejarah perubatan dan aktiviti seksual anda juga penting setiap kali anda memulakan hubungan dengan orang baru.

4. Jaga kebersihan organ intim anda selepas hubungan seks

Cara lain yang tidak kurang pentingnya melakukan hubungan seks dengan selamat adalah menjaga kebersihan alat kelamin anda.

Anda tidak perlu mandi segera, anda hanya perlu mencuci dan membersihkan organ seks anda terlebih dahulu setelah melakukan hubungan seks.

Membersihkan zakar dan vagina selepas hubungan seks berguna untuk mencegah jangkitan bakteria atau ragi.

Sebabnya, zakar dan vagina mungkin terdedah kepada pelbagai jenis kuman, bakteria, dan kotoran dari pelbagai perkara ketika bercinta, misalnya tangan, pelincir, mainan seks (mainan seks), dan mulut.

Walau bagaimanapun, elakkan menggunakan sabun antibakteria atau produk kebersihan feminin ( douching ) membersihkan faraj.

Bahan kimia dari pembersih ini sebenarnya berisiko mengganggu keseimbangan tahap pH di kawasan intim anda.

Ini meningkatkan risiko jangkitan atau kerengsaan. Sebaliknya, basuh alat kelamin anda dengan air bersih dan ganti seluar dalam dengan yang baru (jika ada).

Di samping itu, penting untuk terus ke bilik mandi dan membuang air kecil selepas melakukan hubungan seks.

Ini boleh menjadi salah satu cara utama untuk mencegah jangkitan saluran kencing pada wanita.

5. Bersih mainan seks selepas digunakan

Mainan seks alias mainan seks sering digunakan untuk meningkatkan keseronokan hubungan seksual di tempat tidur atau digunakan untuk melancap.

Agar anda mengelakkan penyakit berbahaya, pastikan anda membersihkannya dengan kerap mainan seks selepas digunakan.

Ini juga berlaku walaupun anda menggunakan mainan itu sendiri. Elakkan juga berkongsi mainan seks dengan orang lain.

Gunakan mainan seks berkongsi dengan orang lain dapat meningkatkan peluang anda dijangkiti penyakit ini.

6. Periksa sendiri badan anda

Cara lain yang tidak boleh anda lewatkan untuk melakukan hubungan seks dengan selamat adalah dengan memahami keadaan badan anda sendiri.

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, seks tanpa perlindungan dapat meningkatkan risiko anda dijangkiti penyakit kelamin.

Malangnya, banyak jenis penyakit kelamin tidak menunjukkan gejala selama bertahun-tahun.

Walaupun begitu, ada tanda-tanda awal yang dapat anda gunakan sebagai tanda bahawa mungkin ada sesuatu yang tidak normal dengan badan anda, iaitu:

  • Pendarahan zakar atau faraj tanpa sebab
  • Sakit / panas ketika membuang air kecil
  • Sakit semasa hubungan seks
  • Ruam dan luka pada kulit (termasuk di kawasan genital)

Bagi wanita, gejala lain yang perlu diperhatikan termasuk keputihan yang berbeza daripada biasa dan vagina yang gatal atau menyakitkan.

Keputihan yang tidak normal, misalnya, berwarna keruh, kehijauan, lebih putih susu, atau merah jambu / berdarah, dan mempunyai bau amis yang tajam atau busuk.

Perhatikan apa-apa perubahan dalam badan anda selepas hubungan seks (dengan atau tanpa kondom) dan berjumpa doktor jika anda melihat tanda-tanda dan gejala yang mencurigakan.

7. Lakukan ujian seks

Lakukan pap smear jika anda berumur lebih dari 21 tahun dan aktif secara seksual (pernah melakukan seks penetrasi).

Kaedah ini berkesan sebagai langkah pencegahan dari penyakit kelamin sehingga anda dapat melakukan hubungan seks dengan selamat.

Di samping itu, anda boleh melakukan ujian penyakit kelamin secara berkala untuk memeriksa status kesihatan pembiakan anda.

Pada hakikatnya, belajar cara selamat untuk melakukan hubungan seks melatih anda untuk lebih bijak dalam hubungan seks.

Prinsip ini juga harus diajarkan oleh ibu bapa kepada anak-anak mereka sebagai sebahagian daripada pendidikan seks sejak usia dini.

Recent Posts