9 Cara Pantas untuk Mengatasi Kesesakan Hidung pada Bayi •

Hidung si kecil anda tersumbat dan berair? Sudah tentu ini menjadikannya tidak selesa, jadi bayi akan cerewet dan menangis. Biasanya, keadaan ini tidak berbahaya dan akan hilang dengan sendirinya. Namun, sekiranya kesesakan hidung membuat bayi tidak mempunyai selera makan, sudah tentu ibu akan risau. Untuk mempermudahnya, berikut adalah cara mengatasi kesesakan hidung pada bayi mulai dari ubat semula jadi hingga perubatan.

Cara mengatasi hidung tersumbat pada bayi

Hidung bayi yang tersumbat menyukarkan anak anda bernafas sehingga selera makannya berkurang. Sekiranya selera makan anda menurun, ibu akan risau makanan dan nutrisi bayi terganggu.

Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi kesesakan hidung pada bayi yang boleh dicuba oleh ibu di rumah.

1. Membersihkan ingus dan lendir di hidung bayi

Kadang kala lendir atau lendir bayi akan mengeras dan menjadi berkerak jika anda tidak membersihkannya.

Adalah lebih baik bagi ibu bapa untuk membersihkan hidung bayi dengan kerap, ketika anak itu sihat atau demam.

Membersihkan hidung bayi secara teratur dapat mengelakkan penyumbatan hidung kerana kerak atau lendir dari lendir yang mengeras.

Cara yang boleh anda lakukan ialah menggunakan penyumbat telinga ( Putik kapas ). Kemudian basahi dengan air suam dan ibu dapat mengambil kotoran yang mengeras.

Untuk mempermudahnya, ibu dapat membuang kotoran pada hidung bayi semasa dia tidur untuk mengatasi kesesakan hidung bayi.

2. Pastikan si kecil anda terhidrat

Memetik dari Nationwide Children, jika keperluan cecair bayi dipenuhi, tisu hidung atau hidung akan terus lembap.

Ibu boleh memberi air minuman dan berusaha untuk tidak memberikan terlalu banyak minuman manis.

Bagi bayi yang masih diberi susu ibu secara eksklusif, ibu boleh menyusukan anak mereka sekerap mungkin.

3. Tepuk perlahan belakang bayi

Biasanya, bayi dengan hidung tersumbat akan cerewet dan tidak selesa. Untuk mengatasi hidung tersumbat, ibu boleh menepuk belakang bayi dengan lembut.

Letakkan bayi di perutnya dan kemudian tepuk belakangnya dengan lembut. Kaedah ini juga membantu lendir yang tersumbat keluar dari hidung.

4. Sesuaikan kedudukan tidur bayi

Buat dia lebih selesa apabila hidungnya tersumbat dengan mengangkat kepalanya. Kedudukan kepala yang lebih tinggi memudahkan si kecil menghirup udara.

Selain itu, kedudukan ini juga menjadikan lendir tidak bergumpal di hidung. Jangan lupa memenuhi keperluan cecair bayi, agar lendir tidak menyumbat pernafasan.

4. Hidupkan pelembap

Cara lain untuk mengatasi kesesakan hidung pada bayi adalah dengan menggunakan humidifier atau humidifier.

Alat ini akan menjadikan udara di dalam bilik menjadi hangat dan lembap, sehingga lendir tidak mengeras di hidung.

Sekiranya menggunakan pelembap tidak berfungsi, anda juga boleh menggunakan nebulizer yang cukup mampu mengatasi lendir yang tersumbat di hidung.

5. Jauhkan kanak-kanak dari asap rokok

Asap rokok boleh memburukkan lagi kesesakan hidung pada bayi. Ini kerana asap rokok mencetuskan keradangan pada tisu hidung dan meningkatkan pengeluaran lendir.

Oleh itu, ibu bapa tidak boleh merokok di rumah atau bilik tempat anak menghabiskan masa.

Menjauhkan kanak-kanak dari asap rokok dapat membantu proses pemulihan kesesakan hidung dengan lebih cepat.

6. Beri anak suam suam

Untuk mengatasi kesesakan hidung pada bayi, ibu dapat memberikan sup suam kepada anak mereka dengan perasa bawang putih.

Sebabnya, berdasarkan kajian dari Jurnal Pemakanan Klinikal Sebatian allicin dalam bawang putih membantu sistem ketahanan badan.

Sementara vitamin C mempercepat proses penyembuhan hidung tersumbat.

Memberi sup suam adalah cara mengatasi kesesakan hidung pada bayi yang boleh dilakukan oleh ibu di rumah, tanpa memerlukan lawatan ke doktor.

Walau bagaimanapun, jika ibu merasakan bahawa gejala tidak membaik atau bertambah buruk, jangan ragu untuk membawa anak anda berjumpa doktor.

7. Sapukan garam ke hidung

Saline adalah semburan hidung (sering juga disebut semburan hidung) yang selamat untuk bayi, balita, dan anak-anak.

Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan pengeluaran lendir yang menyumbat hidung.

Agar si kecil anda selesa, gunakan ubat ini ketika dia sedang berbaring. Seterusnya, angkat sedikit kepala anak dan semburkan ubat 2-3 kali melalui lubang hidung bayi.

Selain semburan garam, ibu juga dapat menggunakan garam dalam bentuk titisan, untuk mengurangkan lendir dan mengatasi kesesakan hidung pada bayi.

Letakkan bayi ke bawah dan angkat kepalanya. Kemudian, jatuhkan ubat 2-3 kali ke dalam setiap lubang hidung dan tunggu selama 60 saat.

Biasanya, selepas itu lendir akan keluar dan bayi akan bersin atau batuk.

8. Hirup hidung bayi dengan jarum suntik mentol

Anda boleh menggunakan jarum suntik atau penghisap bayi jika lendir tidak keluar setelah menggunakan titisan atau semburan.

Kaedah menangani hidung tersumbat ini sesuai untuk bayi di bawah umur 6 bulan.

Oleh itu, setelah menggunakan titisan, sehingga lendir keluar dengan cepat, ibu dapat menyedutnya dengan alat ini.

Pertama, ibu boleh menekan bahagian alat yang membonjol. Kemudian, masukkan penitis ke lubang hidung dan keluarkan bahagian yang menonjol.

Dengan cara itu, ingus akan dimasukkan ke dalam alat dan menjadikan anak kecil anda bebas dari hidung yang tersumbat.

9. Titisan hidung selain ubat sejuk

Sebilangan ibu bapa mungkin ingin memberi ubat oral seperti dekongestan atau antihistamin untuk merawat kesesakan hidung pada bayi.

Namun, lebih baik ibu tidak tergesa-gesa untuk memberikan ubat jenis ini kerana masih memerlukan kajian lebih lanjut mengenai keberkesanannya pada anak-anak.

Melancarkan dari halaman Hospital Kanak-kanak Nationwide, alternatif lain untuk ubat oral adalah pemberian titisan hidung yang mengandungi 0.25 mg oksimetazolin.

Memetik dari A.S. Perpustakaan Negara Perubatan, oxymetazoline berperanan dalam melegakan kesesakan hidung akibat rinitis akut, sinus, dan keadaan alergi.

Sebagai tambahan kepada bentuk titisan hidung, oksimetazolin juga boleh didapati dalam bentuk sembur atau semburan.

Satu perkara yang perlu anda ingat, jangan lupa untuk selalu membaca arahan penggunaan dan tempoh penggunaan untuk setiap produk pada label pembungkusan.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts