Centella Asiatica (Daun Gotu Kola), Apa Manfaat untuk Kulit?

Centella asiatica, atau juga dikenal sebagai daun gotu kola, adalah tanaman herba yang diketahui mempunyai banyak manfaat untuk merawat pelbagai masalah kesihatan. Centella asiatica Ia juga mempunyai manfaat untuk kulit.

Ekstrak daun Gotu kola biasanya terdapat dalam bentuk krim, produk serum, atau ampul yang disapukan terus ke kulit. Bahan aktif ini meresap jauh ke dalam lapisan kulit dan berfungsi secara langsung pada sel untuk mengatasi masalah kulit anda.

Apa itu Centella asiatica (Daun Gotu kola)?

Centella asiatica adalah daun hijau berbentuk kipas yang biasanya ditanam dan digunakan untuk tujuan perubatan. Selain dikenal sebagai gotu kola, tanaman yang satu ini juga memiliki nama lain Gotu Kola.

Herba yang banyak digunakan dalam perubatan tradisional Cina dan India mempunyai banyak kegunaan untuk kesihatan, seperti meningkatkan mood, meningkatkan daya ingatan, menurunkan kadar gula dalam darah, dan merawat penyakit pada kulit.

Tumbuhan ini dari keluarga Apiaceae mengandungi pelbagai bahan bioaktif yang bertindak sebagai antioksidan, antimikroba, dan antivirus. Malah, daun gotu kola juga mempunyai khasiat anti-ulser (mengatasi luka di dinding perut dan duodenum).

Pakar di Pusat Perubatan Universiti Maryland menyatakan bahawa walaupun ramuan ini selamat, anda tidak boleh menggunakannya selama lebih dari enam minggu tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu.

Selain itu, orang yang mempunyai penyakit hati (hati) dan sejarah barah kulit juga tidak disarankan untuk memakan tanaman yang satu ini. Sebabnya, kandungan di dalamnya berpotensi menyebabkan bahaya pada hati ketika digunakan dalam jangka panjang.

Manfaat Centella asiatica untuk kulit

Dari banyak faedah untuk kesihatan, kegunaan Centella asiatica untuk kulit tidak boleh diragui. Berikut adalah pelbagai faedah daun gotu kola untuk kesihatan kulit.

1. Mempercepat penyembuhan luka

Daun Gotu kola mengandungi bahan kimia yang dikenali sebagai triterpenoid. Bahan ini berguna untuk mempercepat perawatan luka dengan meningkatkan kadar antioksidan, menguatkan tisu kulit, dan meningkatkan bekalan darah ke kawasan luka.

Penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Antarabangsa Luka Ekstremitas Bawah mendapati bahawa luka pada tikus yang dirawat dengan ekstrak daun gotu kola sembuh lebih cepat daripada luka yang tidak dirawat.

Di samping itu, satu lagi kajian yang diterbitkan di Minerva Chirurgica juga menemui bukti bahawa Centella asiatica mampu mengurangkan parut pembedahan setelah diberikan dalam bentuk dos oral.

Malah, kajian lain juga menyebutkan bahawa ramuan yang satu ini juga dapat membantu menyembuhkan luka bakar dan mengurangkan risiko jangkitan luka.

2. Sebagai rawatan anti penuaan

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Ayurveda dan Perubatan Integratif, Centella asiatica dapat meningkatkan pembentukan kolagen dalam badan. Kolagen adalah protein penting yang menyokong tisu kulit.

Seiring bertambahnya usia, penghasilan kolagen dalam badan menurun. Sebenarnya, protein yang satu ini bertindak sebagai asas utama kulit untuk kekal anjal. Tanpa kolagen yang mencukupi, kulit akan lebih mudah mengalami kerosakan.

Inilah sebab mengapa Centella asiatica menjadi salah satu bahan aktif yang tidak pernah hilang dari produk anti-penuaan. Penggunaan gotu kola, baik dalam bentuk makanan tambahan dan produk penjagaan kulit, dapat membantu kulit anda menjadi lebih anjal.

3. Pudar tanda regangan

Dipetik dari penyelidikan dalam jurnal Kemajuan dalam Dermatologi dan Alergologi, daun gotu kola dapat mengurangkan penampilan tanda regangan. Manfaat ini berasal dari kandungan triterpenoid yang dapat meningkatkan pengeluaran kolagen dalam badan.

Di samping itu, triterpenoid di Centella asiatica Ia juga bukan sahaja menyamarkan tanda regangan yang ada, tetapi juga mencegahnya terbentuk tanda regangan baru.

Anda boleh menggunakan pelbagai krim topikal yang mengandungi ekstrak gotu kola pada kawasan yang berjerawat tanda regangan. Walau bagaimanapun, cubalah melakukan ujian kulit terlebih dahulu untuk mengelakkan reaksi negatif yang mungkin timbul.

Caranya adalah dengan menggunakan krim di lengan bawah dan biarkan selama 24 jam. Sekiranya kawasan kulit yang diaplikasikan tidak mengalami kerengsaan atau keradangan, ini adalah tanda bahawa krim selamat digunakan pada kawasan kulit yang lain.

4. Membantu merawat masalah kulit

Selain triterpenoid, daun gotu kola juga mengandungi bahan aktif lain seperti pentacyclic triterpenes, asiaticoside, asid asiatik, dan banyak lagi. Bahan-bahan ini telah lama terbukti dapat membantu pemulihan kulit dari psoriasis dan scleroderma.

Centella asiatica merangsang pembahagian sel kulit yang sihat dan pembentukan rangkaian yang menghubungkan sel kulit. Berkat faedah ini, kulit dilindungi dari kerosakan akibat sinar matahari, selulit dan tisu parut.

Kesan sampingan Centella asiatica

Setakat ini, tidak ada kesan sampingan yang berbahaya dari penggunaan produk penjagaan kulit yang mengandungi Centella asiatica. Kesan sampingan biasanya timbul kerana pengambilan suplemen gotu kola dalam jumlah yang lebih tinggi daripada yang disyorkan.

Seperti bahan semula jadi yang lain, daun gotu kola berpotensi mencetuskan reaksi alergi kulit pada sesetengah orang. Inilah sebabnya mengapa anda harus melakukan ujian alergi terlebih dahulu sebelum menggunakan produk yang mengandungi ekstrak daun gotu kola.

Caranya, jatuhkan produk yang mengandungi daun gotu kola ke kulit anda. Diamkan selama 24 jam untuk melihat reaksi yang muncul. Sekiranya tidak ada reaksi alahan seperti gatal, ini bermaksud produk ini cukup selamat untuk anda gunakan.

Peraturan penggunaan Centella asiatica

Centella asiatica Pada dasarnya ia boleh digunakan untuk semua jenis kulit. Bahan ini juga terdapat dalam pelbagai bentuk, walaupun biasanya terdapat dalam serum, produk pelembap, dan topeng.

Tidak ada peraturan khas untuk menggunakan produk yang mengandungi Centella asiatica. Perkara utama yang perlu anda lakukan ialah mengenal pasti jenis kulit anda. Dari sini anda dapat menentukan produk apa yang boleh digunakan bersama dengan ekstrak gotu kola.

Sekiranya anda mempunyai kulit berminyak, anda perlu mengelakkan produk mengandungi Centella asiatica dalam bentuk krim yang berat untuk kulit. Sebaliknya, pilih serum, kabut muka, atau topeng yang mengandungi ramuan ini.

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, anda boleh menggunakannya Centella asiatica dalam bentuk pelembap atau serum. Sebabnya, kulit dapat menyerap kedua produk ini lebih baik daripada produk lain yang mesti dibersihkan, seperti topeng.

Sementara itu, jika kulit anda sering kelihatan merah atau sudah pelarian, bagus digunakan Centella asiatica untuk kulit hanya sekali-sekala. Gunakan produk seperti topeng atau serum.

Apa sahaja jenis produk yang anda pilih, selalu ikuti arahan penggunaan pada label pembungkusan atau seperti yang disyorkan oleh pakar dermatologi. Berhenti menggunakan produk jika anda mengalami kerengsaan, reaksi alergi, atau reaksi negatif yang lain.

Recent Posts