Ubat Semula jadi Panu Yang Berkuasa dan Mudah didapati

Penyebab tinea versicolor adalah jangkitan kulat Malassezia furfur. Penyembuhannya, tentu saja, adalah salap antijamur yang secara khusus dirancang untuk melawan jamur. Namun, ternyata ada beberapa ubat semula jadi tinea versicolor yang juga dapat membantu menghilangkan tinea versicolor. Apa-apa, ya?

Pilihan panu semula jadi yang senang dicari

Pelbagai ubat tinea versicolor semula jadi dipercayai dapat menghentikan jangkitan kulat yang menyebabkan tinea versicolor berkat bahan aktif di dalamnya.

1. Aloe vera

Lidah buaya mempunyai sifat antijamur dan anti-radang yang kuat, untuk membantu melawan kulat dan melegakan keradangan yang menjadikan kulit gatal. Lidah buaya juga dapat mempercepat penyembuhan kulit yang rosak.

Cara penggunaannya mudah, cuma sapukan gel aloe vera tulen terus ke kulit yang bersisik. Sebagai alternatif, campurkan gel aloe vera pertama dengan beberapa tetes minyak pelarut penting seperti minyak zaitun atau minyak kelapa. Ulangi rutin dua atau tiga kali sehari.

2. Kunyit

Kunyit adalah ubat semula jadi untuk tinea versicolor yang telah lama dipercayai. Sebabnya, kunyit mengandungi sifat antiseptik, antibiotik, dan antijamur yang menyokong penyembuhan tinea versicolor sambil mencegah pertumbuhan kulat.

Anda boleh menggunakan serbuk kunyit siap pakai dan campurkan dengan air sehingga menjadi pes halus. Anda juga boleh menggunakan kunyit segar yang digiling halus. Sapukan pes kunyit ke tinea versicolor dan biarkan selama 30 minit. Bilas sehingga bersih.

3. Minyak pokok teh

Minyak pokok teh (minyak pokok teh) Telah lama digunakan oleh Orang Asli Australia untuk merawat luka dan jangkitan kulit. Satu kajian menyatakan bahawa minyak pokok teh dilengkapi dengan sifat antijamur untuk mencegah perkembangan kulat dan melegakan gatal.

Cara menggunakannya boleh disapu secara langsung pada kulit atau dicampurkan dengan minyak pelarut. Celupkan kapas di minyak dan sapukan pada kulit bersisik. Biarkan kering, kemudian bilas dengan air suam.

4. Cuka sari apel

Cuka sari apel dipercayai berkesan sebagai ubat semula jadi untuk tinea versicolor berkat kandungan antimikroba yang membantu mengawal dan mencegah pertumbuhan kulat.

Campurkan cuka sari apel dengan air suam di bahagian yang sama. Sapukan terus ke kulit menggunakan kapas, kemudian bilas dengan air suam.

5. Minyak zaitun dan madu

Penyelidikan yang diterbitkan dalam Complementary Therapies in Medicine membuktikan bahawa kombinasi madu dan minyak zaitun dapat merawat tinea versicolor kerana komponen antibakteria dan antijamurnya. Sapukan ramuan ini tiga kali sehari pada kulit bersisik selama maksimum empat minggu.

6. Yogurt

Yogurt juga dipercayai sebagai ubat semula jadi untuk tinea versicolor. Kerana, yogurt mengandungi probiotik yang dapat menghambat pertumbuhan jamur. Kesannya mungkin tidak muncul dengan cepat, tetapi yogurt akan membantu menghilangkan tinea versicolor jika digunakan secara berkala.

Untuk menggunakan yogurt sebagai ubat untuk tinea versicolor, pilih yogurt biasa tanpa rasa dan gula. Sapukan yogurt pada kulit yang dijangkiti tinea versicolor. Biarkan selama 20 hingga 30 minit kemudian bilas dengan air suam. Anda juga boleh makan yogurt setiap hari untuk melawan ragi dari badan.

7. Bawang putih

Bawang putih sering digunakan sebagai rawatan semula jadi untuk pelbagai penyakit, termasuk tinea versicolor. Bawang putih sendiri mempunyai komponen antibakteria, antijamur, antikanker, dan antioksidan. Sebenarnya, sifat antijamurnya telah ditunjukkan dalam banyak kajian.

Dari kajian yang dilakukan di Venezuela, kandungan ajoene 0,6% dalam bawang putih berjaya membasmi kulat pada 14 pesakit yang mengalami tinea pedis (kutu air) setelah digunakan secara teratur selama 30 hari.

Untuk menggunakannya, potong bawang putih menjadi dua dan gosokkannya pada kawasan yang terkena. Biarkan kering dan kemudian bilas selepas itu. Lakukan selama beberapa minggu sehingga anda melihat perubahan warna kulat.

Ketahui ini sebelum memilih ubat semula jadi untuk merawat tinea versicolor

Walaupun ramuan di atas berpotensi sebagai ubat semula jadi untuk tinea versicolor, harap maklum bahawa penggunaannya tidak semestinya sesuai untuk semua orang. Sebabnya, ada sebilangan orang yang alah atau mempunyai kulit sensitif terhadap kandungan di dalamnya.

Oleh itu, anda harus berjumpa lebih lanjut dengan pakar dermatologi sebelum memutuskan untuk merawat tinea versicolor anda dengan pelbagai ubat semula jadi ini. Pastikan juga bahawa anda tidak mempunyai alahan terhadap bahan-bahan tertentu.

Walaupun tinea versicolor telah disembuhkan, anda masih mempunyai kemungkinan untuk menghidap penyakit ini lagi. Sebabnya, kulat yang menyebabkan tinea versicolor adalah kulat yang hidup di permukaan kulit manusia.

Sekiranya anda terdedah kepada keadaan ini, selain mencuba ubat semula jadi, ada baiknya anda membuat beberapa perubahan gaya hidup yang akan menjauhkan anda dari risiko mengembangkan tinea versicolor. Berikut adalah sebahagian daripadanya.

  • Rajin menjaga kebersihan kulit dengan mandi dengan kerap.
  • Basuh tuala dengan air panas untuk membuang sebarang acuan yang mungkin melekat padanya.
  • Jangan gunakan produk kulit berasaskan minyak, ini untuk mengelakkan pertumbuhan kulat yang tidak terkawal.
  • Lindungi kulit anda dari paparan cahaya matahari secara langsung dengan menggunakan pelindung matahari semasa dalam perjalanan.
  • Gunakan produk sabun antijamur atau syampu semasa rawatan tinea versicolor.
  • Jangan memakai pakaian yang ketat, terutamanya ketika cuaca panas. Pakaian ini akan menjadikan kulit berpeluh dengan lebih mudah dan boleh menjadi tempat yang sesuai untuk pertumbuhan kulat yang menyebabkan tinea versicolor.
  • Makan makanan yang tinggi vitamin C, E, dan B kompleks untuk membantu mengekalkan sistem imun.

Recent Posts