Bernafas Melalui Hidung atau Mulut, Apa Perbezaannya?

Manusia bernafas dengan menyedut oksigen dan menghembuskan karbon dioksida melalui hidung. Namun, apabila hidung anda tersumbat atau berair kerana selesema, anda "terpaksa" bernafas melalui mulut. Anda juga cenderung bernafas melalui mulut secara tidak sengaja kerana keletihan setelah bersenam, misalnya. Nah, apa kesan pada tubuh yang akan berbeza jika kita bernafas melalui hidung atau dengan mulut?

Apa yang berlaku apabila manusia bernafas melalui hidungnya

Bernafas melalui hidung dianggap lebih sihat bukan tanpa sebab. Hidung adalah organ utama bau manusia dan bertindak sebagai pintu masuk udara ke dalam badan.

Oleh itu, organ ini adalah barisan pertahanan pertama badan untuk menyaring bahan asing dari luar ke dalam badan, termasuk kuman, pencemaran, dan racun dari udara yang kita hirup.

Di dalam hidung, ada rambut halus yang bertugas membersihkan udara dari zarah asing. Setelah melalui proses penyaringan, udara akan bergerak melalui saluran hidung dan menjadi lebih panas dan lembab sebelum sampai ke paru-paru.

Pada masa yang sama, organ di hidung yang disebut koncha akan melembabkan dan menghangatkan udara sebelum dialirkan ke faring.

Pemanasan suhu ini bertujuan untuk menjaga saluran udara dan paru-paru bersih dan tidak kering kerana mengalir dengan udara. Aliran udara yang lebih panas mengekalkan keanjalan paru-paru untuk menyerap dan menyimpan oksigen dengan lebih baik

Bernafas melalui hidung membuat tekanan udara lebih besar, sehingga pernafasan anda menjadi perlahan. Ini sebenarnya memerlukan lebih banyak masa sehingga paru-paru dapat menyimpan oksigen dalam jumlah yang lebih banyak.

Manfaat bernafas melalui hidung

Semua jejak mekanisme sistem pernafasan melalui hidung mengurangkan risiko alergi, aspirasi (penyedutan badan asing), serangan asma, demam hay, amandel bengkak, dan masalah pernafasan kronik yang lain.

Dihuraikan dalam tinjauan saintifik Manfaat Kesihatan Bernafas Hidung, bernafas melalui hidung merangsang pengeluaran oksida nitrat yang dapat meningkatkan keupayaan paru-paru untuk menyerap oksigen dan mengedarkannya ke seluruh tisu dan organ tubuh.

Nitrik oksida juga membantu sistem kekebalan tubuh melawan jangkitan dan penyakit yang disebabkan oleh kulat, virus, parasit, dan bakteria.

Itulah sebabnya bernafas melalui hidung lebih baik daripada bernafas melalui mulut. Namun, itu tidak bermakna anda sama sekali tidak boleh bernafas melalui mulut anda. Terutama jika ada masalah kesihatan yang mengganggu proses pernafasan melalui hidung.

Apa yang berlaku apabila manusia bernafas melalui mulutnya

Bernafas melalui mulut sebenarnya tidak digalakkan. Kaedah ini hanya disarankan jika hidung tersumbat, atau tidak dapat dilakukan setelah melakukan senaman yang berat sehingga lebih banyak udara masuk.

Bernafas melalui mulut membantu paru-paru mengambil lebih banyak oksigen lebih cepat daripada melalui hidung. Dengan cara itu, udara dapat disalurkan terus ke otot-otot badan.

Namun, jika dilakukan secara berterusan dengan cara ini berpotensi menimbulkan masalah kesihatan.

Seperti yang dijelaskan dalam kajian di jurnal LayngoskopBernafas melalui mulut boleh membahayakan kesihatan kerana tidak ada organ atau bahagian khas di dalam mulut yang bertanggungjawab untuk memanaskan, menyaring, dan melembapkan udara yang masuk.

Akibatnya, udara yang masuk ke mulut langsung mengalir ke saluran pernafasan tanpa disaring dan dilembapkan. Keadaan ini cenderung menyebabkan pelbagai masalah pernafasan dan kesihatan umum kerana jangkitan bakteria, virus, jamur, atau parasit.

Selain itu, pernafasan melalui mulut terlalu kerap akan menjadikan bahagian dalam mulut menjadi kering. Mulut kering (xerostomia) dapat mempercepat pertumbuhan bakteria. Itulah sebabnya orang yang sering bernafas melalui mulut cenderung menghadapi masalah nafas berbau dan terdedah kepada masalah pergigian dan mulut yang lain.

Kesan negatif lain jika anda terbiasa bernafas melalui mulut dan bukannya melalui hidung dalam jangka panjang adalah suara yang serak, merasa letih setelah bangun tidur, dan lingkaran hitam di bawah mata muncul.

Petua untuk membiasakan pernafasan melalui hidung anda

Bagi anda yang lebih kerap bernafas melalui mulut, mungkin sudah tiba masanya untuk mengurangkan tabiat ini. Ini dapat dimulakan dengan bernafas lebih banyak melalui hidung pada siang hari untuk membiasakannya.

Berikut adalah beberapa strategi yang dapat membantu anda menggunakan hidung sebagai alat pernafasan anda.

  • Biasakan selalu menutup mulut , kecuali ketika bercakap, makan, atau bersenam.
  • Melakukan meditasi atau beberapa pose yoga yang dapat membantu anda mempraktikkan pernafasan hidung.

Bagaimana dengan menutup mulut semasa tidur?

Biasanya, tidur adalah salah satu saat di mana anda secara tidak sedar bernafas melalui mulut anda. Ini kerana ketika anda tidur, mulut anda secara automatik akan terbuka dan lebih berperanan sebagai alat pernafasan daripada hidung anda.

Seorang penyanyi terkenal, Andien, pernah mencuba helah menggunakan plaster mulut ketika tidur untuk membiasakan diri menggunakan hidung untuk bernafas. Dengan menggunakan plaster, mulut akan terkunci sehingga badan "terpaksa" bernafas melalui hidung.

Walaupun boleh membuat anda bernafas melalui hidung, tidak ada kajian yang benar-benar menyatakan bahawa tidur dengan plaster mulut terbukti lebih bermanfaat .

Sekiranya anda tergoda untuk melakukan ini, cubalah berjumpa doktor terlebih dahulu. Sebabnya, tidak semua orang dibenarkan dan sesuai untuk melakukan ini, terutama mereka yang mempunyai keadaan perubatan tertentu.

6 Pelbagai Teknik Pernafasan Yang Perlu Diusahakan Untuk Tidur Lebih Pantas Dan Dalam

Rujuk doktor sekiranya anda sering bernafas melalui mulut

Seperti yang telah disebutkan, tanda-tanda orang yang terbiasa bernafas melalui mulutnya walaupun mereka tidak demam adalah tidur berdengkur, mulut kering, bau mulut, suara serak, dan mudah letih.

Sekiranya anda mengalami gejala ini, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan perubatan yang betul.

Tidak banyak orang tahu bahawa kecenderungan bernafas melalui mulut dapat menunjukkan penyumbatan saluran udara melalui hidung. Antaranya ialah alahan, selsema, sinusitis, polip hidung, asma, kepada masalah mental (tekanan, gangguan panik, atau gangguan kecemasan kronik).

Membiasakan pernafasan melalui hidung adalah baik untuk tubuh anda kerana dapat menghasilkan oksigen berkualiti lebih baik. Namun, kadang-kadang anda juga perlu bernafas melalui mulut apabila saluran hidung anda menghadapi masalah.

Recent Posts