Makanan yang merupakan sumber tenaga yang baik untuk diet supaya anda tidak menjadi lemah

Sebilangan besar trend diet yang popular membolehkan aktivis untuk kelaparan dengan sangat membataskan atau memotong pengambilan beberapa nutrien penting. Sebenarnya, kaedah ini tidak semestinya sihat untuk tubuh. Mengehadkan pengambilan makanan boleh membuat anda letih dan lesu. Nutrien penting, seperti karbohidrat, lemak, dan protein masih diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan tenaga. Sekiranya anda masih mahu menjalani diet tanpa kehabisan tenaga, pelbagai pilihan makanan untuk sumber tenaga ini masih selamat dimakan tanpa rasa takut akan gemuk.

Senarai sumber tenaga tinggi yang tidak membuat anda gemuk

Berikut adalah jenis sumber tenaga makanan yang boleh menjadi alternatif anda untuk terus bersemangat dengan aktiviti sepanjang masa tetapi tidak menjadikan anda gemuk.

1. Gandum dan beras perang

Tubuh memerlukan tenaga untuk berfungsi. Salah satu sumber makanan bertenaga tinggi adalah bau karbohidrat. Tetapi jangan makan karbohidrat secara sembarangan juga. Pilih makanan yang merangkumi karbohidrat kompleks, seperti beras perang, oatmeal dan roti gandum.

Karbohidrat kompleks mengandungi serat sehingga lebih sukar dan memakan masa lebih lama untuk dicerna oleh badan. Tenaga yang dihasilkan akan bertahan lama tanpa anda perlu cepat lapar. Berbeza dengan karbohidrat sederhana yang cepat membuat anda lemah.

2. Buah-buahan

Buah boleh menjadi sumber makanan bertenaga tinggi berkat kandungan vitamin dan mineralnya. Buah-buahan seperti alpukat, mengandungi lemak baik yang boleh menjadi sumber tenaga.

Buah-buahan juga rendah kalori, jadi anda tidak perlu risau tentang berat badan berlebihan kerana anda makan banyak buah. Pilih buah segar untuk hasil terbaik.

3. Sayur-sayuran

Sama seperti buah, sayur-sayuran juga kaya dengan mineral, serat, dan vitamin yang baik untuk menjadi sumber makanan yang tinggi tenaga. Menambah lebih banyak sayur-sayuran ke dalam diet anda juga dapat membantu menurunkan berat badan kerana sayur-sayuran tidak mengandungi lemak.

Serat memerlukan masa lebih lama untuk memecah di dalam badan sehingga akan membuat anda merasa kenyang lebih lama. Selain itu, serat juga berfungsi membersihkan saluran pencernaan, sehingga dapat meminimumkan risiko penyakit kronik seperti tekanan darah tinggi, diabetes, barah, strok dan penyakit jantung.

Pilih sayur-sayuran yang segar atau dikukus tanpa menambah sos. Sekiranya tidak sedap, anda boleh memakannya dengan sumber protein seperti ikan atau daging rendah lemak.

4. Telur dan daging rendah lemak

Daging tanpa lemak boleh menjadi pilihan terbaik sebagai sumber makanan bertenaga tinggi, seperti dada ayam tanpa kulit, ayam belanda, ikan, atau daging lembu. Walaupun namanya tanpa lemak, jangan salah daging ini masih mengandungi sedikit lemak dengan jumlah yang selamat. Ingat, lemak masih diperlukan oleh tubuh untuk menjalankan fungsinya dan menjaga sel dan organ dalam keadaan baik.

Selain itu, telur juga boleh menjadi pilihan. Walaupun begitu, awasi bahagian tersebut agar tidak berlebihan. Proses terbaik untuk memasak daging dan telur rendah lemak adalah dengan merebus. Untuk pelbagai, anda juga boleh memanggangnya tanpa penambahan sos atau sumber lemak lain seperti minyak dan mentega.

5. Ikan

Contoh ikan yang baik untuk dijadikan sumber makanan bertenaga tinggi adalah ikan salmon. Ikan jenis ini kaya dengan omega 3 yang dapat mencegah penyakit jantung dan menjaga kesihatan otak. Omega 3 juga berfungsi sebagai lemak penting. Lemak jenis ini tidak dapat dihasilkan di dalam tubuh manusia, oleh itu ia mesti diperoleh dari makanan yang anda makan.

6. Yogurt

Yogurt adalah sumber protein yang tinggi. Protein penting untuk membina otot dan membuat anda berasa kenyang lebih lama. Selain itu, yogurt juga mempunyai probiotik yang akan meningkatkan kesihatan usus dan otak, sehingga dapat meningkatkan mood anda. Sudah tentu, dengan peningkatan mood, anda akan lebih bersemangat menjalani aktiviti super padat.

7. Kacang

Kacang juga merupakan sumber protein yang baik. Contohnya ialah kacang soya yang dijadikan tempe. Selain itu, kacang juga mempunyai magnesium yang berfungsi untuk penghasilan tenaga dan membantu tubuh menjalankan fungsi seperti mengawal kadar gula dalam darah dan fungsi otot. Orang yang berada dalam keadaan memerlukan magnesium akan memerlukan lebih banyak oksigen. Sebenarnya, degupan jantung mereka dapat meningkat hingga 10 degupan dalam satu minit. Itu bererti badan harus bekerja lebih keras untuk menjalankan aktiviti.

Recent Posts