Umur Perkembangan Bayi 0-11 Bulan -

Beberapa tahun pertama kehidupan adalah masa penting dan berpengaruh dalam peringkat perkembangan bayi, terutama untuk tahun pertama kehidupan. Ini dinyatakan oleh Briggs, Psy.D., pemimpin program Healthy Steps di Montefiore Medical Center di New York. Untuk mengetahui sejauh mana perkembangan si kecil anda, lihat tahap perkembangan bayi mengikut usianya.

Kepentingan mengetahui perkembangan bayi

Setiap bulan, bayi akan menunjukkan perkembangan baru yang menyokong kemampuan masa depannya. Sebagai ibu bapa, anda perlu mengetahui perkembangan dan pertumbuhan setiap bayi, supaya anda tahu sama ada dia mengikuti "jalan" yang betul atau tidak.

Dipetik dari Michigan Medicine, bermula dari kelahiran hingga usia 12 bulan atau satu tahun, bayi terus berkembang mengikut usia mereka. Perkembangan ini dilihat dari kemahiran dan kebolehan yang dapat dilakukan dengan perlahan.

Namun, ingat bahawa tahap perkembangan bayi baru lahir setiap bulan tidak dapat digeneralisasikan. Ini kerana keadaan kesihatan mereka berbeza.

Oleh itu, jangan risau juga jika anak anda tidak menunjukkan perkembangan yang sama dengan anak-anak lain seusianya.

Siapa tahu, bayi sebenarnya dapat menunjukkan kemahiran lain yang mungkin tidak ditunjukkan oleh kanak-kanak lain mengikut usia mereka.

Perkembangan bayi sehingga 1 tahun

Secara umum, berikut adalah penerangan mengenai tahap perkembangan bayi dari bulan ke bulan berdasarkan carta perkembangan anak Denver II:

Perkembangan bayi baru lahir sehingga 3 bulan

Perkembangan bayi pada peringkat usia ini biasanya merangkumi:

 • Gerakkan kaki dan lengan anda pada masa yang sama.
 • Mengangkat kepala dan dada ketika berada dalam keadaan rawan.
 • Naikkan kepala 90 darjah.
 • Memberi tindak balas apabila anda mendengar bunyi bel.
 • Mampu menyebut "ooh" dan "aah".
 • Mampu ketawa dan menjerit kuat.
 • Dapat membezakan antara bunyi yang biasa dan bunyi yang lain.
 • Mula mencari sumber suara yang masuk.
 • Mampu menyatukan tangannya.

Kemahiran motor kasar bayi

Sejak awal kelahiran, si kecil sebenarnya mempunyai kemahiran motor kasar, iaitu dapat menggerakkan kaki dan tangannya secara serentak.

Ketika bayi berusia 4 minggu atau 1 bulan, perkembangan anak kecil anda dapat dilihat dengan mula belajar mengangkat kepalanya sekitar 45 darjah.

Sehingga akhirnya pada usia 1 bulan 3 minggu, dia lebih dipercayai untuk mengangkat kepalanya 45 darjah. Perkembangan kemampuan bayi ini terus meningkat, sehingga dapat mengangkat kepalanya 90 darjah pada usia 2 bulan 3 minggu.

Satu minggu kemudian, pada usia 3 bulan atau 12 minggu, anda akan melihat anak kecil anda dapat duduk. Namun, dia masih memerlukan sokongan bantal atau tangan anda untuk menolongnya.

Kemahiran komunikasi dan bahasa bayi

Menangis yang dilakukan bayi adalah satu-satunya kemahiran bahasa dan komunikasi yang dapat dilakukan sejak dia dilahirkan. Seterusnya, anda akan mendengar perkembangan lain dari anak kecil anda ketika dia dengan lancar menyebut "ooh" dan "aah" pada peringkat bayi selama 1 bulan 3 minggu.

Memasuki usia bayi 2 bulan 2 minggu, anda akan merasa sangat gembira apabila mendengar perkembangan anak kecil anda seperti dapat ketawa. Kemudian pada usia 2 bulan 3 minggu, dia dapat menjerit dengan kuat untuk menunjukkan keinginannya.

Sebagai peringkat perkembangan bayi, pada usia 3 bulan anda harus lebih banyak berkomunikasi dengan si kecil. Ini bertujuan sebagai cara untuk meningkatkan perkembangan bahasa mereka.

Kemahiran motor halus bayi

Anda akan melihat tahap perkembangan motorik bayi yang baik ketika dia berjaya bermain dengan kedua tangan pada usia 2 bulan atau 8 minggu. Namun, ini tidak dapat dilakukan dengan lancar.

Hanya apabila bayi berusia 2 bulan 3 minggu, bayi anda dapat memahami fungsi tangannya seperti bertepuk tangan. Perkembangan motor halus bayi nampaknya semakin baik kerana dia dapat memegang mainannya sendiri pada usia 3 bulan 3 minggu.

Kebolehan sosial dan emosi bayi

Walaupun setiap kanak-kanak mempunyai perkembangan yang berbeza, umumnya bayi yang baru lahir hingga usia 3 bulan akan sering tertawa kepada diri sendiri.

Oleh itu, jangan terkejut apabila anda melihat bayi yang baru lahir tersenyum sendiri walaupun anda tidak bergurau.

Seperti orang dewasa, bayi tersenyum kerana mereka bertindak balas terhadap sesuatu atau merasa gembira. Perkembangan kemampuan ini biasanya dapat dilakukan dengan baik oleh bayi pada usia 1 bulan 3 minggu.

Sebenarnya, senyuman yang dibangkitkan oleh bayi tidak lagi spontan dari rangsangan otaknya. Bayi juga boleh tersenyum kerana mereka bertindak balas terhadap pelbagai perkara yang mereka lihat, yang biasanya mudah dilakukan sejak bayi berusia 5 minggu atau 1 bulan 1 minggu.

Di samping itu, bayi juga akan bertindak balas terhadap rangsangan suara yang timbul, seperti suara ibu, ayah, atau mainannya. Respons perkembangan yang diberikan oleh si kecil pada usia ini adalah dengan senyuman.

Pada usia 3 bulan, bayi anda dapat mengenali tangannya sendiri.

Perkembangan bayi berusia 4 hingga 6 bulan

Pada usia ini bayi biasanya dapat melakukan pelbagai aktiviti, seperti:

 • Angkat kepala anda sendiri.
 • Duduk dengan baik, tetapi masih memerlukan sokongan.
 • Mampu menyokong badan dengan kaki atau dada ketika berada dalam keadaan rawan.
 • Gulungkan badan.
 • Tukar kedudukan dari berbaring ke duduk, atau dari berdiri ke duduk.
 • Ucapkan "ooh" dan "aah".
 • Ketawa terbahak-bahak apabila diajak bergurau atau bercakap.
 • Menjerit dan menukar suara seolah mahu bercakap.
 • Letakkan tangannya bersama.
 • Memegang mainan atau benda lain dan bermain.
 • Ikuti atau lihat apa sahaja ke arah yang berbeza.
 • Melihat dan menatap wajah orang di sekelilingnya sekitar 180 darjah.
 • Cuba mengambil mainan atau objek yang tidak dapat dijangkau
 • Kenali wajah orang yang paling dekat dengannya.
 • Tersenyum pada diri sendiri atau membalas senyuman orang lain.
 • Mula diberi makanan pelengkap pada usia 6 bulan.

Kemahiran motor kasar bayi

Sekitar usia 3 bulan, tahap perkembangan bayi biasanya dilihat ketika dia belajar mengasah kemahiran motor kasarnya dalam bentuk menahan berat badan dengan kaki dan dadanya ketika berada dalam keadaan rawan.

Namun, pada usia 3 bulan 3 minggu, dia hanya mampu menopang berat badannya dengan kakinya.

Sementara itu, kedudukan rawan dapat dilakukan dengan lancar ketika bayi berusia 4 bulan 1 minggu. Pada usia ini juga, anda akan melihat pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda yang berjaya bangun dari posisi berbaring ke posisi duduk dengan baik.

Tahap perkembangan motor kasar bayi juga merangkumi penggulingan. Sebenarnya, dia akan mula belajar menggulung pada usia 2 bulan 2 minggu bayi. Hanya dengan itu, bayi anda hanya boleh berguling ketika dia berumur 4 bulan 2 minggu.

Sekitar usia 6 bulan 1 minggu, anda akan melihat bayi boleh duduk sendiri tanpa memerlukan bantuan. Kemudian bayi mula belajar untuk berdiri dengan berpegang pada bayi pada usia 6 bulan 3 minggu.

Kemahiran komunikasi dan bahasa bayi

Setelah berjaya ketawa dan memekik pada usia sebelumnya, dia kini belajar memulakan bicara. Tetapi pertama, dia akan berlatih menukar suaranya terlebih dahulu dari usia 3 bulan.

Hanya pada usia 5 bulan 2 minggu, bayi dapat mengubah suaranya seperti hendak bercakap.

Tepat pada usia 6 bulan atau 24 minggu, perkembangan bayi dapat meniru suara yang baru didengarnya. Walaupun memasuki usia bayi 6 bulan 3 minggu, anda akan mendengar perbendaharaan kata pertama dari mulut bayi, misalnya, "a", "i", "u".

Kemahiran motor halus bayi

Berjalan hingga usia 5 bulan 1 minggu, anda akan melihat perkembangan bayi yang ketara, iaitu dapat menjangkau atau mengambil objek di sekelilingnya. Kemudian pada usia 5 bulan 3 minggu, si kecil mula belajar mencari benang, mainan, dan benda lain.

Sehingga bayi berusia 6 bulan, tahap perkembangan motor halus semakin baik. Dia boleh mula belajar menyimpan makanan yang diberikan kepadanya ketika dia memulakan makanan padat.

Keupayaan ini berterusan sehingga pada usia 6 bulan 2 minggu, bayi anda biasanya dapat mencari atau mengumpulkan objek di sekelilingnya.

Kebolehan sosial dan emosi bayi

Sekitar usia 4 bulan atau 16 minggu, anak kecil anda mula belajar bermain dengan mainannya sendiri. Namun, dia hanya dapat melakukannya dengan baik ketika bayi berusia 5 bulan 1 minggu.

Selanjutnya, walaupun pada usia 6 bulan, bayi boleh mendapatkan pengganti susu ibu. Biarkan bayi mempraktikkan pengembangan kemahiran makannya sendiri di kerusi bayinya.

Perkembangan bayi berumur 7-9 bulan

Pada usia ini, bayi anda sudah mula dapat melakukan pelbagai perkara seperti:

 • Tukar kedudukan dari berbaring ke duduk, dari berdiri ke duduk, dan dari duduk ke berdiri.
 • Duduk sendiri tanpa dipegang atau dipegang oleh orang lain.
 • Bayi berdiri sendiri dengan tangan yang masih berpegangan pada orang lain atau objek di sekelilingnya.
 • Belajar untuk mengatakan "mama" atau "dada" tetapi belum jelas.
 • Mengoceh dan mengucapkan "ooh" dan "aah".
 • Membuat bunyi yang lebih jelas.
 • Sebutkan suku kata tunggal dan juga gabungan suku kata.
 • Mencapai dan memegang mainan atau objek tertentu.
 • Ambil benda kecil.
 • Makan sendiri walaupun masih tidak kemas.
 • Melambai untuk menandakan perpisahan.

Kemahiran motor kasar

Dalam lingkungan umur 7-9 bulan, tahap perkembangan bayi dilihat dapat mengekalkan keseimbangan badan yang baik. Ini dapat dilihat ketika dia berusaha untuk bangun dari posisi duduk sebelumnya.

Pada usia 9 bulan atau 36 minggu, bayi anda sepertinya dapat melakukannya dengan lancar. Selepas seminggu, anda akan kagum melihat perkembangan kemahiran motor kasar bayi yang sudah berada di tahap dapat menukar posisi dari duduk ke duduk.

Perkembangan perubahan posisi ini dapat dilakukan oleh bayi dengan lancar pada usia bayi 9 bulan 1 minggu.

Kemahiran komunikasi dan bahasa

Bayi nampaknya mulai lancar menggabungkan perbendaharaan kata sebagai cara berkomunikasi, pada usia 7 bulan 2 minggu. Contohnya, dengan menyebut "ba-ba", "ga-ga", "ja-ja", dan sebagainya.

Dia kelihatan lebih bangga pada usia 7 bulan 3 minggu ketika dia berjaya mengatakan "dada" dan "mama", walaupun tidak begitu jelas.

Sehingga pada usia 8 bulan 1 minggu, perkembangan anak-anak kecil yang lain telah terdengar mengoceh banyak perkataan yang dapat dia katakan.

Kemahiran motor halus

Perkembangan motor halus bayi berada pada tahap yang lancar dalam memberikan objek yang dipegangnya kepada orang lain pada usia 7 bulan atau 28 minggu.

Seminggu kemudian, pada usia 7 bulan 1 minggu, perkembangan bayi agak pesat kerana dia dapat mengambil dan memegang dua objek sekaligus.

Anda akan melihat perkembangan kemahiran motor halus si kecil semakin baik. Terbukti sejak usia bayi 7 bulan 3 minggu, dia mula belajar memukul kedua objek yang dipegangnya.

Ketika bayi berusia 8 bulan 1 minggu, tahap perkembangan bayi mula dilihat belajar mencubit atau mengambil objek menggunakan ibu jarinya.

Kemahiran sosial dan emosi

Di atas usia 7 bulan, tepatnya, bayi berusia 7 bulan 3 minggu, perkembangan sosial dan emosi bayi telah memasuki tahap belajar untuk melambai. Hanya saja dia tidak dapat melakukannya secara refleks, atau masih memerlukan pertolongan.

Kemudian, anda akan melihat bahawa dia lebih mahir melambaikan tangannya sebagai tanda perpisahan pada usia 9 bulan 1 minggu.

Dalam lingkungan usia ini juga, tahap perkembangan emosi bayi mula kelihatan mampu menyatakan keinginan mereka terhadap sesuatu. Walaupun begitu, dia masih memerlukan masa untuk dapat menyampaikannya dengan betul.

Tahap perkembangan bayi berusia 10-11 bulan

Perkembangan bayi pada peringkat usia ini, telah dapat melakukan pelbagai aktiviti seperti:

 • Tukar kedudukan dari berbaring ke duduk, kemudian duduk ke berdiri, dan kembali lagi ke duduk.
 • Boleh menyatakan hasratnya selain dengan menangis.
 • Menggunakan bahasa kebudak-budakan, mungkin bahasa asing buatan sendiri yang tidak jelas.
 • Menyatakan 1-3 perkataan selain "mama" atau "papa", tetapi tidak begitu jelas.
 • Bercakap mengenai banyak perkara.
 • Jangkau dan pegang objek di sekelilingnya.
 • Menumbuk dua objek masing-masing di tangannya.
 • Gelombang tangan.
 • Hampir dapat meniru aktiviti orang lain.
 • Makan sendiri walaupun masih tidak kemas.
 • Senyum sendirian atau bersama orang lain.
 • Hampir boleh bermain bola dengan bantuan anda.

Kemahiran motor kasar

Memasuki usia 10 bulan atau 40 minggu, perkembangan motor kasar bayi telah memasuki tahap di mana dia mula belajar berdiri sendiri tanpa memerlukan pegangan. Biasanya, dia mampu bertahan selama kira-kira 2 saat, sebelum akhirnya perlu bertahan lagi.

Sebulan kemudian, ketika bayi berusia 11 bulan, dia hanya mampu berdiri sendiri selama 2 saat.

Dia juga dalam proses belajar untuk membungkuk, kemudian berdiri kembali. Pada usia ini juga, bayi anda melatih kemampuannya untuk berjalan lancar.

Sebenarnya, ada bayi yang sudah mula berjalan sebelum usia 12 bulan walaupun mereka tidak fasih.

Kemahiran komunikasi dan bahasa

Pada usia 9 bulan 1 minggu, komunikasi dan perkembangan bahasa bayi telah memasuki tahap untuk dapat mengatakan "dada" dan "mama" dengan lancar.

Tetapi biasanya, pada usia 11 bulan, anak kecil anda sebenarnya dapat menyebut "mama" dan "dada" dengan lebih jelas.

Kemahiran motor halus

Perkembangan kemampuan anak untuk mengambil objek dengan ibu jarinya nampaknya semakin baik. Terbukti bahawa pada usia 9 bulan 2 minggu, anak kecil anda dapat melakukannya dengan sempurna.

Di samping itu, dia juga dapat memukul satu sama lain dengan dua objek yang dia pegang antara satu sama lain dengan pasti. Ketika bayi memasuki usia 11 bulan atau 44 minggu, anak anda belajar memasukkan barang ke dalam bekas. Namun, ia tidak berjaya melakukannya dengan lancar.

Kemahiran sosial dan emosi

Pada usia 11 bulan, perkembangan sosial dan emosi bayi berada di tahap gembira untuk meniru aktiviti yang dilihatnya. Seiring berjalannya waktu, dia seolah-olah dapat menyatakan hasratnya semakin banyak.

Terutama ketika bayi berusia 11 bulan 1 minggu, dia boleh mengoceh atau menangis. Menariknya, anda akan melihat perkembangan anak kecil anda dalam bentuk dapat menggulung bola dengan bantuan orang lain pada usia 12 bulan.

Masalah perkembangan anak yang boleh berlaku

Berdasarkan apa yang telah dijelaskan di atas, terdapat beberapa kategori perkembangan bayi. Kategori kebolehan adalah motor kasar, motor halus, komunikasi, kognitif, kepada bayi sosial dan emosi.

Walaupun setiap bayi berkembang pada waktunya, jangan lupa untuk mengawasi kemungkinan masalah perkembangannya. Berikut adalah beberapa masalah perkembangan pada anak kecil anda yang boleh berlaku:

Masalah perkembangan motor kasar

Kemahiran motor kasar bayi adalah kemahiran yang berkaitan dengan koordinasi pergerakan antara otot besar. Contohnya berguling, duduk, berdiri dan berjalan.

Berikut adalah masalah perkembangan motor kasar pada bayi:

 • Tidak dapat menggerakkan kaki dan tangan pada masa yang sama.
 • Sukar digulung.
 • Otot bayi terasa lebih kencang dan kencang.
 • Tidak dapat duduk sepenuhnya atau memerlukan bantuan.
 • Tidak boleh berdiri sendiri walaupun berpegangan.

Masalah perkembangan motor halus

Masalah perkembangan kemahiran motor halus anak anda adalah gangguan koordinasi otot-otot kecil bayi. Termasuk jari, pergelangan tangan, hingga fungsi tangan secara keseluruhan.

 • Kesukaran memegang telapak tangan bersama pada usia 4 bulan.
 • Tidak dapat menjangkau dan mengambil objek di sekelilingnya.
 • Tidak dapat mengambil dan memasukkan objek ke dalam bekas.
 • Tidak dapat mengatur mainan

Masalah dengan komunikasi dan pengembangan bahasa

Bayi yang mengalami kelewatan komunikasi boleh menghadapi masalah dengan motor lisan mereka.

Ini berlaku apabila terdapat masalah di kawasan otak yang sepatutnya menyokong tahap perkembangan bahasa dan pertuturan bayi.

 • Tidak boleh ketawa dan menjerit.
 • Tidak bertindak balas terhadap bunyi kuat di sekelilingnya.
 • Belum mengeluarkan suara "ooh" atau "aah".
 • Tidak ada tanda-tanda meniru suara.
 • Tidak bertindak balas terhadap kata-kata atau ketika diucapkan.

Masalah perkembangan emosi

Pada bayi, perkembangan emosi dilihat ketika dia dapat tersenyum dan bertindak balas terhadap perbualan orang lain. Masalah perkembangan emosi bayi menyukarkan ekspresi dan kawalan emosi, seperti:

 • Tidak dilihat tersenyum atau ketawa ketika diajak bergurau.
 • Sukar melayan dan berkomunikasi.
 • Tidak kelihatan ekspresi wajah atau semangat.

Masalah perkembangan kognitif

Kebolehan perkembangan kognitif bayi adalah cara berfikir, mengumpulkan maklumat, mengingat, mengurus maklumat, menyelesaikan masalah, dan perkara lain yang berkaitan dengan otak.

Berikut adalah pelbagai masalah yang biasanya timbul berkaitan dengan kognitif:

 • Tidak mengenali rasa, bau, dan mempunyai masalah penglihatan.
 • Tidak menunjukkan rasa ingin tahu pada objek tertentu.
 • Belum menunjukkan kemampuan mengenali objek atau orang lain.

Pada hakikatnya, setiap bayi mempunyai tahap perkembangan yang berbeza mengikut usianya.

Tetapi apabila anak kecil anda belum dapat melakukan sesuatu pada usia yang sesuai, ini tidak selalu bermaksud bahawa ia tidak normal. Yang pasti, berjumpa dengan pakar pediatrik anda yang dipercayai.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts