8 Bantuan Pernafasan untuk Pernafasan Lebih Baik |

Orang yang mengalami gangguan pernafasan seperti asma, penyakit paru obstruktif kronik (COPD), emfisema, dan penyebab sesak nafas lain mungkin memerlukan pelbagai alat untuk bernafas dan bergerak dengan lancar. Adakah anda tahu alat pernafasan apa yang diperlukan dan bagaimana ia berfungsi? Berikut adalah pelbagai jenis alat pernafasan bagi anda yang mempunyai masalah pernafasan.

Pelbagai jenis alat pernafasan

Setiap alat pernafasan mempunyai fungsi dan cara kerja yang berbeza. Namun, pada dasarnya, setiap alat ini berfungsi untuk membantu penderita mengatasi sesak nafas sehingga mereka dapat bernafas dengan lebih lancar. Dengan cara itu mereka dapat menjalankan aktiviti harian mereka.

Terdapat pelbagai jenis alat pernafasan. Beberapa yang dinyatakan di bawah bahkan boleh digunakan di rumah.

1. Silinder dan pengatur oksigen

Nafas Tekonologi

Silinder oksigen mempunyai keupayaan untuk menukar air menjadi oksigen. Oksigen kemudian akan dialirkan melalui tiub ke saluran pernafasan pesakit, baik melalui hidung atau mulut pesakit.

Silinder oksigen juga biasanya mempunyai pengatur oksigen. Pengatur oksigen adalah alat yang berfungsi untuk mengawal tekanan oksigen yang diberikan kepada pesakit. Oleh kerana oksigen yang keluar dari tiub mempunyai tekanan tinggi, jadi perlu diatur agar aman bagi pesakit.

2. Silinder oksigen mudah alih

Berbeza dengan silinder oksigen yang berukuran besar, oksigen mudah alih dibungkus dalam tiub kecil. Oksigen boleh didapati dalam bentuk gas. Oksigen mudah alih dijual secara percuma sehingga anda dapat membelinya di farmasi atau kedai ubat terdekat. Silinder oksigen ini mudah dibawa ke mana sahaja dan sudah tentu anda boleh menggunakannya di rumah.

Selain orang dengan gangguan pernafasan tertentu, oksigen mudah alih dulu merupakan salah satu komponen penting dalam kotak Pertolongan Cemas dalam Kemalangan (P3K).

3. Pekat oksigen

Penyelesaian Oksigen Mudah Alih

Pemekat oksigen adalah alat yang berfungsi menghasilkan oksigen tulen dari udara bebas. Alat pernafasan ini biasanya digunakan untuk orang yang sesak nafas kerana penyakit tertentu. Alat ini digunakan untuk meningkatkan kadar oksigen dalam darah.

Alat ini berfungsi dengan mengambil udara bebas dari persekitaran sekitarnya. Kemudian, alat ini akan memisahkan nitrogen atau bahan lain dari udara menggunakan penapis atau penapis yang ada. Oksigen tulen kemudian dapat disalurkan melalui tiub ke saluran pernafasan pesakit.

Alat ini terbahagi kepada dua, yang boleh dibawa ke mana sahaja (mudah alih) atau yang dirancang untuk tidak dipindahkan (statik). Alat ini telah dijual secara bebas di luar. Anda boleh memilih jenis mengikut keperluan anda.

4. Oksimeter

Perubatan Turner

Oksimeter sebenarnya bukan alat yang dapat membantu pernafasan. Walau bagaimanapun, oksimeter sering digunakan bersama dengan alat pernafasan lain untuk mengukur tahap oksigen dalam darah anda.

Dengan bantuan oksimeter, anda dapat mengetahui sama ada tahap oksigen dari alat pernafasan sesuai dengan keperluan anda atau tidak.

Oksimeter terdapat dalam pelbagai bentuk. Sebenarnya, ada yang berbentuk seperti jam tangan. Alat ini disambungkan ke sensor yang berfungsi untuk mengukur tahap oksigen di jari anda.

Tahap oksigen atau tahap ketepuan oksigen dalam darah akan segera muncul di layar peranti ini, sama seperti ketika anda melihat angka di jam tangan anda.

5. Nebulizer

Baiklah

Nebulizer adalah alat yang menukar ubat asma cecair menjadi gas. Gas ini akan dialirkan melalui selang ke saluran pernafasan. Dengan kata lain, alat ini mempunyai kemampuan untuk menembak ubat asma terus ke organ sasaran, iaitu paru-paru. Sudah tentu, ini menyebabkan kesannya dapat dirasakan dengan lebih cepat.

Menurut Cleveland Clinic, wap yang dihasilkan oleh ubat cair dapat membantu masalah pernafasan, mengurangkan mengi, dan mengurangkan pengeluaran lendir di paru-paru. Nebulizer dapat digunakan dengan berbagai jenis ubat, dari bronkodilator hingga cairan masin.

6. CPAP

Penjagaan Tidur CPAP

CPAP bermaksud Tekanan Airway Positif Berterusan. Alat ini digunakan untuk pesakit apnea tidur. Orang dengan apnea tidur mengalami kesukaran bernafas semasa tidur kerana penyumbatan saluran pernafasan atau ketidakstabilan pusat kawalan pernafasan.

Apabila penyumbatan berlaku, orang yang mengalami apnea tidur akan bangun secara tiba-tiba dan sesak nafas. CPAP berfungsi dengan mengawal tekanan udara yang stabil sehingga dapat menjaga saluran pernafasan terbuka. Tekanan udara disalurkan melalui topeng yang dipakai oleh orang yang mempunyai apnea tidur semasa dia tidur.

Selain daripada menyelesaikan masalah apnea tidurCPAP juga biasa digunakan sebagai alat pernafasan untuk bayi pramatang. Bayi pramatang biasanya berisiko mengalami masalah pernafasan kerana paru-parunya tidak berkembang sepenuhnya. Itulah sebabnya CPAP diperlukan untuk membantu proses pernafasan.

Walaupun begitu, CPAP untuk bayi hanya digunakan di hospital, dengan tiub plastik dimasukkan melalui mulut atau hidung bayi.

7. Pembersih udara

Rumah Manis

Pembersih udara atau pembersih udara digunakan untuk meningkatkan kualiti udara. Alat ini boleh diletakkan di rumah atau di pejabat anda.

Walaupun bukan alat pernafasan perubatan, alat ini cukup untuk membantu membersihkan udara sehingga orang yang mengalami gangguan pernafasan seperti asma, emfisema, atau alergi cenderung untuk kambuh.

Alat ini juga baik untuk orang yang tinggal di kawasan dengan kualiti udara yang buruk, pencemaran udara yang tinggi, atau penuh dengan debu, kutu, dan tungau.

Pembersih udara atau pembersih air biasanya mempunyai saringan yang berfungsi menyaring zarah debu atau mikroorganisma, seperti kutu. Hasilnya, udara yang dihasilkan begitu segar. Sebagai tambahan kepada sistem saringan, alat ini kadang kala mempunyai pembersih ion yang akan berfungsi dalam proses pengionan udara sehingga dapat menghasilkan udara bersih dari zarah pencemar.

8. Aspirator atau mesin sedut

Bubzico

Aspirator atau biasa disebut mesin sedut adalah alat yang berfungsi menghisap lendir atau cecair lain dari saluran pernafasan pesakit sehingga mereka dapat bernafas dengan betul. Pesakit menggunakan topeng yang tekanan udara disesuaikan sedemikian rupa sehingga pesakit akan dirangsang untuk mengeluarkan lendir dari paru-parunya.

Sesak nafas tentu membuatkan anda berasa sangat tidak selesa. Namun, tidak semuanya memerlukan alat pernafasan. Berunding dengan doktor anda untuk mendapatkan penyelesaian dan nasihat terbaik mengenai alat pernafasan yang paling sesuai untuk anda.

Recent Posts