Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Impian Basah •

Semasa memasuki akil baligh, terdapat perbezaan yang dialami oleh remaja perempuan dan remaja lelaki. Sekiranya wanita haid, lelaki mempunyai impian basah. Kemudian, anak itu akan bangun merasakan sesuatu yang basah dan melekit di seluar dalam atau baju tidurnya. Lihat fakta mengenai impian basah pada remaja di bawah!

Apa itu impian basah?

Dalam dunia perubatan, mimpi basah juga dapat disebut sebagai pelepasan nokturnal. Dipetik dari Johns Hopkins All Children Hospital istilah ini ditakrifkan sebagai pembuangan air mani secara tidak sengaja pada waktu malam.

Oleh itu, dapat dikatakan bahawa mimpi basah adalah keadaan ketika seseorang mengalami ejakulasi semasa tidur. Ejakulasi bermaksud mengeluarkan air mani (cecair yang mengandungi sperma) dari zakar.

Biasanya keadaan ini berlaku apabila seseorang bermimpi tentang seks atau sesuatu yang meningkatkan keinginannya.

Keadaan ini sangat normal dan merupakan perkara biasa yang berlaku pada kanak-kanak lelaki yang berada dalam tempoh perkembangan ke arah remaja.

Dalam keadaan ini, anak tidak perlu melancap untuk mengeluarkan ejakulasi. Namun, sering kali kanak-kanak merasa keliru atau malu kerana menyangka mereka telah membasahi katil.

Terutama jika ini adalah pertama kalinya dalam hidupnya.

Tetapi bukan hanya remaja lelaki, kanak-kanak perempuan juga dapat bermimpi basah. Walau bagaimanapun, ini bukan faktor utama akil baligh pada kanak-kanak perempuan.

Ini kerana wanita tidak boleh mengalami ejakulasi. Walau bagaimanapun, kanak-kanak perempuan boleh mengalami syahwat ketika mempunyai impian tertentu.

Punca mimpi basah pada remaja

Mimpi basah adalah salah satu ciri akil baligh pada kanak-kanak lelaki. Ini adalah tanda bahawa testis pada anak anda sudah menghasilkan sperma.

Boleh dikatakan bahawa penyebab utama keadaan ini berlaku apabila tubuh menghasilkan lebih banyak testosteron. Satu-satunya cara untuk mengeluarkan air mani adalah melalui keadaan ini.

Di samping itu, penyebab lain dari keadaan ini adalah apabila kanak-kanak mempunyai impian yang dapat membangkitkan gairah seksual.

Semasa tidur, terdapat fasa yang dikenali sebagai pergerakan mata yang cepat. Fasa ini juga membolehkan remaja lelaki mengalami ereksi.

Ereksi adalah keadaan ketika zakar terasa keras.

Semasa akil baligh, anda juga perlu mendidik anak anda bahawa dia boleh mengalami ereksi pada bila-bila masa.

Baik di sekolah, ketika menonton TV, ketika mandi, bahkan ketika tidur, ereksi dapat terjadi ketika dia merasa terangsang.

Bilakah remaja mempunyai impian basah?

Biasanya, kanak-kanak lelaki melalui akil baligh lebih tua daripada kanak-kanak perempuan, iaitu antara usia 10 dan 15 tahun.

Secara amnya, dia akan mengalami mimpi basah ketika berusia 11 atau 12 tahun.

Sebagai ibu bapa, berikan pengertian bahawa berlakunya ejakulasi ketika keadaan normal dalam tubuh bukanlah sesuatu yang memalukan. Ejakulasi adalah keadaan ketika zakar melepaskan sperma.

Bukan itu sahaja, anda juga boleh mula mengajar anak anda membersihkan diri dan pakaian mereka setelah mengalami keadaan ini.

Apabila anda bangun, basuh badan anda dengan segera. Jangan lupa membersihkan alat kelamin dengan air, termasuk kawasan di bawah zakar.

Bantu dia untuk memahami kepentingan kebersihan dalam menjaga badannya.

Beritahu dia untuk tidak merasa malu atau pelik kerana ini benar-benar normal dan menunjukkan bahawa dia sudah mulai baligh.

Perkara lain mengenai impian basah yang penting untuk diketahui

Ibu bapa harus melihat perubahan tingkah laku yang berlaku pada anak lelaki. Ada kemungkinan dia malu untuk memberitahu anda bahawa dia sudah berada dalam fasa mimpi basah.

Anda juga perlu membina komunikasi agar remaja lelaki itu lebih memahami tanggungjawabnya dan lebih memahami mengenai tubuhnya.

Lihat beberapa perkara lain yang dapat anda jelaskan kepada anak anda.

1. Kekerapan mimpi basah

Impian basah sangat normal semasa remaja. Jelaskan kepada anak bahawa tidak ada yang dapat dilakukan untuk mengawal atau menghentikan keadaan ini.

Seperti yang dijelaskan di atas bahawa ereksi pada remaja baligh boleh berlaku pada bila-bila masa. Begitu juga dengan keadaan ketika anak mempunyai impian.

Setiap orang mempunyai frekuensi yang berbeza dan itu tidak bermaksud ada sesuatu yang salah dengannya.

Sebilangan remaja lelaki mempunyai impian 2 hingga 3 kali seminggu. Sementara yang lain hanya dapat mengalaminya beberapa kali sepanjang hidup mereka.

Bukan hanya pada fasa perkembangan remaja, keadaan ini juga boleh berlaku sehingga dia dewasa.

2. Tidak semua kanak-kanak mengalaminya

Walaupun ia adalah salah satu ciri akil baligh pada kanak-kanak lelaki, sebenarnya terdapat keadaan di mana kanak-kanak tidak mengalami hal ini.

Namun, anda juga tidak perlu panik kerana itu tidak bermaksud remaja lelaki tidak sihat atau tidak normal.

Sekiranya sebagai ibu bapa anda risau, tidak ada salahnya mendapatkan penjelasan lebih lanjut daripada doktor.

3. Mimpi basah tidak dapat dicegah

Walaupun beberapa orang merasa mereka dapat mencegah mimpi basah dari terjadi, masih belum ada bukti bahawa keadaan ini dapat dicegah. Lebih-lebih lagi, ini adalah keadaan semula jadi yang berlaku di dalam badan.

Beritahu anak anda bahawa tidak ada yang perlu dibimbangkan apatah lagi untuk mencegahnya.

Anda juga mungkin sukar atau canggung untuk membincangkan perkara ini dengan anak anda. Tetapi percayalah, berkomunikasi dengan anak-anak mengenai perkara ini penting untuk membentuk perkembangan emosi mereka.

4. Beri pemahaman mengenai seks

Remaja yang mempunyai mimpi basah bermaksud bahawa mereka dapat mengeluarkan sperma dari badan. Iaitu, dia juga dapat menyuburkan sebiji telur.

Oleh itu, anda juga perlu memberi pendidikan mengenai seks agar dia lebih bertanggungjawab terhadap dirinya sendiri.

Lebih-lebih lagi, pada usia perkembangan remaja dia juga mengalami tarikan terhadap lawan jenis.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts