Kekuatan dan Kekurangan Jenis Keperibadian Asli •

Terdapat pelbagai jenis keperibadian manusia. Satu teori yang popular ialah terdapat empat jenis keperibadian manusia, iaitu melankolis, phlegmatic, choleric, dan sanguine. Orang dengan jenis keperibadian yang asli dikenali ceria dan menyeronokkan. Namun, apa yang membezakannya daripada tiga jenis keperibadian yang lain? Mari kita lihat penjelasan berikut mengenai jenis keperibadian sanguine.

Apakah jenis keperibadian sanguine?

Sanguinis adalah salah satu daripada empat jenis keperibadian yang dibezakan oleh watak atau perangai. Biasanya, jenis keperibadian ini tidak berubah dari lahir hingga dewasa dan usia. Lalu apa yang dimaksud dengan sanguinis?

Orang dengan jenis keperibadian sanguine dikenali sebagai orang yang penuh dengan tenaga, keseronokan, dan ceria. Sekiranya anda mengenali seseorang yang mempunyai jenis keperibadian ini, anda mungkin mendapati orang itu sangat meriah dan sangat mudah bergaul dengan orang lain.

Walau bagaimanapun, jika anda seorang yang asli, pengembaraan dan melakukan perkara-perkara yang mencetuskan adrenalin mungkin merupakan salah satu hobi yang menggembirakan anda. Bukan hanya itu, sebagai orang asli, anda mungkin cenderung sangat optimis dan tidak begitu peduli dengan pendapat orang lain.

Walaupun begitu, orang dengan jenis keperibadian ini juga diketahui tidak dapat melakukan satu perkara untuk jangka masa panjang, sehingga mereka sering terganggu oleh perkara lain yang mereka rasa lebih menarik dan menggembirakan. Jadi apa yang membezakan jenis keperibadian ini dengan tiga jenis yang lain?

Perbezaan antara sanguine dan melankolis

Pada asasnya, terdapat beberapa watak yang sama-sama sama asli dan melankolik. Contohnya, mereka berdua suka bersosial dan memberi sumbangan kepada masyarakat. Namun, mereka berdua mengambil pendekatan yang berbeza.

Walaupun melankolis lebih suka memberikan sumbangan yang jelas dan berpotensi tinggi untuk menjadi pemimpin di persekitarannya, orang yang jujur ​​lebih suka melakukan perkara yang disukainya, tanpa terlalu peduli dengan apa yang difikirkan oleh orang lain.

Bukan hanya itu, jika seorang yang gemar benar-benar menyukai pengembaraan, melankolis sebenarnya berusaha menghindarinya semaksimum mungkin. Sebabnya, melankolis suka rutin dan tidak suka mencuba perkara baru.

Perbezaan antara sanguine dan phlegmatic

Sementara itu, sanguinis dan phlegmatics boleh dikatakan mempunyai ciri yang sangat berbeza. Walaupun sanguine sering melakukan banyak perkara untuk membahagiakan dirinya, phlegmatic adalah sebaliknya. Ya, phlegmatic sebenarnya akan berusaha menyenangkan orang di sekelilingnya.

Oleh itu, phlegmatic dikenali sebagai rakan dan pasangan yang setia. Ini sangat berbeza dengan orang asli yang mudah bosan dan selalu berusaha mencari hiburan dan keseronokan di tempat lain jika dia bosan. Sudah tentu, ciri-ciri ini dapat memberi kesan yang tidak baik pada hubungan.

Perbezaan antara sanguinis dan kolerik

Anda boleh katakan, perbezaan antara sanguinis dan kolerik sangat ketara. Sebabnya, sanguine mudah akur, seronok, dan ceria, tentunya dia mempunyai banyak kawan. Sementara itu, tidak begitu bagi seorang koleris yang cenderung jujur ​​dan tidak pandai bercakap kecil.

Penyakit kolerik sebenarnya dianggap tidak menyenangkan dan bukan jenis orang yang mudah berkawan dengannya. Sebabnya, orang dengan jenis keperibadian koleris cenderung lebih suka membicarakan perkara yang bermakna dan tidak suka membicarakan perkara yang terlalu ringan bagi mereka.

Pelbagai kelebihan menjadi seorang yang asli

Setiap jenis keperibadian pastinya mempunyai kelebihan dan kekurangan. Ini juga berlaku untuk sanguine. Berikut adalah beberapa kelebihan yang dimiliki oleh orang dengan jenis keperibadian ini:

1. Mudah bergaul

Menurut kajian yang diterbitkan dalam European Journal of Education Studies, orang dengan jenis keperibadian ini mudah bergaul dan mempunyai banyak kawan.

Orang dengan jenis keperibadian ini cenderung yakin untuk mengundang orang lain untuk bertemu, atau memulakan perbualan dengan orang yang sudah mereka kenal dan orang yang baru mereka kenal. Tidak hairanlah sanguinis juga boleh disebut ekstrovert.

2. Optimistik

Selain mudah bergaul, sanguine juga cenderung sangat optimis dalam banyak hal. Daripada murung, kecewa, atau memikirkan perkara yang membuatnya sedih, sanguine memilih untuk melakukan perkara yang membuatnya bahagia.

Sebenarnya, dalam menghadapi situasi buruk, orang yang mempunyai jenis keperibadian ini dapat berfikir dengan lebih positif jika dibandingkan dengan orang yang mempunyai jenis keperibadian yang lain. Oleh itu, seorang sanguine benar-benar menikmati hidupnya.

3. Mudah meluahkan perasaan

Orang yang dapat meluahkan perasaan dengan mudah adalah orang yang bertuah. Kenapa begitu? Daripada harus menyimpan perasaan marah, jengkel, sedih, dan pelbagai perasaan negatif yang anda miliki, tentu lebih selesa jika anda dapat melepaskan perasaan itu dan melupakannya dengan segera, bukan?

Orang dengan keperibadian jenis ini sangat mudah menunjukkan perasaan mereka. Oleh itu, jika anda mengenali seseorang dengan jenis keperibadian ini, akan lebih mudah bagi anda untuk memahami perasaannya kerana setiap emosi yang dimilikinya akan terpancar dari sikap, tingkah lakunya, hingga ekspresi wajah.

Kekurangan dari sanguine

Walau bagaimanapun, sanguinis juga mempunyai beberapa kekurangan yang perlu anda perhatikan:

1. Impulsif

Jika dibandingkan dengan jenis keperibadian yang lain, orang dengan jenis keperibadian ini diketahui paling impulsif. Sekiranya berhadapan dengan sesuatu yang kelihatan menarik dan menggembirakan, dia cenderung memilih untuk melakukannya. Namun, dia biasanya tidak memikirkan akibat pilihannya terlebih dahulu.

Sebenarnya, tindakan impulsif boleh memberi kesan positif, tetapi selalunya sifat ini sebenarnya memberi kesan negatif kepada orang yang melakukannya. Sekiranya keputusan yang dibuatnya salah, tentu ini boleh memudaratkan dirinya.

2. Suka mendapat perhatian

Salah satu ciri sanguine adalah gemar mencari perhatian. Sekiranya dia merasakan bahawa dia tidak mendapat perhatian yang cukup dari pasangannya, dia akan meminta perhatian orang lain.

Ini tentu saja tidak berhenti di situ. Sebabnya, setiap kali dia merasakan dia tidak mendapat perhatian, baik dari saudara lelaki, rakannya, atau orang yang paling dekat dengannya, dia akan mencari orang lain yang akan memberikan perhatian yang dia inginkan.

3. Suka membesar-besarkan sesuatu

Baik ketika bercerita, meluahkan perasaan, untuk menunjukkan perasaan mereka, orang dengan keperibadian jenis ini sering membesar-besarkan. Ini dianggap sebagai sisi buruk dari sanguine, kerana mungkin dalam bercerita, dia menambahkan hal-hal yang tidak terjadi, atau dengan kata lain, berbohong.

Walaupun begitu, keperibadian adalah perkara yang sangat kompleks. Boleh jadi, sanguine tidak sama dengan sanguinis lain. Oleh itu, cubalah mengetahui jenis keperibadian anda. Dengan cara itu, akan menjadi lebih mudah untuk menjadi versi terbaik diri anda.

Recent Posts