Mengesan Sistem Peredaran Manusia |

Darah mempunyai peranan penting untuk membawa oksigen, nutrien, hormon, dan pelbagai komponen penting lain untuk menjaga kesihatan anda. Aliran peredaran darah di dalam badan diatur oleh sistem yang disebut sistem kardiovaskular - anda mungkin lebih akrab dengan sistem peredaran darah. Ingin tahu bagaimana sistem peredaran darah manusia berfungsi?

Apakah komponen utama sistem peredaran darah manusia?

Sistem peredaran darah manusia mempunyai tiga komponen penting, masing-masing saling berkaitan. Ketiga-tiga komponen ini mengatur cara darah diangkut dan diterima kembali ke dan dari seluruh badan.

Berikut adalah tiga komponen utama sistem peredaran darah manusia:

1. Hati

Jantung adalah organ yang paling penting dalam sistem peredaran darah manusia yang fungsinya adalah mengepam dan menerima darah ke seluruh badan.

Jantung terletak di antara paru-paru. Tepat di tengah dada, di belakang tulang dada kiri. Ukuran jantung kira-kira sedikit lebih besar daripada kepalan tangan anda, iaitu sekitar 200-425 gram. Jantung anda terdiri daripada empat ruang, atria kiri dan kanan, dan ventrikel kiri dan kanan.

Jantung mempunyai empat injap yang memisahkan empat ruang. Injap jantung memastikan darah mengalir ke arah yang betul. Injap ini merangkumi injap tricuspid, mitral, pulmonary, dan aortic. Setiap injap mempunyai kepak , yang dipanggil risalah atau memuncak , yang terbuka dan ditutup sekali setiap kali jantung anda berdegup.

2. Saluran darah

Saluran darah adalah saluran elastik yang merupakan sebahagian daripada sistem peredaran darah manusia. Saluran darah berfungsi membawa darah dari jantung ke bahagian tubuh yang lain atau sebaliknya.

Terdapat tiga saluran darah utama di jantung, iaitu:

 • Arteri , membawa darah kaya oksigen dari jantung ke seluruh badan. Arteri mempunyai dinding yang cukup elastik untuk memastikan tekanan darah tetap konsisten.
 • Vena , membawa darah yang kekurangan oksigen (penuh dengan karbon dioksida) dari seluruh badan kembali ke jantung. Berbanding dengan arteri, urat mempunyai dinding kapal yang lebih tipis.
 • Kapilari , bertugas menghubungkan arteri terkecil dengan urat terkecil. Dindingnya sangat tipis sehingga memungkinkan saluran darah menukar sebatian dengan tisu sekitarnya, seperti karbon dioksida, air, oksigen, sisa, dan nutrien.

3. Darah

Komponen utama seterusnya dari sistem peredaran darah manusia adalah darah. Tubuh manusia rata-rata mengandungi sekitar 4-5 liter darah.

Darah berfungsi untuk mengangkut nutrien, oksigen, hormon, dan pelbagai bahan lain dari dan ke seluruh badan. Tanpa darah, oksigen dan nutrien (nutrien) akan sukar dijangkau ke seluruh bahagian badan.

Diringkaskan dari laman web Palang Merah Amerika, darah terdiri daripada beberapa komponen, iaitu:

 • Plasma darah yang bertugas mengangkut sel darah untuk kemudian diedarkan ke seluruh tubuh bersama dengan nutrien, produk sisa tubuh, antibodi, protein pembekuan darah, dan bahan kimia, seperti hormon dan protein.
 • Sel darah merah (eritrosit) yang membawa oksigen dari paru-paru untuk diedarkan ke seluruh badan.
 • Sel darah putih (leukosit) yang bertanggungjawab untuk melawan jangkitan virus, bakteria, dan kulat yang mencetuskan perkembangan penyakit ini.
 • Platelet (platelet) yang mempunyai peranan penting dalam proses pembekuan darah (pembekuan) ketika tubuh cedera.

Apakah mekanisme sistem peredaran darah manusia?

Secara umum, sistem peredaran darah manusia terbahagi kepada dua, iaitu sistem peredaran besar (sistemik) dan sistem peredaran kecil (paru). Inilah ulasan penuh.

Peredaran darah sistemik

Peredaran utama atau sistemik bermula apabila darah beroksigen dipam dari ventrikel kiri jantung ke seluruh badan sehingga ia kembali ke atrium kanan jantung.

Secara sederhana, peredaran darah yang besar (sistemik) dapat digambarkan sebagai aliran darah dari jantung - seluruh badan - jantung .

Peredaran darah paru

Peredaran pulmonari lebih kerap disebut sebagai peredaran paru. Peredaran darah ini bermula apabila darah yang mengandungi CO2 aka karbon dioksida dipam dari ventrikel kanan jantung ke paru-paru.

Di paru-paru, pertukaran gas berlaku yang mengubah karbon dioksida menjadi oksigen ketika ia meninggalkan paru-paru dan kembali ke jantung (atrium kiri).

Secara sederhana, sistem peredaran darah kecil (paru) adalah peredaran darah dari jantung - paru-paru - jantung.

Apakah beberapa penyakit yang boleh mengganggu sistem peredaran darah manusia?

Sistem peredaran darah sangat penting untuk kehidupan manusia. Keabnormalan dalam sistem peredaran darah boleh memberi kesan pada fungsi keseluruhan badan.

Ya, organ boleh rosak dan menyebabkan pelbagai penyakit serius.

Beberapa penyakit yang paling biasa yang boleh mengganggu sistem peredaran darah pada manusia termasuk:

 • Hipertensi menyebabkan jantung bekerja lebih keras untuk mengepam darah.
 • Aneurisma aorta, yang merupakan tonjolan di dinding aorta.
 • Atherosclerosis, iaitu penyempitan atau pengerasan arteri akibat penumpukan lemak, kolesterol, dan bahan buangan lain di dinding arteri.
 • Penyakit jantung, termasuk aritmia, arteri koronari, kegagalan jantung, kardiomiopati, serangan jantung, dan sebagainya.
 • Vena varikos disebabkan oleh darah yang seharusnya mengalir ke jantung, sebaliknya kembali ke kaki.

Recent Posts