Panduan Lengkap dan Tahap Diet OCD |

Diet OCD dan puasa sekejap masih menjadi primadona di kalangan orang yang aktif melangsingkan badan. Terdapat pelbagai faedah yang dapat diperoleh ketika melakukan diet ini, termasuk penurunan berat badan.

Program diet yang serupa dengan kaedah berpuasa ini sebenarnya dapat dilakukan jika sesuai dengan peraturan yang tepat. Kira-kira bagaimana melakukan diet OCD yang betul? Adakah terdapat langkah yang harus dilalui oleh pemula? Lihat panduan berikut.

Empat peringkat diet OCD

Diet OCD adalah kaedah diet seperti berpuasa dengan menggunakan sistem tingkap makan. Nah, tingkap makan itu sendiri adalah tempoh masa anda dibenarkan makan.

Waktu makan berbeza dan percuma mengikut pilihan, ada yang dilakukan dalam 8 jam, 6 jam, hingga 4 jam sehari. Berikut adalah peringkat tingkap makan dalam diet OCD yang boleh anda pilih.

1. 16: 8. tetingkap makan

Panduan pertama untuk menjalankan diet OCD yang boleh anda lakukan pada peringkat awal untuk pemula. Anda boleh mencuba tingkap makan 8 jam dalam sehari (24 jam) dengan berpuasa selama 16 jam. Pada peringkat ini, anda boleh makan makanan dan minuman selama 8 jam.

Setelah tingkap makan habis, anda tidak boleh mengambil makanan dan minuman kecuali air. Menetapkan jadual puasa dan tingkap makan harus dilakukan secara berkala selama 2 minggu.

Sebagai contoh, anda memulakan diet OCD pada pukul 7 pagi, kemudian anda boleh makan makanan dari jam 7 pagi - 3 petang. Setelah tingkap makan sudah habis, anda mesti berpuasa hanya dengan minum air sehingga esok jam 7 pagi.

2. Tetingkap makan 18: 6

Pada peringkat kedua ini, terdapat sedikit perbezaan dan penambahan waktu diet. Tahap 18: 6 ini membolehkan anda memakan sebarang makanan selama 6 jam. Selepas itu, anda dikehendaki berpuasa selama 18 jam.

Contohnya, anda membuka tingkap makan pada pukul 10 pagi. 8 jam berikutnya atau jam 4 petang anda sudah mula berpuasa. Anda tidak boleh minum apa-apa selain air. Ini dilakukan sehingga jam 10 pagi keesokan harinya.

Bagi anda yang ingin melakukan ini disarankan untuk mengamalkan tingkap puasa fasa pertama, yang paling baik dilakukan selama 2 minggu.

3. 20: 4 Tetingkap Makan

Tahap seterusnya yang dapat anda lakukan apabila badan merasa sudah dapat menyesuaikan diri. Tahap 20: 4 boleh dimulakan dengan tingkap makan yang sangat kecil, iaitu hanya 4 jam dalam satu hari.

Kaedah yang digunakan tidak jauh berbeza dengan peringkat pertama dan kedua. Perbezaannya hanyalah pada jendela puasa dan makan.

Pada tahap ini yang cukup berat, jika anda merasa sukar atau diet ini tidak berfungsi, anda boleh bertahan pada tahap kedua.

4. Makan sekali sehari

Masanya telah tiba untuk tahap yang paling sukar dan sukar. Pada peringkat ini, anda mesti berpuasa selama 24 jam. Namun, itu tidak bermaksud anda tidak boleh makan sama sekali. Anda masih dibenarkan makan, tetapi hanya sekali sehari.

Sebagai contoh, kita memulakan diet OCD pada tahap ini pada pukul 6 petang, jadi anda hanya makan pada jam 6 petang. Selepas dan semasa berpuasa, anda hanya dibenarkan mengambil air sehingga waktu makan pada keesokan harinya.

Dianjurkan juga untuk menggabungkan diet OCD ini dengan tahap diet sebelumnya. Cubalah lakukan selama dua minggu, agar badan tidak mengalami kekurangan pemakanan atau menyebabkan masalah lain.

Makanan untuk dimakan semasa menjalani diet OCD

Setelah memahami tahapnya, sekarang anda mungkin berminat untuk menggunakan kaedah diet satu ini. Walau bagaimanapun, anda mesti memperhatikan pengambilan nutrien yang mesti dimakan semasa anda berada di tahap makan diet OCD.

Secara amnya, penting untuk makan makanan yang mengandungi karbohidrat. Selain menjadi sumber tenaga, karbohidrat diperlukan untuk proses metabolisme tubuh, iaitu ketika tubuh menghasilkan tenaga dari makanan yang anda makan.

Kemudian, setiap hari badan juga memerlukan nutrien protein untuk mengekalkan jisim otot. Anda boleh mendapatkan protein dalam bahan makanan seperti telur, daging haiwan, tahu, atau tempe.

Sementara itu, untuk memenuhi keperluan vitamin setiap hari, pastikan ada makanan seperti sayur-sayuran hijau atau buah-buahan di tahap makan diet anda. Anda juga boleh mengambil makanan tambahan vitamin untuk mengelakkan kekurangan nutrien.

Dan yang paling penting, air mineral. Semasa berdiet atau berpuasa, anda hanya perlu minum air mineral yang mencukupi. Jangan biarkan badan anda kekurangan atau menjadi kering semasa diet. Caranya ialah dengan minum 1-2 gelas air setiap jam.

Di samping itu, penting untuk selalu melakukan aktiviti fizikal ringan semasa diet supaya badan tidak lemas.

Apa yang perlu diketahui sebelum menjalani diet OCD

Kesan penurunan berat badan dari diet OCD cukup menggoda. Malangnya, tidak semua orang boleh menjalani diet ini. Dengan mengikuti langkah-langkah tingkap makan yang dijelaskan di atas, anda akan melewatkan waktu makan ideal anda yang biasa.

Puasa terlalu lama akan mendorong pengeluaran hormon lapar yang meningkatkan keinginan untuk makan. Sekiranya demikian, kesannya membuatkan anda melepaskan rasa lapar dengan makan berlebihan ketika memasuki ruang makan.

Di samping itu, terdapat beberapa orang yang tidak disarankan untuk menjalani diet OCD, iaitu:

  • orang yang menghidap diabetes,
  • mempunyai penyakit jantung dan tekanan darah,
  • orang yang mempunyai sejarah gangguan makan
  • orang yang mempunyai sejarah amenorea,
  • wanita hamil juga
  • kanak-kanak di bawah umur 18 tahun.

Sekiranya anda tergolong dalam kumpulan yang disebutkan, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor atau pakar pemakanan anda sebelum mencuba diet ini.

Perlu juga diperhatikan bahawa tubuh setiap orang dapat merasakan kesan diet yang berbeza. Sekiranya anda mengalami sakit kepala, loya, kegelisahan yang tidak biasa, atau gejala lain setelah menjalani diet, segera hentikan diet dan berjumpa doktor.

Recent Posts