Anatomi Jantung: Bahagian, Fungsi dan Penyakitnya •

Jantung adalah organ penting yang bertanggungjawab mengepam darah ke dalam badan anda. Sekiranya jantung dan salurannya mempunyai masalah, ia pasti akan menyebabkan pelbagai penyakit jantung dan menimbulkan gejala. Lebih buruk lagi, jika jantung kehilangan fungsinya, kematian boleh berlaku. Oleh itu, apakah anatomi jantung dan bagaimana organ ini berfungsi di dalam badan anda? Penyakit apa yang mungkin timbul? Mari ketahui lebih lanjut dalam ulasan berikut.

Fahami anatomi jantung dan fungsinya

Jantung mempunyai ukuran yang sedikit lebih besar daripada kepalan tangan anda, iaitu sekitar 200 hingga 425 gram. Jantung anda terletak di antara paru-paru anda di tengah dada, di bahagian belakang dan sedikit di sebelah kiri tulang dada anda (sternum).

Untuk keterangan lebih lanjut, mari kita bincangkan satu per satu anatomi jantung dengan gambar berikut.

Gambar anatomi jantung

1. Perikardium

Jantung berada di rongga berisi cecair yang dikenali sebagai rongga perikardial. Dinding dan lapisan rongga perikardial ini dikenali sebagai perikardium. Dalam gambar anatomi jantung, perikardium muncul di tengah.

Perikardium adalah sejenis membran serous yang menghasilkan cecair serous untuk melincirkan jantung semasa berdegup dan mencegah geseran yang menyakitkan antara jantung dan organ sekitarnya.

Bahagian ini juga berfungsi untuk menyokong dan menahan hati agar tetap berada dalam kedudukan. Dinding jantung terdiri daripada tiga lapisan: epikardium (lapisan luar), miokardium (lapisan tengah), dan endokardium (lapisan dalam).

Sekiranya anda tidak menjaga hati, perikardium boleh meradang, menyebabkan perikarditis. Sementara itu, jika endokardium dan miokardium meradang, anda akan mengalami endokarditis atau miokarditis.

2. Beranda (atrium)

Atrium atau atrium adalah bahagian atas jantung yang terdiri daripada atria kanan dan kiri. Beranda kanan berfungsi untuk menerima darah kotor dari badan yang dibawa oleh saluran darah.

Manakala beranda kiri berfungsi untuk menerima darah bersih dari paru-paru. Serambi mempunyai dinding yang lebih tipis dan tidak berotot, kerana tugasnya hanya sebagai ruang menerima darah. Dalam imej anatomi jantung, atria terletak di sebelah kanan dan kiri jantung atas.

3. Ruang (ventrikel)

Sama seperti atria, ruang atau ventrikel adalah bahagian bawah jantung yang terdiri daripada bahagian kanan dan kiri. ruang kanan berfungsi untuk mengepam darah kotor dari jantung ke paru-paru. Sementara itu, ruang kiri berfungsi mengepam darah bersih dari jantung ke seluruh badan.

Dinding ventrikel jauh lebih tebal dan berotot daripada atria kerana ia bekerja lebih keras untuk mengepam darah dari jantung ke paru-paru, dan ke seluruh badan. Dalam gambaran anatomi jantung, kelihatan bahawa ventrikel berada di sebelah kanan dan kiri jantung bawah.

4. Injap

Perhatikan anatomi jantung, terdapat empat injap yang memastikan darah mengalir dalam satu arah, iaitu:

  • injap tricuspid, mengatur aliran darah antara atrium kanan dan ventrikel kanan.
  • injap paru, mengatur aliran darah dari ventrikel kanan ke arteri pulmonari yang membawa darah ke paru-paru untuk mengambil oksigen.
  • Kemudian, injap mitral, mengalirkan darah kaya oksigen dari paru-paru yang mengalir dari atrium kiri ke ventrikel kiri.
  • injap aorta, membuka jalan untuk darah kaya oksigen dari ventrikel kiri ke aorta (arteri terbesar di dalam badan).

Pada sesetengah orang, injap jantung mungkin tidak berfungsi dengan baik, yang menyebabkan penyakit jantung valvular.

5. Otot jantung

Otot jantung adalah gabungan otot lentur dan otot licin yang berbentuk silinder dan mempunyai garis terang dan gelap. Dengan memerhatikan dengan teliti menggunakan mikroskop, akan terlihat bahawa otot ini mempunyai banyak inti sel di tengahnya.

Otot-otot di jantung bertanggungjawab mengepam darah ke seluruh badan. Otot jantung adalah otot terkuat kerana mampu bekerja berterusan sepanjang masa tanpa berehat untuk mengepam darah. Sekiranya otot ini berhenti berfungsi, sistem peredaran darah akan berhenti, mengakibatkan kematian.

Nah, dalam otot jantung ini terdapat kitaran jantung, yang merupakan urutan peristiwa yang berlaku ketika jantung berdegup. Dua fasa kitaran jantung adalah seperti berikut:

  • systole, tisu otot jantung berkontrak untuk mengepam darah keluar dari ventrikel.
  • diastole, relaksasi otot jantung berlaku semasa mengisi darah di jantung

Tekanan darah meningkat di arteri utama semasa sistol ventrikel dan menurun semasa diastole ventrikel. Ini menghasilkan 2 nombor yang berkaitan dengan tekanan darah.

Tekanan darah sistolik adalah bilangan yang lebih tinggi dan tekanan darah diastolik adalah bilangan yang lebih rendah. Sebagai contoh, tekanan darah 120/80 mmHg mewakili tekanan sistolik (120) dan tekanan diastolik (80). Otot jantung mungkin lemah atau mengalami kelainan struktur, iaitu kardiomiopati.

6. Saluran darah

Perhatikan anatomi jantung, terdapat tiga saluran darah utama di jantung, iaitu:

Arteri

Saluran darah jantung ini kaya dengan oksigen kerana berfungsi mengalirkan darah ke bahagian kiri otot jantung (ventrikel kiri dan atrium). Arteri mempunyai dinding yang cukup elastik untuk memastikan tekanan darah tetap konsisten.

Kemudian, arteri koronari utama kiri kemudian bercabang untuk membentuk:

  • Arteri Anterior Kiri Menurun (LAD), berfungsi untuk membekalkan darah ke bahagian atas dan kiri jantung.
  • Arteri Lingkaran Kiri (LCX), arteri utama kiri yang mengelilingi otot jantung dan membekalkan darah ke bahagian luar dan belakang jantung.

Arteri koronari kanan bertanggungjawab membekalkan darah ke ventrikel kanan, atrium kanan, SA (sinoatrial) dan AV (atrioventricular). Arteri koronari kanan bercabang ke dalam Posterior Kanan Turun, dan arteri marginal kanan. Bersama dengan LAD, arteri koronari kanan membantu membekalkan darah ke septum jantung.

Pembuluh darah di jantung dapat menyebabkan masalah, seperti penyakit jantung koroner dan aterosklerosis, kedua-dua keadaan menunjukkan penyumbatan pada saluran jantung.

Vena

Saluran darah ini membawa darah yang kekurangan oksigen dari seluruh badan kembali ke jantung, bukannya arteri, iaitu urat mempunyai dinding saluran yang lebih tipis.

Kapilari

Saluran darah ini bertanggungjawab untuk menghubungkan arteri terkecil dengan urat terkecil. Dindingnya sangat tipis sehingga memungkinkan saluran darah menukar sebatian dengan tisu sekitarnya, seperti karbon dioksida, air, oksigen, sisa, dan nutrien.

Bagaimana mekanisme atau cara kerja organ jantung?

Setelah memahami anatomi jantung dan fungsi setiap bahagian, anda boleh terus membincangkan bagaimana jantung berfungsi.

Mekanisme tindakan jantung berkaitan dengan aliran darah di dalam badan. Ringkasnya, peredaran darah yang dipam oleh jantung adalah dari badan ke jantung, kemudian ke paru-paru kembali ke jantung dan aliran kembali ke seluruh badan.

Di sebelah kiri jantung (perhatikan anatomi jantung), darah yang kekurangan oksigen memasuki jantung melalui dua urat rendah dan unggul dan masuk ke atrium kanan. Atria akan menguncup, darah akan mengalir ke ventrikel kanan melalui injap tricuspid terbuka.

Setelah ventrikel penuh, injap tricuspid ditutup untuk mengelakkan darah mengalir ke belakang ke atria. Pada masa itu, ventrikel akan berkontraksi dan darah meninggalkan jantung melalui injap paru, ke arteri pulmonari dan ke paru-paru. Kemudian, darah akan kaya dengan oksigen lagi.

Darah kaya oksigen ini mengepam ke bahagian kanan jantung. Darah akan melalui urat pulmonari ke atrium kiri. Atria akan menguncup dan menghantar darah ke ventrikel kiri melalui injap mitral yang terbuka.

Apabila ventrikel penuh, injap ditutup untuk mengelakkan darah mengalir kembali ke atria. Semasa ventrikel berkontraksi, darah meninggalkan jantung dari injap aorta, ke dalam aorta, dan beredar ke seluruh badan.

Fungsi jantung yang sangat penting ini, anda mesti menjaga jantung yang sihat. Tujuannya, agar anda terhindar dari pelbagai penyakit jantung di kemudian hari. Anda dapat membantu menjaga kesihatan jantung anda dengan memeriksa degupan jantung anda. Rujuk doktor, jika anda merasakan gejala masalah jantung atau keadaan lain yang berkaitan.

Recent Posts