Luruskan zakar yang bengkok, bagaimana melakukannya?

Sebilangan lelaki mungkin mempunyai penis yang bengkok, iaitu zakar yang melengkung ke samping, ke atas, atau ke bawah dalam posisi normal. Ini adalah perkara biasa, dan kelengkungan zakar pada kebanyakan lelaki tidak menjadi masalah. Namun, bolehkah keadaan ini diperbetulkan sehingga zakar lurus seperti biasa? Dapatkan jawapan di bawah.

Zakar bengkok, apa itu?

Umumnya, lelaki yang mengalami kemaluan bengkok hanya bimbang mereka akan mengalami ereksi yang menyakitkan atau akan mengganggu hubungan seks dengan pasangan.

Apabila seorang lelaki terangsang secara seksual atau mengalami ereksi, saluran darah utama di zakar melebar untuk memungkinkan peningkatan tekanan darah di zakar dan terperangkap di arteri, menyebabkan zakar mengeras dan mengeras.

Kelengkungan zakar biasanya berlaku dalam keadaan ini. Ini disebabkan oleh sifat tubuh manusia yang tidak simetri.

Dalam beberapa kes, kelengkungan zakar ketika diregangkan boleh menjadi sangat ekstrem sehingga menyakitkan semasa penembusan, atau mungkin sukar untuk mengalami ereksi. Kelengkungan zakar yang melampau ini dikenali sebagai penyakit Peyronie.

Penyakit Peyronie adalah masalah pada zakar yang disebabkan oleh tisu parut, atau plak, yang menumpuk di dalam zakar.

Anda lebih berisiko menghidap penyakit Peyronie jika anda mempunyai penyakit genetik yang diturunkan dari ibu bapa anda, mengalami kecederaan zakar semasa melakukan hubungan seks atau pembedahan, atau sebagai kesan sampingan terapi radiasi untuk kanser prostat.

Zakar bengkok biasanya tidak memerlukan rawatan. Tetapi, jika anda mempunyai zakar yang sangat bengkok yang menyebabkan kesakitan atau ketidakselesaan semasa hubungan seks, berjumpa doktor dengan segera.

Bagaimana mengekalkan dan membaikinya?

Zakar dapat diluruskan kembali dengan melakukan beberapa rawatan seperti yang disarankan oleh doktor. Walau bagaimanapun, keadaan ini akan bertambah baik dari masa ke masa, jadi anda tidak memerlukan rawatan.

Biasanya doktor akan menasihati anda untuk menunggu 1-2 tahun atau lebih sebelum mereka berusaha menyembuhkannya. Doktor anda akan mengesyorkan ini sekiranya:

  • Kelengkungan zakar tidak teruk dan tidak bertambah buruk.
  • Anda masih boleh mengalami ereksi dan melakukan hubungan seks dengan sedikit atau tidak ada kesakitan.
  • Mempunyai fungsi ereksi yang baik.

Sekiranya gejala anda teruk atau bertambah buruk dari masa ke masa, doktor anda mungkin mempertimbangkan ubat atau pembedahan untuk mengatasinya.

Pertama, doktor anda mungkin menetapkan ubat oral seperti pentoxifylline atau kalium para-aminobenzoate (Potaba).

Sekiranya tidak berjaya, anda mungkin melakukan suntikan verapamil atau kolagenase (Xiaflex) ke tisu parut zakar. Sekiranya ini tidak berjaya, doktor mungkin akan menjalani pembedahan.

Walau bagaimanapun, operasi ini hanya akan dilakukan untuk lelaki yang tidak dapat melakukan hubungan seks kerana penyakit Peyronie.

Pembedahan biasanya tidak digalakkan sehingga anda mengalami keadaan ini sekurang-kurangnya setahun. Ini juga mungkin kerana anda mengalami kemaluan yang bengkok atau bertambah baik sekurang-kurangnya enam bulan.

Terdapat beberapa prosedur pembedahan yang biasanya dilakukan, iaitu:

  • Jahit pada bahagian zakar yang lebih panjang (bahagian tanpa parut). Walau bagaimanapun, prosedur ini dapat memendekkan zakar, dan dalam beberapa kes boleh menyebabkan disfungsi ereksi.
  • Insisi atau eksisi dan pemindahan. Prosedur ini digunakan untuk kes kelengkungan zakar yang lebih teruk.
  • Implan zakar. Implan yang disuntik untuk menggantikan tisu yang dipenuhi dengan darah semasa ereksi. Prosedur ini biasanya dilakukan untuk lelaki dengan penyakit Peyrone dan disfungsi ereksi.

Jenis pembedahan yang akan dilakukan bergantung pada keadaan anda. Doktor anda akan mempertimbangkan lokasi tisu parut, keparahan gejala anda, dan faktor lain. Sekiranya anda tidak berkhatan, doktor anda mungkin mengesyorkan berkhatan semasa pembedahan.

Recent Posts